🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво е състоянието на онлайн видео рекламата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Видео рекламата расте най-бързо в световен мащаб и догодина инвестициите в нея ще достигнат $2 млрд., твърди eMarketer. Ръстът във видеото по традиция ще надмине всички останали формати на уеб рекламата, защото тръгва от ниска база. По данни на eMarketer увеличените инвестиции ще дойдат от големите производители на потребителски стоки (Procter & Gamble, Unilever), за които е подходящо да внедрят своя бранд в професионално създадено видео.

Долният текст, обясняващ най-използваните формати в онлайн видео рекламата, е написан от Надя Русенова, мениджър продажби и обслужване на клиенти в българския клон на Nielsen Online.

70% от онлайн потребителите по света са гледали видео в интернет поне веднъж през март 2010 г., като процентът сред младите хора е доста по-висок от средния.

Според Гай Филипсън, председател на IAB Европа и изп. директор на IAB Великобритания,  годишните приходи от онлайн видео реклама в страната регистрират изумителен ръст от 140% спрямо 2009 г. За последните две години приходите от видео реклама в интернет са се увеличили от 3.9 млн. паунда през първата половина на 2008 г.  до 20.7 млн. паунда през първата половина на 2010 г.

В доклад на IAB Европа от 2009 г., Мари Бломфилд, анализатор в Warner Home Video, коментира, че онлайн видео консумацията в Западна Европа е доминирана основно от клипове, създадени от потребителите, но професионално създаденото съдържание предлага много повече възможности за приходи от реклама.

Онлайн телевизията привлича най-голям дял от приходи от онлайн реклама във Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания. Онлайн телевизиите имат 64% от приходите от онлайн видео през 2009 г., въпреки, че това са само 7% от всички онлайн видео формати, които са гледани или изтеглени от интернет.

За миналата година приходите от онлайн телевизионни реклами почти са се удвоили във Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, достигайки от 136 милиона евро през 2008 г. до 252 млн. евро през 2009.

Потребителите, живеещи в Европа и гледащи онлайн видео,

сравнително добре приемат видео рекламата

Според глобално проучване на Nielsen от тази година, повече от половината от анкетираните живеещи в Европа (51%) са готови да гледат реклами преди онлайн видео, ако съдържанието му е безплатно, и близо половината от тях (45 %) намират това за забавно.

Друг световен доклад на Nielsen от 2009 г., измерващ три аспекта на ангажираност на рекламата - смешна, емоционално въздействаща и информативна, твърди, че уеб потребителите най-лесно приемат комедийните качества на видео рекламата. Според същото проучване, телевизионните реклами надминават онлайн видео рекламите по отношение на ангажираност на зрителите.

И все пак, границата е много тънка. Например друго проучване на Nielsen показва, че тийнейджърите са средно с 146% по-склонни да запомнят рекламирана марка и основното послание от онлайн реклама в телевизионен епизод гледан онлайн, отколкото реклама излъчена по телевизията. Разглеждайки различията по региони, онлайн видео рекламата е най-ангажираща сред потребителите от Латинска Америка.

Ефективността на онлайн видео съдържанието, рекламата в него и взаимодействието на зрителите могат да бъдат измерени чрез множество аналитични метрики и ежедневни данни. Част от информацията, която може да се проучи е за нивото на внимание, което зрителите отделят на видеото и рекламата. Например, каква част от видеото и рекламата са реално изгледани до край, дали звука е усилван, дали зрителят е гледал видеото на цял екран и много други.

От информация и анализ на данни за видео съдържание и рекламата в него могат да се възползват както издатели на онлайн съдържание, така и за агенции и рекламодатели. Това би им помогнало да разберат как зрителите взаимодействат с онлайн видео съдържанието и рекламата и помага на издателите и рекламодателите да се възползват от нарастващата тенденция на онлайн видео потребление.

Най-често използваната онлайн видео реклама

е т.нар. in stream video, видео реклама вградена в друг видео клип. Едни от най-разпространените in stream video рекламни  формати са Linear Video (линейни) или Non-linear Video (нелинейни) реклами.

Според официалните определения на браншовата организация IAB (Interactive Advertising Bureau), Linear Video рекламата се представя преди, по средата или след видео съдържанието по много подобен начин на телевизионна реклама. Една от основните характеристики на linear video рекламата е това, че зрителят гледа рекламата в допълнение към съдържанието и рекламата измества изцяло погледа от самото видео. Най-често linear video рекламите формати включват pre-roll (реклама преди видеото), post-roll (след видеото) и mid-roll (реклама по време на излъчване на видеото) и други рекламни формати в самото видео.

Non-linear видео рекламата върви по време на видео съдържанието и потребителите виждат рекламата докато гледат видеото. Non-linear рекламите могат да бъдат под формата на текст, графична реклама или видео overlay. Най-често срещаните non-linear видео формати включват:

Overlay - реклама, която се показва върху видео съдържанието;

Продуктово позициониране - реклами, които са част от самото видео съдържание;

И двата вида linear и non-linear рекламни формати могат да се комбинират с т.нар. Companion Ad (придружаваща реклама). Най-често това е текст, банерна реклама, rich media, фон, който обхваща цялостното преживяване на зрителите. Тези реклами могат да са различни формати и форми и често са около самия видео плеър.

---

Още от най-забавните видео реклами на 2010 г., събрани в Mashable.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seo avatar :-|
    Едуард Димитров
    • + 2

    В България няма голям интерес към видео реклама, дори доста от големите фирми още не са направили свои видео презентации да не говорим за нещо повече.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал