"Синята зона" в София се разраства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това се предвижда да стане факт на следващото заседание на Столичния общински съвет, когато ще се гласува предложението, одобрено от комисиите по транспорта и архитектура. Така почти целият център на София се очертава да бъде с платено паркиране, тъй като предложението предвижда в “синята зона” да влязат улиците “Екзарх Йосиф”, “6-ти септември”, “Гурко”, “Хан Аспарух” и “Гладстон”. По данни на общинската фирми “Паркинги и гаражи” към момента платените места в столицата са 9 хил. Рязкото увеличаване на броя им започна през есента на 2005г. като мярка срещу задръстванията. Предложението предвижда, освен в центъра, “синя зона” да има и по кварталите. Това може да стане само около административните сгради намиращи се там, каза преди време зам. кметът по транспорта Велизар Стоилов. Според него трафикът ще се облекчи ако постепенно целият център стане платен за паркиране. Обмисля се и идеята за “синя зона” около пазарите, а таксата за паркирана кола около “Женския пазар” ще е 1лв. на час.

Наскоро бе въведена и друга мярка за облекчаване на трафика. От неделя започна поставянето на бариери по ул. “Граф Игнатиев”, тъй като колите продължават да се движат по нея въпреки, че през април бе обявена за пешеходна. По нея ще могат да минават само линейки, пожарни и патрулни коли, както и трамваите, като за вдигането и свалянето на бариерите ватманите ще бъдат оборудвани с дистанционно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-(
    Дедко

    Разбира се, а ако ромите не изпълняваха ролята на евтин и послушен електорат, може би трябваше на тоз принцип да въведат такса тъмен цвят на кожата и да се надяват те просто да изчезнат благодарение на таксата...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал