🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И нека силата бъде с тях

Друидите преживяват истински ренесанс във Великобритания

Хиляди друиди, спиритуалисти и любители на природата посрещат изгрева на слънцето на Стоунхендж
Хиляди друиди, спиритуалисти и любители на природата посрещат изгрева на слънцето на Стоунхендж
Хиляди друиди, спиритуалисти и любители на природата посрещат изгрева на слънцето на Стоунхендж    ©  Reuters
Хиляди друиди, спиритуалисти и любители на природата посрещат изгрева на слънцето на Стоунхендж    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И тази година на 20 март през нощта друидите се събраха на Стоунхендж, за да честват с песни и танци настъпването на равноденствието. Хиляди хора изпълниха древния монумент, звучаха гайди, дрънкаха дайрета, а жонглоьори въртяха огнени кълбета.

Кои са друидите

Понякога се събличат голи, за да почувстват по-добре връзката си с природата. Събират се насред Стоунхендж четири пъти в годината, за да посрещнат изгрева на слънцето. Изпълняват мистични ритуали, слагат в косите си цветя, носят старовремски роби и размахват обредните си жезли към небето. А от края на миналата година са със статута на официална религия във Великобритания.

Това стана през октомври 2010 г., когато Комисията по благотворителността – министерският отдел, отговарящ за дейността на неправителствените и благотворителните организации в Обединеното кралство, призна друидството за религиозна практика. Надзорният орган проведе четиригодишно проучване преди да се произнесе по въпроса. Сега всяка организация, чиито членове изповядват древното езическо вярване, може да се възползва от данъчни облекчения.

Друидството е сред първите духовни практики във Великобритания, познати на учените. Друидите не почитат едно божество, а вярват в природните сили. В миналото те били жреци в келтската култура и черпели от енергията на Земята, за да практикуват ясновидство и магьосничество. Днес биха могли да бъдат сбъркани с прекалено надъхани природозащитници, които предпочита събиранията на открито, или с наследници на хипитата.

Безвредна духовна практика

"За някои друидството е религия, за други е духовно учение, за трети е философия, а за четвърти е начин на живот", твърди пред "Капитал" Дейв Смит, висш друид от Ордена на бардовете, оватите и друидите. "Аз самият съм щастлив от признаването ни за религия. Това много ще ни улесни в бъдеще."

Според Фил Райдър, председател на организацията Друидска мрежа, цитиран от Associated Press, сега езическото вярване е станало по-достъпно за хората. "Процесът за признаването ни за религия беше дълъг и понякога обезсърчаващ, утежнен допълнително от факта, че Комисията по благотворителността не познаваше нашите вярвания и практики. Затова ни проучваше във всички аспекти. Крайното им решение е описано в документ от 21 страници и показва до каква степен бяхме изследвани, за да получим най-после признанието, което толкова дълго искахме", заявява Райдър пред британския в. Telegraph.

Комисията обобщава, че друидството се стреми да съхрани британското културно наследство, както и да опази природата. В доклада дори се обръща внимание на един от широкозастъпените митове за друидите, а именно че в миналото са извършвали човешки жертвоприношения. Документът обаче стига до заключението, че не са открити "никакви доказателства за каквато и да била вреда" в съвременната версия на келтските религиозни традиции.

"Когато стане дума, че друидите са извършвали човешки жертвоприношения, аз обикновено казвам: Погледнете Библията и ще видите абсолютно същото нещо. Древните хора са били много суеверни, освен това цената на живота по онова време е била различна. Това се е случвало навсякъде по света", твърди Дейв Смит.

Назад към корените

В момента друидството изживява истински ренесанс във Великобритания за първи път от разпространението на християнството насам. Друидски ордени са пръснати из цялата страна, като основните са 12 на брой. На последното преброяване на населението през 2001 г. в Обединеното кралство 31 000 души са се определили като езичници. Предполага се обаче, че истинският им брой по-скоро е между 120 000 и 200 000, от които 10 000 са друиди, а 6 000 – вещици. Така езичниците се наместват между будистите и евреите, които са съответно шестата и петата по-големина религиозни общности на Острова. Все пак да се правят точни пресмятания е трудно, тъй като под определението езичници във Великобритания се обединяват различни спиритуалисти, поклонници на множество предхристиянски божества и изобщо всякакви волни души и съзерцатели на природата.

"Основната причина за процъфтяването на друидството днес е, че хората са се откъснали от природата и искат да възстановят тази връзка. Магията в нашите церемонии не е свързана толкова със заклинания, колкото с признаване на силите на природата и на силата на смяната на сезоните", обяснява Дейв Смит.

Ема Рестал Ор, член на управителния съвет на Друидската мрежа, твърди пред "Капитал", че интересът към друидството се е развил интензивно през последните 20 години: "Модерните друиди са изключително загрижени за замърсяването на природата и за отчуждението между хората. Да бъдеш друид не означава само да се молиш или да почиташ божествата, а и да бъдеш активен член на общността, в която живееш", казва Ор.

Сп. Economist също пише, че днес все повече хора преоткриват древната мъдрост на друидите. През 2009 г. например в Обединеното кралство бе официално открита Асоциацията на полицаите езичници, която се нареди до асоциациите на полицаите мюсюлмани и на полицаите сикхи. Това според авторитетното списание е поредната малка, но значима стъпка за британските друиди в борба им да започнат да ги приемат на сериозно.

Не само полицаите езичници получават признание от властите. Затворниците езичници също се ползват с някои привилегии. Те вече могат да държат в килията си религиозни предмети, като например жезъл, а през 2006 г. вътрешното министерство одобри специална клетва за езичниците, които се явяват в съда.

Кои са друидите  


- Друидите са изпълнявали едновременно ролята на духовници, ясновидци, съдии, лечители и мистици в миналото. Смятали са ги за едни от най-мъдрите и уважавани членове на обществото. 


- Друид" произлиза от келтската дума за дъб.


- Те боготворят земята, красотата, дърветата, камъните (особено каменните кръгове), животните (които смятат за свещени), слънцето и луната.


- Хилядолетните каменни кръгове, пръснати из цяла Великобритания, са предпочитано място за извършване на ритуалите им. Всяка година посрещат на Стоунхендж пролетното и есенното равноденствие, както и лятното и зимното слънцестоене.     

В името на ситите, и Wikipedia, и Тъмната страна. Амин!


На официалното преброяване през 2001 г. 70 000 души в Австралия са се определили като джедаи. В Нова Зеландия последователите на джедаизма са 53 000, в Англия и Уелс - 390 000, в Шотландия – 14 000, в Канада – 21 000. Други религии, вдъхновени от сагата "Междузвездни войни", са Орденът на ситите и Църквата на Тъмната страна. Всички те обаче не са взети на сериозно от властите и не са записани в списъка на официалните религии. В световен мащаб се срещат и поклонници на Wikipedia, на Марадонианството, на Църквата на Google и на Последния Четвъртъкизъм (които смятат, че Бог е създал Земята именно в четвъртък).

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pitito avatar :-P
    Mихаил Тодоров
    • - 2
    • + 14

    Хора всякакви...

    Нередност?
  • 2
    jackdaniels avatar :-|
    jackdaniels
    • - 5
    • + 22

    и аз като опъна една тънка цигарка с природни сили в нея и ставам на Люк Скайуокър и силата ме води къде ли не

    Нередност?
  • 3
    galarad avatar :-|
    galarad
    • - 14
    • + 10

    "На последното преброяване на населението през 2001 г. в Обединеното кралство 31 000 души са се определили като езичници. Предполага се обаче, че истинският им брой по-скоро е между 120 000 и 200 000"

    И как точно се предполага? Аз примерно предполагам, че броя им е 20 000 000. Пълни глупости.

    Нередност?
  • 4
    jddi avatar :-|
    Димов
    • - 11
    • + 6

    Друиди, джедаи - глупостите по хората ходят.

    Нередност?
  • 5
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 1
    • + 9

    Кои са по-яки, друидите или йогите?

    Нередност?
  • 6
    caiko avatar :-|
    Цайко
    • + 18

    До коментар [#5] от "gradinko":

    Тук няма спор, най-як е Чък Норис. Да не забравяме, че само той може да ритне циклоп между очите.

    Нередност?
  • 7
    motochristo avatar :-P
    motochristo
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#6] от "Цайко":

    Бойко Борисов може да ритне 2 циклопа между едното око.

    Нередност?
  • 8
    ace avatar :-P
    ace
    • + 6

    А андроидите? В някои заведения не сервират на дроиди...

    Нередност?
  • 9
    belkalpakoff avatar :-|
    Бѣлкалпаковъ
    • + 5

    До коментар [#6] от "Цайко":
    До коментар [#7] от "motochristo":
    исус ходи по вода, но бойко борисов плува през земя.
    иначе най-мъдри са фризбитарианците (те вярват, че след като умреш, душата ти засяда на покрива).

    Нередност?
  • 10
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 6
    • + 5

    Това е естествена реакция на хората след като се отвращават от разцепващата се църква на запад като почнем от католическия разрив с православието и след това до хилядите малки тн църквички - евангелисти методисти калвинисти и тн - Истината продължава да се изопачава през вековете и накрая остава една гола сграда където цялото внимание се съсредоточава върху пастора - той е църквата и религията в много от тези общности - та постепенно християнството бива обезличено и откъснато от основата си - напълно ги разбирам тези хора че не могат да се оприличат като Християни - повечето църкви на запад дори е грешно да се наричат такива

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал