🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спамът отвръща на удара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Борбата със спамърите е много интересен феномен. Обикновените, незащитени потребители продължават да получават десетки хиляди нежелани съобщения в пощенските си кутии, докато разни хора безспирно обясняват колко опасно и вредно явление е това. Но никой не взима конкретни мерки. Това, което могат да направят потребителите е да си купят антивирусни програми или да се доверят на електронни пощи, които до някаква степен филтрират нежеланата поща. Всички експерти, наблюдатели и обикновени кибици са съгласни, че спамът вреди на мрежата, а примерът с McColo показа, че е напълно възможно количествата спам да се редуцират драстично, стига да има воля за това. През 2008 автоматично генерирани съобщения са били 80% от всички изпратени електронни писма, което, ако не друго, е сериозно количество генериран трафик.

В началото на месец декември миналата година стана ясно, че борбата със спама може да придобие други очертания. Филтрирането на само една хостинг компания понижи нивата на спама в глобален мащаб с над 50%. Сигналът за тъмните дейности на фирмата дойде обаче не от правителствена организация или водеща софтуерна компания, а от журналист на Washington Post.

Още тогава технологичните наблюдатели предрекоха, че ударът върху McColo ще има само временен ефект и съвсем скоро нивата на нежеланите съобщения ще се върнат в старите норми и дори ще се повишат. Прогнозите на Аманда Клеха от Google са, че спамът закономерно ще става повече и през 2009. В момента той почти е достигнал нивата от преди филтрирането на McColo. Според нея един от начините да придобием приблизителна представа за това какво ни очаква тази година е да отчетем нарастването на количеството автоматично генерирани съобщения за 2008 спрямо 2007, което е 25% и да очакваме подобно увеличение. "Всички индикатори показват, че трендът на нарастване ще се запази и вирусите, и зловредният софтуер ще стават все повече и по-умни", предупреждава Аманда Клеха.

"Със завръщането на нивата на спама е важно да не забравяме, че той става и по-комплексен", казва Дермон Харнет, анализатор в специализираната в антивирусен софтуерт компания Symantec. "Спамърите продължават да иновират, да търсят нови начини да доставят техните съобщения, опитвайки се да заобиколят антиспам филтрите и, правейки съобщенията си да изглеждат легитимни", добавя Харнет.

Пресен примет за подобен подход е спам, който напоследък получавам в пощата си. Интересното при него е, че в заглавието обикновено се прокрадва името на някоя от големите софтуерни компании - например Microsoft, а при превюто на самия мейл изкарва съобщение, което на пръв поглед би могло да мине за сериозен мейл. Секунди по-късно този текст изчезва и на монитора се показва поредната спам боза.

Какво мислят читателите на "Капитал" за спама? Как може интернет да се излекува от тази болест, какви са най-сериозните вреди, които причинява и лично на вас как ви се отразява?

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    k

    винаги съм се чудил каква им е печалбата, дори да приемем че чат пат някоя заблудена душа си купува я виагра я си поръчва увеличаване на пениса, все ми се струва че не може това да покрива очевидно сериозните разходи по създаването му и държането му в страни от погледите на контролните органи
    имам някакво смътно усещане че се играе по-сериозна игра тук

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Явор Иванов

    Ние в България си имаме една мъдра мисъл - не е луд тоя, който яде зелника, а тоя, който му го дава. Спама съществува, защото си върши работата, носи проходи на спамерите и на тези, които продават продуктите си чрез сапм. Спам има и в хартиен вид, доста по-малко като количество, но не по-малко вреден и дразнещ.
    Та така, докато има хора, кито си купуват replica watches, магически хпачета и прочее боклуци, спама ще пребъде. Самият спам е симптом, не причина.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-P
    Никола

    Господин Георгиев, досега не бях чувал за думи в българския език, които да звучат макар и близо до "иновирам" и "тренд". Моля, като копирате статийки от Интернет, поне си направете труда да ги преведете както трябва.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-?
    пресен емигрант
    • + 1

    Последната ми работа в БГ беше системен администратор. Предишните преди мен бяха допуснали сериозната грешка на сайта на компанията да се публикуват е-мейл адреси в явен вид - идеално за ботовете, които претърсват интернет страниците за адреси и после ги включват в бази данни. По-големият пропуск беше, че липсваше всякакъв спам филтър.

    Инсталирах филтър spamdyke като допълнение към qmail пощенския агент. Известно време си играх с конфигурационния файл, докато налучкам сполучливата комбинация от черни списъци, до които се допитва филтърът. Получи се доста затегнат филтър. Е, отвреме-навреме някой пропищява, че не сме му получили мейла, но пък има и телефон и факс, нали така ;)

    Проблемът със спама се корени в самия протокол стандартизиран за предаване на съобщенията в интернет. А именно: не се проверява дали изпращачът е автентичен (действителен). Лесно може да се напише програмка (спам бот), която да изпраща спам уж от името на [email protected] (не е задължително даже да е съществуващ адрес).

    Навремето БТК предлагаше една услуга - телеграми диктувани по телефона. Там обаче си казвате номера на поста, затваряте, лелката от БТК Ви звънва, за да е сигурна, че не трупате тлъста сметка на нечий чужд телефон. Едва тогава предавате съобщението.

    Не мисля, че е чак толкова сложно да се напише подобен затегнат пощенски протокол, но явно е доста тромаво да се въведе в цялата Глобална мрежа. Това би изисквало да се ъпдейтне firmware на всички рутери, което не е банално начинание. Но всичко е въпрос на добра воля и на добро, синхронизирано законодателство.

    Даже пощенският сървър да прилага спам филтър, това не е достатъчно според мен. Спамърите работят със списъци с действителни е-мейл адреси, и все някога ще изнамерят хитър начин спамът да достигне и до Вашия Inbox. Даже спам филтърът да отхвърли нежеланото съобщение, ако изпращачът не получи в отговор Mailer Daemon: Unknown Recipient (което си е лъжа), ще знае, че Вашият адрес съществува на този пощенски сървър. Но ако при ВСЯКО спам съобщение се изпращаше Mailer Daemon, интернет наистина ще се ЗАДРЪСТИ :(((

    Така че САЩ, ЕС и другите велики сили да запрятат ръкави и да наложат със закон усъвършенстван пощенски протокол, който интернет фирмите да въведат в рутерите си до няколко години!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Gochoolu

    Абе , не знам за Вас, аз си имам 20на домаина под мой контрол със стотици емаили. Определено мога да кажа, че последния месец спама драстично спадна - преди имах 100-150 спама на ден само в основния ми емейл. Сега са 3-5/ден - едното нищо. Всичко е въпрос на хостинг компанията.
    Никакви софтуери на локалния компютър не могат да помогнат така, както добрата хостинг компания.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    SorryLol

    Спамът е реален бизнес за няколко десетки милиарда долара. Затова е и толкова устойчив. Не е само да си купиш виагра или голям х**- като купуваш даваш данните на кредитната си карта. Тези данни може да се ползват или просто да се продават.
    Има статистика че около 10% от спам-мейлите се четат, а около 1%

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    SorryLol

    ... се хващат на въдицата да си напазаруват нещо.

    Нередност?
  • 8
    petervanev avatar :-P
    Петър Ванев

    И на мен ми е чудно от какво печелят, тъй като всеки знае за СПАМ - писмата. Но, от друга страна, всички у нас знаят за измамите по телофоните а те продължават да се случват и хората да дават пари.
    Аз съм директно атакуван от Яндекс.ру - от 1-2 на ден, до 50 съм стигал, и са много умни: пишат думи на български, слагат имена на български фирми. Засега овладявам ситуацията посредством програми ( една от които е Нортън ), дано да е така и занапред.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал