🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На две различни планети

В навечерието на президентските и местни избори в Македония, политиците се давиха в собствените си розови обещания

Македонците пред избор по време на криза    ©  Reuters

По избори политиците традиционно се отнасят в един по-розов свят. Преди вота в Македония тази седмица те направо се изстреляха в друга вселена.

Докато подплашените от слуховете за девалвация на денара македонци се втурнаха панически да теглят спестяванията си от банките и да ги обръщат в евро по обменните бюра, политиците се хвърлиха в мащабни словесни планове как ще строят пътища, тунели, канали, заводи, та дори и атомна централа. Реката на благоденствието, потекла от обещанията на кандидатите за президент и кметове, някак не успя да залее избирателите, които трябва да гласуват на 22 март, и те останаха в плен на изпълненото си с грижи ежедневие, показаха социологическите анкети. Според тях между 45% и 55% от избирателите не смятат да гласуват или все още не са решили кого да подкрепят. Така стана ясно, че политици и обикновени граждани всъщност обитават две тотално различни измерения. Социолозите пък не скриха притесненията си, че вотът може и да се провали, тъй като според конституцията на страната, за да е валиден, трябва да гласуват поне 40% от избирателите. "Това няма да е партиен или етнически бойкот на изборите, a граждански. Той ще е резултат от сериозното недоволство от икономическата и социалната ситуация в страната", коментира политологът Осман Кадиру.

Ред тунели, ред улици

През последните седем години македонците бяха призовани пред урните за избори и референдум осем пъти. Скоро обаче едва ли са преживявали по-абсурдна и по-празнословна предизборна кампания от настоящата. Тя включваше всякакви катаклизми от силно земетресение и 30 вторични труса до разлепените по предизборните пана в Скопие портрети на Йосип Броз Тито. Обещанията валяха като метеоритен дъжд кое от кое по-невероятни и описаха Македония като истинска бъдеща "Швейцария на Балканите". Особено цветна беше картината в борбата за кметското място в столицата Скопие, или кой да бъде "таткото на града", както наричат градоначалника македонските медии. Сред абсурдните обещания за строежи на подлези, надлези, тунели и мостове най-ярко грейна идеята на Лазе Еленовски, един от кандидатите за кмет, който се зарече, че ако спечели, ще направи река Вардар плавателна в поне няколко километра, за да стимулира развитието на туризма в града. Както възкликна в момент на неподправена искреност друг кандидат за кмет на македонската столица, "за да се изпълнят моите и обещанията на останалите кандидати Скопие трябва да има бюджет колкото Ню Йорк".

Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ също заложи на грандиозните обещания в опит да омагьоса повече избиратели да гласуват за нейните кандидати. В навечерието на официалното начало на кампанията премиерът Никола Груевски обяви амбициозен план за инфраструктурни инвестиции на стойност 8 млрд. евро, който правителството ще реализира през следващите седем-осем години. Проектът беше иронично наречен от част от местните медии "от игла до локомотив", тъй като "предвижда да построи в Македония всичко, което, общо взето, е останало непостроено" - от асфалтиране на пътища, до газификация на жилища, строеж на ТЕЦ-ове и дори атомна централа. "Дали пък, докато се ровеше надълбоко из историята, властта не е открила корен на дърво, което ражда пари", запита риторично колумнистът на опозиционния "Утрински весник" Манчо Митевски. Въпросът му не е съвсем лишен от заряд, тъй като въпросните 8 млрд. евро инвестиции представляват горе-долу два пъти брутният вътрешен продукт на страната, а Груевски така и не обясни как точно ще осигури необходимите средства, особено в условията на световна финансова криза.

На гости на другата планета

Всъщност за правителството на Груевски криза няма, или поне я няма в Македония, въпреки че статистиката твърди обратното. Индустриалното производство бележи двуцифрен спад трети пореден месец, броят на безработните се е увеличил с 20 000 за половин година, а външната търговия се свива сериозно. Валутните резерви на страната пък постоянно изтъняват, тъй като централната банка отчаяно се бори да поддържа фиксирания курс на денара. Финансовият министър Трайко Славески беше принуден неохотно да признае, че приходите в бюджета през първите два месеца на годината са по-ниски с 4% от очакваното. "Това все пак не трябва да ни притеснява, тъй като става дума за много малък процент на нереализиране на приходите", каза Славески. Появилите се междувременно слухове за предстояща девалвация на денара предизвика паническо теглене на влогове от банките и купуване на евро. "Никой не продава, а всички търсят да купят чужда валута. Тази тенденция е особено засилена през последната седмица. И ние няма откъде да купуваме валута. Банките също не продават", сподели служител на обменното бюро "Биб" в Скопие, пред "Утрински весник". По данни на централната банка търсенето на чужда валута на междубанковия пазар е нараснало с 50% през януари. Така, на фона на тези песимистични данни македонците съвсем оглушаха за приказните предизборни мечти на политиците.

Иначе изборът между кандидатите за президент, който им се предлага, всъщност не е особено вълнуващ. Според анкетите с най-големи шансове да стане "татко на държавата" е кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Георги Иванов. Той ще бъде запомнен не със силна политическа програма, а по-скоро с безумното сравнение между македонската демокрация и чудото на телемаркетинга космодиск - "изглежда шантаво, ама работи". Другите кандидати са лица от старите ленти - бившият министър на здравеопазването Имер Селмани (най-вероятният съперник на Иванов за балотажа), бившите вътрешни министри Любомир Фръчковски и Любе Бошкоски, бившият транспортен министър Агрон Буджаку и бившият посланик на Македония в НАТО Нано Ружин. Единственото ново лице е Мируше Ходжа, която всъщност е първата албанка в историята на Македония, кандидат за най-високия пост.

Който и да е следващия президент, избирането му може да се окаже доста трудно, тъй като според социолозите, македонците никога не са били толкова слабо мотивирани да гласуват колкото този път. Нищо чудно, след като избирателите искат да чуят за мерки срещу кризата, а за политиците думата криза е табу. Както обобщи македонският журналист Йосиф Кюрчиев, хората трябва хубаво да си помислят чие име ще оградят върху бюлетината: "Мислех си, че след "Летящият цирк на Монти Пайтън", едва ли ще се намерят толкова опитни шегаджии. Колко съм се лъгал само!"

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    bravos

    .....:) що е маке се е юнак...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    тото

    В македонските интернет форуми преобладава мнението, че Фръчковски ще е президент?

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Македония

    Горге Иванов ще бъде президент - ВМРО - ДПМНЕ

    Нередност?
  • 4
    pirab avatar :-|
    Александър

    На кого му пука кой ще е президент?
    Следващият ще е албанец!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Любо

    Много голям интерес към македонските избори. Има ли македонци на форума ?

    Нередност?
  • 6
    carlo avatar :-P
    carlo
    • - 2

    За какво ви е президент бре макета, сега на нащи избори всички по автобусите и в Благоевград и Петрич на опашка пред урните!!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Македония
    • + 1

    До Александар- ако не му пука на никой защо я има тази статия?!?!

    До анонимен - те затова не дават да се регистрира ОМО Илинден.Защото ако стане това всички с БГ гражданство от МК ще дойдат и ще гласуват.
    Турците идват и гласуват за техните в другата част на БГ и какво стана?!....

    Нередност?
Нов коментар