НАТО, на другия ден

Какво всъщност стана на срещата в Лисабон

НАТО и Русия в Лисабон: усмивки и прегръдки.
НАТО и Русия в Лисабон: усмивки и прегръдки.
НАТО и Русия в Лисабон: усмивки и прегръдки.    ©  Reuters
НАТО и Русия в Лисабон: усмивки и прегръдки.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дали времето, дали гостоприемството, но нещо в Лисабон явно работи в полза на постигането на знаменателни решения. След като ЕС създаде в португалската столица Лисабонския договор и Лисабонската стратегия, сега пак там НАТО прие новата си стратегическа концепция, която трябва да изведе Алианса от ерата "Афганистан" и да го отправи по един по-приемлив за всички път. 

Епиката беше обзела форума още преди началото му и не го пусна до самия край. В огромния медиен център и в коридорите около стаите за брифинги във впечатляващия лисабонски изложбен център, думата която най-често употребяваха и делегати, и медии беше "исторически". Изтегляне от Афганистан, сдобряване с Русия, ракетен щит над Европа - самият факт, че тези три събития се събраха на едно място някак без проблем, говори сам по себе си. 

Ако очакванията са се оправдали, то тогава историческите моменти са доста скучни. На срещата в Лисабон нямаше никаква драма: нито Турция се скара със Запада, нито Германия с Франция, нито САЩ с Европа. Дори Гърция и Македония не размениха никакви остри реплики. Разбира се, най-знаменателно беше почти любовното сдобряване на Русия с НАТО, но за това повече - в новия брой на "Капитал".

Липсата на пререкания, разбира се, е много хубаво нещо, когато става дума за военен съюз (ако не е следствие от липсата на диалог, а случаят не беше такъв). На маса с 28 държави-членки, това може да се постигне само по две причини: изкусен домакин и компромис на базата на най-малкото общо кратно. Изкусният домакин беше в лицето на датския генерален секретар Андерс Фог Расмусен, който по свидетелствата на много участници в преговорите е положил максималните възможни усилия за постигането на съглашение и преди и по време на форума ("той беше основната писалка и обра всички луфтове", каза например с възхищение Георги Първанов).

Всъщност, Расмусен стовари на масата готовата и приета стратегия още в първия ден на срещата, което изненада приятно хилядите журналисти. Това е доста впечатляващо постижение, ако преди това си имал ядрени раздори между Германия, Франция и САЩ, или спорове за Иран между Франция и Турция. Затова и постигнатият резултат може да не е твърде конкретен, но е изненадващо добра основа.

Германците приеха уговорката, че ако някой ден в света изчезнат ядрените оръжия, НАТО ще изтегли своите от Европа и ще ги унищожи. Французите, които се върнаха едва миналата година в командването на Алианса, останаха доволни от това и свалиха искането си Иран и Сирия да бъдат упоменати поимено сред новите заплахи. Това пък беше добре дошло за Турция, която никак не искаше да граничи с две страни, които съюзниците й официално считат за врагове. А САЩ с облекчение приеха съгласието на всички да има ракетен щит, който да е под натовски контрол и да е в сътрудничество с Русия (под каква форма е интересен въпрос, но в бъдеще време).

В новата си стратегия, НАТО очаквано препотвърди, че ще защитава всичките си членки. Това не е кой знае каква новина, предвид че подобен ангажимент имаше във всички останали декларации на изминали форуми. Този път обаче тук е включена словосъчетанието "нови фундаментални заплахи", което в даден момент може да включва кибер атаки или дори енергийна сигурност. Засега, тези две неща са отделени в различни части на документа, но обещанието е там. 

Обещания този път нямаше към Украйна или Грузия. Първата беше едва спомената бегло, като се заявява, че се уважава решението й да остане извън НАТО, а Грузия беше насърчена с половин уста да продължава по пътя към членство, което няма да се случи в обозримо бъдеще. Дори президентът Михаил Саакашвили, известен с не особено въздържаните си коментари, този път не обикаляше наоколо, за да раздава цитати на жадните за скандал журналисти.

Другото, по което стратегията и придружаващата я декларация се различават от предишни срещи, е сведеното до минимум споменаване на различните ангажименти на Алианса към далечни мисии и операции зад граница. Сравнението говори ясно, че след изтеглянето си от Афганистан, НАТО ще се концентрира към Европа и нейната нова противоракетна отбрана. Всъщност за негово съжаление, Расмусен беше вкаран в познатия капан да се налага да обяснява пред журналисти от цял свят онова, което десетки държавни ръководители са решили на тежки и често нелицеприятни срещи. Така изтеглянето до 2014 г., за което на всички е ясно, че се налага заради падащото като камък обществено одобрение в европейските държави, беше обяснено с "изключителното доброто включване на афганистанските сили за сигурност", които вършели много работа. Попитан в прав текст от израелски журналист дали Иран е сред заплахите, които налагат ракетен щит, Расмусен успя да сглоби своя отговор, без нито веднъж да спомене ислямската република. 

Това, което можеше спокойно да разкаже пред журналисти бившият датски премиер, са прокараните от него планове за съкращаването на разходите в самото НАТО. Той получи кредит на доверие от 28-те да преформатира структурата на Алианса - от 14 агенции ще останат 3, а персоналът се съкращава с 35%. Очаквайте много квартири в различни части на Европа да бъдат закрити.

Атмосферата на разбирателство, която поне изглежда да цареше в Лисабон, остави един голям въпрос след себе си - дали ще се запази занапред? НАТО трябва да стиска палци да не го застигне проклятието на срещите в португалската столица - досега и двете постижения на ЕС изглеждаха прекрасно на хартия и отчайващо на практика. 

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    donio avatar :-|
    donio
    • + 9

    Откровено казано наблюдавах изцяло по телевизията срещата на върха на НАТО.За пръв път ми хареса генералния секретар на този съюз.Истински виртуоиз в деликантни ситуации,а задачата му не беше никак лека.Поставянето на европейски акцент на отбраната,признанието,че без Русия нищо не може да стане нито в Афганистан нито в Европа,деликатното му отношение спрямо Миша Сумашедший Саакашвили и Русия неназоваването на Иран като враг,което е истина,балансираното отношение спрямо всички страни членки и за пръв път помирителен тон от тази трибуна.Даже протестната демонстрация в Лисабон беше срравнително умерена,тъй като обществото тук беше сравнително удовлегворено от помирителния тон но срещата.Дано да сполучат с новите инициативи.

    Нередност?
  • 2
    desjardinseli avatar :-|
    desjardinseli
    • - 8
    • + 7

    НАТО вече не би трябвало да съществува в тази си форма. Европейски защитен щит да, но не със САЩ. Да, Европа и Русия заедно, но не и САЩ! Самото разширение на НАТО беше направено от Клинтън, за да може войската на НАТО да навлезне в района на Афганистан, мечтата на Рокфелер, който още по времената на Световните войни финансира нациската машина, с мечтата да завладее петрола на съветските каспийки републики... Е, да сега Ексон- Мобил притежава голяма част от петролните находища на района, който бе "демократизиран", народа няма понятие от сключените сделки и живее в бедност, войските на НАТО пазят петролопроводите с петрол от Солд за САЩ. У нас създадоха американски бази, измамата на века - НАТО и икономическите войни за петрол. Нали споразумението беше САЩ да остане до Германия. Какво прави САЩ у нас ? Ние не сме водили войни със САЩ за да пребивават на наша територия. Фарс!

    Нередност?
  • 3
    gk avatar :-|
    gk
    • - 1
    • + 7

    Когато всички заговорят за мир, готви се за война.

    Нередност?
  • 4
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • + 3

    До коментар [#3] от "gk":

    А кой ти говори за мир - витиеватото включване на хитър политик е всичко друго, но не и гаранция за мир.

    Нередност?
  • 5
    nyo avatar :-|
    N.Yo.
    • + 6

    До коментар [#1] от "donio":

    Много ми хареса коментара ти, но само с едно малко изключение. Русия определено е важна, особено за сигурността в Европа, тъй като си има своите интереси, но от нея не зависи стабилността в Афганистан. Зависи предимно от Пакистан и отчасти от Саудитска Арабия, независимо от това, че НАТО използва руската територия за пренос на невоенни доставки за Афганистан.
    На мен лично ми допада това, че НАТО като съюз и организация не е толкова тромав като Европейския съюз и се постига повече обща позиция. Дано да успеят да се осъществят начинанията, защото определено те са в правилната посока.

    Нередност?
  • 6
    jiggy avatar :-|
    jiggy
    • - 1
    • + 5

    "Какво прави САЩ у нас ? Ние не сме водили войни със САЩ за да пребивават на наша територия."
    Въпросът не е за какво си водил войни, важното е, че си ги загубил: и Първата, и Втората, и Студената.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал