🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регулираният енергиен пазар става все по-голям проблем за компаниите

Очаква се с либерализацията на енергийния пазар цените за пренос на енергията постепенно да достигнат средноевропейските равнища, каза по време на конференцията зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов (вторият от ляво на дясно).
Очаква се с либерализацията на енергийния пазар цените за пренос на енергията постепенно да достигнат средноевропейските равнища, каза по време на конференцията зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов (вторият от ляво на дясно).
Очаква се с либерализацията на енергийния пазар цените за пренос на енергията постепенно да достигнат средноевропейските равнища, каза по време на конференцията зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов (вторият от ляво на дясно).    ©  Надежда Чипева
Очаква се с либерализацията на енергийния пазар цените за пренос на енергията постепенно да достигнат средноевропейските равнища, каза по време на конференцията зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов (вторият от ляво на дясно).    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Силната регулация на енергийния пазар се оказва все по-голям проблем за частните компании в сектора - тази позиция защитиха голяма част от участниците в днешната конференция „Предизвикателства пред развитието на енергийния пазар в България: газификация, електро и топлоснабдяване“. Тя е организирана от в. "Капитал" и списание „Бизнес & Екология“.

Иванка Диловска, ръководител на дирекция "Енергийна стратегия" в Министерството на икономиката и енергетиката, смята, че е необходимо изграждането на енергийна борса, както и че трябва да има повече независимост на Eлектроенергийния системен оператор, който да е по-нагоре в структурата на „Български енергиен холдинг“. Според нея регулираните цени създават в момента „ценови остров“, от който никой не иска да си тръгне. В същото време само 10 % от енергията се продава на пазарна основа. Румяна Георгиева, управител на компанията „Вивид Пауър“ посочи, че регулираната квота е определена доста некоректно и това е балон, който ще се спука. Останалата част от енергията се продава на свободния пазар, за да се компенсират приходите, посочи тя. По думите на Георгиева, ако това не бъде променено, ще се стигне до ситуацията на газовия пазар.

В отговор Пламен Денчев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) каза, че в момента работна група от представители на НЕК, комисията и частни компании разглежда новите правила за търговия с енергия. Те ще бъдат готови до края на годината. Проектът за правилата е изработен от Електроенергийния системен оператор. Предприемаме определени действия, които тласкат нещата към пазарните механизми, заяви Денчев.

Проблемът с регулирания пазар беше повдигнат и от „Овергаз“. Светослав Иванов, зам.- изпълнителен директор на „Овергаз Инк“, каза, че цената на природния газ не трябва да бъде регулирана за всички, а само за малка част от потребителите – битови и малки предприятия. Трябва да бъде създадени условия и възможност за избор на доставчик от крайните клиенти, посочи Иванов. Според Пламен Денчев обаче регулираният пазар на газа е неизбежен, след като няма диверсификация на доставките. Изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев пък попита защо големите потребители на енергия не са против регулирания пазар. Защото някой плаща за това, отговори си сам Дончев. Той поиска да знае и защо „Булгаргаз“ иска от ДКЕВР да определя цената на газа. Защото така се запазва социологическия похват за влияние на цената на газа, пак си отговори Сашо Дончев.

"Овергаз" е компенсирала "Булгаргаз" за всички недоставени количества по време на януарската газова криза чрез допълнителни количества доставен газ в рамките на същото тримесечие, съобщи по време на конференцията изпълнителният директор на "Овергаз Инк". По повод намерението на българската държава да работи в бъдеще без посредник с "Газпром", Дончев каза, че това е несериозно поведение, 20 години след като е започнал преходът от централно планирана командна икономика към свободен пазар. „Мисля, че държавата извърши и в лицето на министъра на икономиката и енергетиката, и на министър-председателя, и в лицето на президента, сериозни нарушения на правилата не само в Европейския съюз, но и в България и за това сигурно ще има последствия“, добави той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Минаващ
    • + 4

    Монополът е лошо нещо особено ако е държавен. По-лошо от държавния монопол е частния.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Любо
    • - 1

    Изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев :
    „Мисля, че държавата извърши и в лицето на министъра на икономиката и енергетиката, и на министър-председателя, и в лицето на президента, сериозни нарушения на правилата не само в Европейския съюз, но и в България и за това сигурно ще има последствия“, добави той.
    __________________________________________

    Сигурно Дончев има пред вид "негативни последствия" за България, ама е забравил да го каже, като че ли е очевидно. То обаче не е очевидно. Последствия винаги има, важното е да се каже какви и за кого. Нещо бизнеса закъса, а Дончев ? Путин вече смята Станишев за "вън от играта", защо смяташ че Станишев ще ти цепи басмата на теб ?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал