🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прочети още...

Малко оптимистични и малко стряскащи линкове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След няколко опита да измъкне Гърция и да спре разпространението на дълговата криза с фини настройки, Европа извади тежкия арсенал...

В няколко точки най-важното от спасителния план за 1 трилион долара:

- 440 млрд. евро - държавни гаранции (от 16-те членки на еврозоната)

- 60 млрд. евро - заеми за подпомагане на платежните баланси (от 27-те страни от ЕС)
- 220 млрд. евро - от МВФ - Отделно ЕЦБ вече изкупува директно държавен дълг на Гърция, Португалия, Испания и компания...  Пазарите реагираха очаквано със скок. Еврото поскъпна до нива над 1.3 долара за евро.

- Отделно Федералния резерв отвори линиите си за краткосрочно финансиране в долари към европейските централни банки

Като цяло много смел ход, с много силен краткосрочен ефект и много въпросителни. Няколко неща, за които трябва да се внимава особено:

- Тези пари трябва да дойдат отнякъде. Независимо дали е заем или гаранция това означава по-големи бюджетни дефицити в европейските страни. Включително в Португалия, Испания, Ирландия и Италия, които нагледно изглеждат така. А за 60-те млрд. евро. пари трябва да дойдат и от България - ако предположим, че сумите са пропорционално на БВП, това означава около 167 млн. евро, което допълнително ще затрудни задачата по балансиране на бюджета.

- Парите от ЕЦБ малко или повече се печатат от нищото, което в момента експлозивно затваря (или поне намалява) опасността от дефлационна спирала, но залага бомба от бъдеща инфлация. Разбира се това е по-малкото зло, а цената се разпределя между много хора, които ще я платят с намалялата си покупателна способност.

- Все пак ЕЦБ твърди, че ще стерилизира операцията. Това означава, че докато купува гръцки (португалски или каквито) ДЦК и налива пари в системата, същевременно ще изтегля ликвидност. А това може да стане основно като продава други ДЦК за да прибира обратно сходно количество. Под други разбирай германски (само те са в достатъчно количество и достатъчно стабилни), което ще натисне цената им, ще вдигне доходността им и ще оскъпи финансирането на Германия. Още един повод за недоволство към това от гръцкия спасителен план.

- Всъщност всичко това (освен действията на МВФ и ЕЦБ) далеч не е решено и предстои да се одобри от правителства и парламенти в доста страни. Да не забравяме, че не само гърците могат да протестират, и ако цената на този план е по-високи данъци, може в някои страни решението да не мине.

И накрая два доста плашещи анализа на ситуацията - на бившия главен икономист на МВФ Саймън Джонсън и на Амброуз Еванс-Причард.

Докато всички гледат под лупа гърците и се чудят как може да харчат толкова, да работят толкова малко и т.н. вижте средното американско семейство.

Дълговите проблеми далеч не са само на държавно ниво. Европейските компании са отписали от балансите си несъбираеми задължения за 300 млрд. евро - горе-долу колкото гръцкия държавен дълг. Опасността от зараза и там е колосална.

Насред целият хаос навън - доста положителни данни за външната търговия и промишленото производство на България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borimechka avatar :-?
    Bear Force One
    • + 2

    Много интересно, мерси.

    Нередност?
  • 2
    souleil avatar :-|
    souleil
    • + 1

    Интересна статия! Имам само едно предложение. Защо не направите така, че линковете в статиите да се отварят директно в нов (а не както сега в същия) таб?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал