🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без сериозни изненади на македонските избори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първите предварителни резултати, съобщени малко преди полунощ в неделя от македонската държавна избирателна комисия, потвърдиха очакванията на социолозите от дните преди вота. За Георги Иванов са гласували 38.49% от избирателите и той е сигурен участник в балотажа, който ще се проведе на 5 април. Не е ясно обаче, кой точно ще бъде негов съперник във втория кръг на изборите. Според частичните резултати на второ място е кандидатът на основната опозиционна партия СДСМ Любомир Фръчковски с 18.4% от гласовете, а трети е независимият кандидат Любе Бошковски с 17.3%. За предварително сочения като почти сигурен участник в балотажа Имер Селмани са гласували 12.73% от избирателите.

Данните, изнесени от избирателната комисия са базирани на обработени 16.2% от гласовете и социолозите предпочетоха да се въздържат от категорични прогнози кой точно ще се изправи срещу Иванов в балотажа. Много анализатори обаче изказаха притеснения, че евентуално класиране на Селмани, когото местните медии нарекоха македонския Обама, във втория кръг може да доведе до радикализация на настроенията в Македония на етнически принцип.

Избирателната активност, в синхрон с предварителните очаквания, не бе особено голяма - 53.9%. Горе долу същата активност е имало и на предишните президентски избори през 2004 г., когато вотът за малко не се провали заради изискването поне 50% от избирателите да са гласували. В последствие този задължителен праг беше свален на 40%. През последната седмица преди изборите политолозите предупреждаваха, че изборите може да се провалят заради ниска активност, тъй като гражданите са недоволни от социалната и икономическа ситуация в страната, в която вече сериозно се усещат последиците от световната финансова криза.

Гласуването в Македония беше следено внимателно от страна на ЕС, след като на парламентарните избори в страната миналото лято се стигна до кървави инциденти и дори жертви. Преди седмица комисарят по евроразширяването Оли Рен каза, че шансът на Македония да получи дата за начало на преговорите за членство, ще зависят до голяма степен от начина, по който ще протекат президентските избори. Вече трета година Македония не може да получи дата за старт на преговорите за присъединяване към ЕС. Основните критики към Скопие са заради застоя в административните реформи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Валентин Стоянов

    България-Македония - време за прагматизъм:

    http://rusenews.eu/news,1,22110.htm

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал