🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бащи в майчинство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

„Аман от модерни бащи. Завършваме проект, а колегата ни зарязва, защото в 5 часа трябвало да си вземе детето от детската градина. И останахме две жени, ние като че ли нямаме деца...” Все по-често ще чуваме такива оплаквания от работещи майки, защото са се появили нов вид бащи. Ако това ви звучи стряскащо, успокойте се. „Модерните” бащи все още са рядка порода, но пък тенденцията е със сигурност да стават все повече. Не заради идеите на социалното министерство да дава извънредни отпуски на бащите при раждането на детето или майчинството да се дели между двамата родители. И в момента има възможност таткото да ползва майчинството. Според данни на Алфа рисърч през 2008 г. бащите в майчинство са 2.4%. И ако това все още изглежда твърде малко, описано в тенденция става впечатляващо: делът на бащите, които ползват това право е нараснал двойно в последните 10 години.

Появата на подобна група показва значителна

Промяна в семейния модел

На мястото на отсъстващия баща се появява татко, отдаден на децата и семейството си. Изследвания в САЩ показват, че промяната е започнала доста отдавна - от 70-те години насам непрекъснато нараства времето, което бащите прекарват с децата си. Няколко са ключовите причини за появата на „татково време”. Първата е очевидна: все повече майки ходят на работа. Разделянето на работното време, неминуемо предполага и споделяне на домашните задължения. А тъй като домакинската работа все още е запазена територия на жените, за мъжете остава играта с детето вечер. Втората, неочаквана причина е увеличаването на разводите: те довеждат до изключително „татково време”. А третата е все по-късната възраст, на която двойката взима решение за дете. И ако това със сигурност не радва демографите и лекарите, то психолозите могат да се изпълнят с щастие. Разбира се, младите бащи също могат да отделят много време за активното отглеждане на децата си, но това е малко по-трудно, когато човек е в началото на кариерата си и още му се живее безгрижно.

Групата на бащите в майчинство съвсем не е нова за САЩ или западна Европа. Тук

Гледката на баща, сменящ памперси

все още предизвиква удивление (ако видите мъж да се захване с подобна дейност на публично място, това все е още е сигурен признак, че е чужденец). Градинките си остават главно женско място, което гледа с подозрение бащите, излезли на разходка с децата си. Майките, бабите и лелите често дават съвети на самотни татковци, за да предпазят застрашеното в техните очи дете... „Засрамих се. Ние седим всеки ден и мърморим срещу люлките, викаме непрекъснато на децата да не се люлеят, защото има опасност да паднат. А този татко, отскоро започна да идва и на третия ден донесе няколко болта, отвертка и масльонка. Поправи люлките без нищо да каже. Сега децата се люлеят спокойно. А ние уж много се грижим, а само се възмущаваме и нищо не правим,” разказва млада майка. Така бавно и постепенно бащите успяват да натрупат авторитет и да спечелят уважението дори на “професионалните” майки. А това съвсем не е лесно. Не всички майки са готови да споделят родителските задължения. В небезизвестния форум bg-mamma.com много жени бранят изключителното си право да бъдат най-важният родител в живота на детето и дори достигат до тези доста

Отживели твърдения за мястото на жената вкъщи

„а мъжът – да изкарва пари.” Добре, че има и такива, които могат да си признаят: „Моят мъж понякога е по-добра майка на децата ни от мен.” И докато жените си бранят майчинството, колкото и да е невероятно, мъжете си говорят за памперси. В не един мъжки форум може да се открие тема от типа „Сменяте ли памперси”. Въпреки че повечето мъже си признават известното притеснение, с което се отдават на това задължение има и такива свежи попадения като „Цар съм. Сменям ги всякакви, още от първия ден. Вече 19 месеца.”

А един татко-мечта разказва така за бащинството си: „Пера, готвя (основно аз), гладя, чистя, бавя, ремонти правя, шия рокли на кукли, чета приказки и си играя, свиря на китара, къпя, калям. Не знам как се справям.”

Оказва се, че

Децата активно отглеждани от бащите си са по-самостоятелни,

по-любопитни и по-лесно си създават приятелства, ако вярваме на изследванията на Мичиганския университет. И още нещо открива това изследване: колкото повече бащите се отдават на домашния живот, толкова по-привлекателни стават те в очите на съпругите си. Може би това не е далеч от истината щом един български мъж предлага майчинството за бащи да бъде рекламирано със „слоган от типа: "Излезте в бащинство - младите майки ще ви се кефят". Мъжете искат внимание. Дайте им го и от тях ще стане добри майки...,ъъъ, всъщност - бащи!”.

Съвсем не е нужно татковците да стават майки, достатъчно е да са „модерни бащи в майчинство”, за да предизвикат много промени в обществото като цяло. Едни от първите печелещи в този нов семеен модел са... ресторантите за бързо хранене. Майките, обзети от желание за здравословно хранене, все по-рядко прибягват до МакДоналдс, например. С татко храната може да е просто забавление. И ако това е промяна, която предвещава затлъстяло бъдеще, то можем да си представим много други далеч по-позитивни. Например, площадки където детето и таткото могат да си играят заедно. А за детската литература модерните бащи отварят нови хоризонти, защото, за да е хубаво четенето за лека нощ, приказката трябва да е интересна и на двамата. Така може би най-сетне ще се отървем от хилядите принцеси, които се занимават само с това да очакват принцове и розовите кукли-барби. Със сигурност децата ни ще израснат малко по-различни. Момиченцата ще играят и футбол, а момченцата ще могат и да готвят, защото така прави татко. Ако този нов семеен модел успее да се превърне от малка групичка в голяма тенденция, никога повече няма да има проблем с неравенството на половете. Бащите в майчинство могат да направят много повече от която и да било политическа стратегия по този въпрос. Трябва им само малко време и доверие.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-P
    magesnik
    • + 1

    Ами аз мисля, че жената не може само да седи в къщи и да сменя памперси, особено ако е от работещия тип жени които преди да се омъжат са се издържали сами, ходили са на работа и т.н. въобще са били активни членове на обществото, а не домакини (не казвам че домакините не са членове на обществото)

    И аз като се прибера от работа гледам да му обърна внимание на детето, защото първо цял ден е било само с майка си и двамата са си втръснали (няма ясла, дори и частна, която да го вземе, защото няма група под 2 години, нищо че той е на 13 месеца, вече ходи а от месеци седим на гърнето)

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Питанка, 4уденка

    Ей нямат угода тия жени. Хем са еманципирани и искар равенство, хем реват като някой ги третира като равни. ЖЕНИ, осъзнайте се най-после и се разберете какво искате.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    анонимен

    "(ако видите мъж да се захване с подобна дейност на публично място, това все е още е сигурен признак, че е чужденец)."

    Глупости!

    Ако мъж иска да има здраво семейство има безброй задължения в къщи и се справя с тях.

    Друг е въпросът, че едно от най-големите удоволствия в живота е да си отгледаш детето сам в семейството - плаща се с много труд.

    На един истински мъж се налагат и доста по-мръсни работи от памперсите.

    Мила Минева явно не е омъжена още или няма деца. Българите мъже полагаме доста грижи за децата си, включително и от групата "памперсни".


    За богатите може би има друг модел - бавачки, ресторанти за бързо хранене и прочее.

    За масовия читател на подобни статии семейството освен радост представлява и огромни грижи.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Критика

    Добри са някои коментари по-горе. Аз съм млада омъжена жена, съпругът ми изобщо не спада към категорията патриархално настроени мъже, които отказват да сменят памперс или да измият чиниите и съм абсолютно убедена, че не е единственият такъв. Аз самата знам какво искам, знам и какъв съпруг съм си избрала. За мен не представлява проблем да си представя баща, грижещ се за децата си. Аз самата съм от семейство, в което бащата се грижеше много повече за нас-децата, а майка ми така или иначе ни отделяше много внимание. Не само че децата се чувстват по-добре, когато знаят, че и двамата родители се грижат активно за тях, а и израстват като самостоятелни и силни личности със самочувствие, което гарантира, че след това няма да си изберат партньор под тяхното ниво.
    Статията не е добре написана - лично мнение. Изглежда несериозна, а третира доста сериозна тема. Споменава за някои клишета, без обаче да се опита да ги критикува особено остро. "Трябва им само малко време и доверие" - какво означава това, говорим за пораснали мъже, не за деца на по 3 години. Несериозно е така да се отнасяш с цял един пол - дори да не е съвсем същото, стои много близо до фразата "ми той е мъж, какво очакваш". По същия начин и някои задръстени представители на мъжкия пол могат да кажат "ми тя жена, какво очакваш".
    Жалко, трябваше по-добре да бъде представена темата.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    cool mamma

    Споделям критиките на #5, въпреки че общо взето се радвам, че медия като Капитал повдига една толкова важна и до момента леко маргинална тема.
    И освен споменатите критики, прави ми впечатление също нещо друго в написването на материала. Другата крайност, противоположна на клишето "жените вкъщи с децата, мъжете да печелят пари" е "когато жените стоят вкъщи да си гледат децата, те се жертват, затъпяват и се занемаряват, а когато мъжете го правят, е супер куул и секси, че и по-полезно за потомството." Аз лично не бих искала отношението към мен и мъжа ми като родители да се намира в нито една от тези две крайности. Ако е необходимо мъжете да започнат да се занимават с грижи за деца, за да може тези грижи да се оценностят в очите на обществото, поне ни признайте и на нас значимостта на майчинския труд.
    Във всеки случай съм убедена, че едно равно оценяване на работата в дома и извън него, както и по-гъвкаво разпределение на тези два типа задължения в семейството, ще е от огромна полза не само за децата, но и за българското общество.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    ади

    Много се радвам да науча за този микротренд в българското общество. От доста време не живея в България и честно казано съм доста изненадана от тази за мен нова тенденция.
    Споделям мнението на авторката, че това е важна крачка за преодоляването на неравенството на половете. Но пътят е дълъг и според мен трябва да бъде извървян и от двете страни. За съжаление българските жени все още нямат самочувствието на равноправни и се дефинират изключително през погледа на мъжете. И затова не ме очудва, че по подобен начин се вкопчват в ролята си на майки - тяхна исконна запазена територия - и се чувстват едва ли не застрашени от появата на модерните татковци.
    Поздравления за статията!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал