🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръбата една, доставчиците - двама

"Овергаз" обяви, че от 2011 г. започва да внася директно газ в България

След пазара на дребно "Овергаз" може да излезе и на пазара на едро
След пазара на дребно "Овергаз" може да излезе и на пазара на едро
След пазара на дребно "Овергаз" може да излезе и на пазара на едро    ©  Надежда Чипева
След пазара на дребно "Овергаз" може да излезе и на пазара на едро    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев спомена голямата новина на тази седмица, журналистите за малко да я подминат. На 5-ата минута от пресконференцията си Дончев вметна, че компанията му не води нови преговори с българския обществен доставчик на газ "Булгаргаз". После, за да затвърди казаното, той натърти: "Ние няма да подпишем договори с "Булгаргаз", защото не виждаме неговата добавена стойност по веригата." След което уточни, че "Овергаз" възнамерява да влезе директно на пазара от 1 януари 2011 г., като си плаща на "Булгартрансгаз" за пренос. 

Така донякъде случайно и все още само на теория българските потребители се оказаха на път да се сдобият за първи път с конкуриращи се доставчици на природен газ. Погледнато от чисто пазарната му страна, решението на "Овергаз" е добро. Всяка конкуренция обикновено сваля цените и подобрява търговските условия. След като беше разделен от тръбопреносната система, "Булгаргаз" остана най-малкият монополист в света - с 30-ина служители и три договора, дружеството все още владее изцяло доставките за българския пазар. Ако частната компания успее да влезе със собствени планове и по-ниски цени, като така предизвика "Булгаргаз" да започне да подобрява собствените си услуги, това ще е страхотна новина за бизнеса, който се стреми да спести всеки възможен разход тези дни. Проблемът е, че търговията с природен газ никога не е изцяло пазарна.

Въпроси без отговор

Като начало остана неясно защо "Овергаз" избра този момент. Либерализацията на пазара в ЕС, която разби държавните монополи над тръбите, е от 2007 г. "Сега му е дошло времето", заяви в разговор с "Капитал" Дончев (виж интервюто). "Какво друго да правим, освен да продаваме газ? Стремим се да създаваме конкуренция." Той отрече да е консултирал решението си с руския "Газпром", които са собственици на 50% от "Овергаз". От "Булгаргаз", както и донякъде от министерство на икономиката, имат съмнения, че причината е в течащите преговори с руския гигант, в които българската страна иска да премине изцяло на доставки от "Газпром" експорт и така да отстрани другите две дружества, през които сега идва руски газ, едното от които е именно "Овергаз" (другото е "Винтерсхал"). Както се изразиха от министерството пред "Капитал", начинът и времето, по което стана ясна новината от "Овергаз", "светва много червени лампи".

Най-важният въпрос - ще има ли по-ниски цени новият играч, също предстои да получи отговор. Самият Дончев не дава гаранции, тъй като на пазара има регулатор - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКВЕР), но е категоричен, че цената ще е "пазарна и прогнозируема за потребителите". Ако цената от "Газпром" е идентична и за двата доставчика, мястото за маневриране няма да е голямо. "Всички плащат за пренос по 19.73 лв. на 1000 м3. "Овергаз" би могъл да се конкурира в двата процента от цената на входа на газовата система, които има право да си начислява търговецът", коментира енергийният експерт Атанас Тасев.

И "Булгаргаз", и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков твърдят, че не виждат пазарна логика в това руският гигант да продава на по-ниска цена на "Овергаз". "Ако имаш купувач, който ти плаща стоката на 100% и я реализира на 100%, няма изгледи тази стока да спре да се търси и той го е правил дълго време - защо да подбиваш цената на 95%, ако нямаш други цели?", пита директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов (виж интервю с него). Неизказаното съмнение е, че "Газпром" може да продава по-евтино газ на компанията, в която има участие, и така да й помогне за постигането на добър дял на българския пазар. Стратегията на руската компания в Европа отдавна е за директно влизане на потребителския пазар, където печалбите са много по-големи.

Добрата и лошата новина

Всъщност в коментарите на държавата и нейното дружество личи една неприкрита тревога. Дори да не е с по-ниски цени, влизането на нов играч може да свие внезапно пазарния дял на "Булгаргаз", като му отнеме индустриалните клиенти. "Овергаз" обещава нещо, което бизнесът отдавна иска - индивидуални планове, скроени по размер за различните нужди на компаниите. "Договорите, които ще предложим, ще позволяват на консуматорите да преговарят", обещава Дончев. "В петролния и в частност в газовия бранш в Европа и в света има много тарифи. А ние сега разполагаме с максимум 3 - за бита, за търговския сектор и за промишлеността." От Българската камара за цветни и черни метали са големи привърженици на идеята. "Трябва да има диференциране на цената на газа за различните потребители и за различните индустрии", казва изпълнителният директор на камарата Политими Паунова. "Има разлика за какво е природният газ, дали е суровина или е с енергийни цели. Големите потребители би трябвало да ползват  отстъпки за големи количества. Това е напълно нормално, за каквато и стока да става въпрос." Запитан кого ще таргетира, Дончев отговаря простичко "всички, които са платежоспособни".

Повече от ясно е кой не влиза в това число - топлофикациите. Пред "Капитал" Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикациите, беше брутално откровен. "Ако "Овергаз" се държи като търговски субект на пазара, няма топлофикационна компания, която да устои финансово", призна той. Този камък на шията на обществения доставчик е основното притеснение и на компанията, и на ръководещото я министерство. "Сам по себе си "Булгаргаз" не е колос на българската индустрия. Много по-важни са клиентите му", признава министър Трайков. "Ако "Овергаз" излезе реално на пазара, ще повлияе негативно на потребителите, към които няма да се насочи. В смисъл че колкото по-малка е обществената доставка, толкова по-висока ще е цената й", предупреди Гогов. Бе размахано дори най-силното оръжие - член от закона за енергетиката, който позволява да се забрани достъп до пазара на други фирми освен "Булгаргаз", ако това заплашва държавната компания да не успее да продаде договорените с "Газпром" количества. Или с думите на министър Трайков "ние имаме право да наложим монопол". Той бърза да допълни, че такова драстично решение все още не седи на масата, и призовава "Овергаз" да продължи да инвестира при битовите потребители, където и сега държи 80%. "Към днешна дата имат 37 000 клиенти", констатира Трайков.

Само първо действие

Липсата на пазарен елемент в снабдяването на топлофикациите е, което прави ситуацията шизофренична. "Булгаргаз" казва, че е задължен да им доставя, а те (поради ред други причини, които са известни и са тема на друг текст) го използват като буфер, който да финансира собствената им неадекватност. Влизането на друг доставчик на този пазар ще извади на показ цялата абсурдност на схемата и тя или ще се реформира, или ще умре. Що се отнася до притесненията за стратегията на "Газпром", те биха били основателни, ако диверсификацията на газовия пазар остане само на това ниво - една тръба и двама доставчици. Логично е, че ако има възможност, "Овергаз" ще се стреми към монопол, което ще замени държавния с частен такъв. Решението в случая не е държавата да забрани достъпа, а да действа бързо по другите елементи от отварянето на пазара - строеж на тръба към Гърция и Турция например. Това би дало достъп на български компании до терминал за втечнен газ и възможност да пазаруват такъв на световните пазари на свободна цена. След кризата от 2009 г. някои от тях вече изследват тези възможности, а други намаляват потреблението си на газ за сметка на други източници.

Засега всичко е в сферата на хипотезите - нито "Овергаз", нито "Булгаргаз" имат нов договор с "Газпром" или с клиенти. Освен това предстоят държавни преговори, където винаги има политика. "Москва няма да пропусне шанса да преговаря с правителството", смята Атанас Тасев. "Има редица висящи въпроси, които предстои да бъдат решени, и може да бъдат изтъргувани като "Южен поток", "Набуко", АЕЦ "Белене", транзита на газ." Драмата обаче трябва да е приключила до края на годината, а първото й действие беше повече от интересно.

"Ние сме българска компания, не ме интересува геополитиката"

Ще имате ли нужда от допълнителни инвестиции в инфраструктурата, за да излезете на пазара?

Не, ние така или иначе си имаме своята инвестиционна програма. И досега сме направили достатъчно инвестиции. Любопитен факт е, че сме единствената компания в газовия бранш с над 200 млн. инвестиции. Трябва да се направят пресмятания, но аз съм сигурен, че са над 10 пъти повече от всички участници на пазара.

"Газпром" не се ползва с добра репутация. Ако вие излезете на този пазар, това носи ли опасност?

"Газпром" е един абсолютно почтен играч на енергийния пазар на Европа от години, той няма неизпълнен договор, ако не се смята безобразното поведение на Украйна от края на миналата зима. Какво ме интересува геополитиката, какво ме интересува държавата Русия? Ами ако на мястото на Русия се намираше Америка, щях да партнирам с "Шеврон". Ако бях тръгнал да продавам коли, сигурно щях да търся немски или френски производители, но газ няма откъде да взема.

Ние сме българска компания, не сме проводници на геополитика. Аз ненавиждам държавата независимо от това как се нарича тя, дали тя е Русия, България, САЩ. Аз винаги държа някаква дистанция между себе си, "Овергаз" и управляващите политици. Властта, особено по нашите географски ширини, е развращаваща.

С колко присъствието на "Булгаргаз" във веригата увеличава цената на газа?

Методиката за формиране на цената не е пазарна. Зависи от волята или от безхаберието на управляващи политици. Петър Димитров разпореждаше на "Булгаргаз" да продава на "Кремиковци", при положение че "Кремиковци" от месеци не работи и не плаща. По същия начин се разпорежда да се подава газ на "Топлофикация София". Но защо "Топлофикация София" не си плащат сметките? В кой пазар има такива отношения? И кой плаща? Вие нали наистина не мислите, че някой доставя безплатно газ на "Булгаргаз".

Освен това през всичките години, докато беше интегрирана компания и получаваше висока цена за транзита и ниска себестойност на газа, е печелила немалко пари. Какво направи за българската енергетика, къде са те, големите печалби? Не са инвестирани, не са в бюджета. Става дума за милиарди долари. Защо бяха дадени за евтин газ на предприятия, които след това фалираха?

Ще таргетирате ли топлофикация?

Това не е губещ бизнес задължително, въпросът е, че трябва да има добър мениджмънт. При всички случаи няма да конкурирам "Булгаргаз" за доставка на природен газ за "Топлофикация София". Обещавам да не се конкурираме.

"Булгаргаз" бяха казали, че не са получили индикации от големите си потребители, че смятат да минат към вас?

Ами може би големите им потребители не споделят всичко с тях.

"Ще си защитаваме позициите с всички законови средства"

Влияе ли по някакъв начин решението на "Овергаз" на договора, който планирате с "Газпром"?

Може да влияе в изпълнението на определени договори, но не може да влияе в преговорите, защото позицията ни е на обществен доставчик. Това ни е вменено със закон, наредби, условия, които трябва да изпълним. Ние сме длъжни да предоставим на всички клиенти еднаква услуга. Аз не мога да избера на кого няма да предоставям услуга.

Ако ние дотогава сме се договорили с "Газпром експорт", дори "Овергаз" да излезе на пазара, той трябва да намери нови потребители. Защото количеството, които ние ще договорим, ще гарантира цялото потребление в страната. Считам, че един надежден партньор като "Газпром", доказал се за 35 години, е за предпочитане, отколкото да раздробиш доставката на една и съща суровина през няколко човека, и то с ясното съзнание, че ще получиш по-малък приход.

Имате ли подозрения, че "Газпром" поставя "Овергаз" в приоритетизирана позиция?

На този етап не бих искал да кажа, че имам такива опасения. Не съм поставял на преговорите въпроса досега, защото "Газпром" нито веднъж не е изявявал желанието си да работи по този начин.

И какво ще се случи от 1 януари?

Ами, какво да се случи, хипотетично - няма да продаваме. Практически, надявам се, че това не е възможно, защото все пак все още съществуват клаузи по договори, които да бъдат изпълнени както от нас, така и от доставчиците. Аз наистина много разчитам на това, че между "Булгаргаз" и "Газпром" съществува подписан меморандум и той поражда задължения.

Ако "Овергаз" излезе на пазара, вие имате ли право да се позовете на клаузите за дерогация?

Имаме, след като изпълняваме обществена доставка за природен газ и след като източникът на този газ е един и същ. Тук не става въпрос за диверсификация на енергоносителя, а само за диверсификация на дружествата, които го продават. 

Ако "Овергаз" се насочи към клиентите, които са по-платежоспособни, защото знаем, че има и топлофикации, да речем, които не са, и вземе този дял от клиентите, тогава вие ще се окажете в по-неблагоприятна ситуация.

Ако това се случи, аз няма да сключа договор. Ще сключа договор с "Газпром", когато имам сключен договор с клиентите. Аз няма да се оставя, от една страна, да съм поел ангажименти, а от друга, да нямам реализация.
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    usero avatar :-|
    usero
    • - 2
    • + 3

    Е, колкото до топлофикациите, не е задължително да горят газ, има и други, по-мърляви, неудобни или скъпи горива, предназначени за по-мърлявите потребители.

    Нередност?
  • 2
    fatdaddy avatar :-|
    fatdaddy
    • - 1
    • + 2

    Ама когенерациите им не бачкат с другите горива и така ще са на още по-голяма загуба, защото няма да продават ток (като оставим, че другите енергозиточници са по-скъпи). Газът им гарантира много допълнителен приход.

    Нередност?
  • 3
    blag009 avatar :-|
    blag009
    • - 1
    • + 4

    Уф, нали съм си бившо огнярче, ШЪ пиша на части??? :) Така де малечко съм си простичък, клавишоблъскащ и т.н., та не ми намирайте МАНА(кусур и т.н.).
    Прочетох следното "Стратегията на руската компания в Европа отдавна е за директно влизане на потребителския пазар, където печалбите са много по-големи".
    Спомням си как Гоце, гувореше за преки доставки и Дончев отговаряше простичко "Ако махнеме мен, остава Газпром и каква е логиката, ТЕ искат мен"? И т.н., все едно да ИСКАШ от мен някаква суровина и да ми НАРЕЖДАШ как да ти я доставям???
    Понеже се заговори за Топлофикациите и ... майната МУ на един от МИРАЖИТЕ на прехода? Защо се стигна до парадокса с дълговете? Елементарно, позволяваш на народонаселението, ПРИВИДНО да открадне малко парички под формата на "топло" и ти грухаш като за световно?!?!
    През далечната 1990 г. на едно от събранията в Топлофикация-София предложих, на ВСЕКИ радиатор да се сложи един Електрически Магнитен Вентил, койта да СЕ спира от АБОНАТНАТА, за всеки абонат който не си е платил????? Дори им разказах как в "оделенията" четох разказ, "КАК империалиста през 30-те год. поставя в стаята на бедната негърка касичка , и АКО тя не пусне доларче, нема ТОООК, пуснеш ... касичката почва да цъка три дни и после ОТНАЧАЛО"!!!
    Циганията и каша с парното Го знаеме!!!!!Топлини считоводства, топломери...едно на ръка, че периодично се бъркаш в джоба за смяна и т-н.!
    Та Валентин Терзийски,да оди да се "пере", ЗАЩОТО в годините имаше една идиотщина "Докогато не си платиш парното, не те изключваме"?!?! По принцип, бедняка е винаги РЕЗОНЕН при плащане и тук , вече ГО накараха зорлем да краде и да не плаща, ЗАЩОТО няма с кво? Народа ГО е казал "Да бе на босия ЦЪРВУЛИТЕ, ШЪ вземеш"!!!
    Тъй като над 90% от БЪЛГАРСКИЯТ народ е честен и почтен и при едни ЧЕСТНИ и ПОЧТЕНИ правила от страна на правителството, ДАСТАВЧИЦИТЕ, ще се натискат да ОБГРИЖВАТ Топлофикациите...ЗАЩОТО там е келепира при ... ДРЕБНИЯТ и безотказен потребител!!Народа ГО е казал "Пред огнеца и медеца, ПРЕДПОЧИТА огнеца"!!!!
    Гонкат ме от компито и ЩЪ продължа по-натам!
    Кибик Блаже
    ПП.Семейна комуна, нема лабаво. :)))

    Нередност?
  • 4
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец
    • + 1

    Подкрепям №3,ДАКО не съм на парно.

    Нередност?
  • 5
    charlyb avatar :-|
    charlyb
    • - 2
    • + 3

    Не знам вие какво разбрахте от статията, ама аз разбирам едно - Газпром излиза директно на българския пазар, без български представител на купувачите. Интересите ни като клиенти, няма вече да се представят от никого.

    Нередност?
  • 6
    ispor avatar :-P
    ispor
    • + 3

    Много е червена лампата на Овергаз,по-червена е от" червените ескадрони "даже!!!

    Нередност?
  • 7
    blag009 avatar :-|
    blag009
    • + 1

    Сега да продължа!
    Трябва да се признае, че г-н Дончев, е ПЪРВИЯТ бизнесмен който развива НОВ клон в нашата икономика!
    Първо ШЪ коментирам г-н Дончев(хей казвам това което мисля като чета статията, при нужда ползвам "гуглето" за допълнителна информация):
    Заглавието : ""Ние сме българска компания, не ме интересува геополитиката"
    -Дрън-дрън, да ми ги ока на шапката! :)
    в.1 "Ще имате ли нужда от допълнителни инвестиции в инфраструктурата, за да излезете на пазара?"
    -Да имаш 36 000 аботана и да снабдяваш някои предприятия и да вложиш 200 млн.лв., макар че съм огняр нещо ми се виждат леко надути цифрите?
    в.2""Газпром" не се ползва с добра репутация. Ако вие излезете на този пазар, това носи ли опасност?"
    -То и затова "Гоце" драпа да измести Дончев.Справка Шрьодер и "Северен Поток"!!!!Иначе "Газпром" си е чиста монополна държавна фирма, и спестовна касичка на руският елит.
    в.3"С колко присъствието на "Булгаргаз" във веригата увеличава цената на газа?"
    -Няма кво да се добави.
    в.4"Ще таргетирате ли топлофикация?"
    -Мама миа, търсих я тая думичка и стигам до извода, че е ... "Ще обгрижвате ли(в пълен обем) топлофикацията"?
    Ако играта е честна и почтенна, там е келепира, хем малко скъпичко, ХЕМ ефтина в сравнение с алтернативни отопления цена !!!
    в.5""Булгаргаз" бяха казали, че не са получили индикации от големите си потребители, че смятат да минат към вас?"
    -Хехехеее напълно резонен отговор!
    В заключение за г-н Дончев, въпреки неговите минуси и плюсове, за МЕН е човек развил НОВ клон в нашата икономика.
    При тази бюрокрация и правораздавателна система У нас...ЕВАЛА ДОНЧЕВ, ЕВАЛА САШО .
    Колкото до бюрократа Гогов и неговите думи ""Ще си защитаваме позициите с всички законови средства"???
    И при него има една ТЪНКА думичка "ДЕРОГАЦИЯ" ??? Доколкото придобих престава, е във връзка с местното законодателдтво на новоприетите страни и законите на ЕС!!!!!!
    Така, че ОНИЯ бюрократи в Брюксел са по-по-най-печени от нашите!
    Те(от Брюксел) признават САМО техният монопол...:))))
    Кибик Блаже

    Нередност?
  • 8
    heineken avatar :-|
    heineken

    А какво стана с огромните находища на газ нейде в С. България, и на тях ли им сложиха тапата? Голем шлем?!?

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    Сашо Дончев си знае работата, не го мислете, той е учил газовият бизнес в Русия и го е научил, мислете вие как ще си плащате "парното", щото гювеч йок се получава..... ако сте на "парно", ако не, не мислете..... това поне лесно....

    Нередност?
  • 10
    ceco avatar :-P
    Цецо

    Сашо Дончев заигра доста опасна за него игра. Май послъгва господарите си. Айде първо за БГ компанията. толкова е БГ колкото и нефтохима. Второ шансовете му да получи достъп до преносната линия без да купи ББ са нула. И ако в Москва не четат нашите закони, великия бизнесмен би трябвало да ги е чел. И да си спомни за края на бившата си дружка - Павлов. И не само неговия. Ето и какво пише в закона за енергетиката:

    § 22а. (Нов - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Когато едновременно са налице следните условия:

    1. Република България не е директно свързана с газотранспортната мрежа на друга държава - членка на Европейския съюз, и

    2. пазарният дял на основния доставчик на газ или на свързани с него лица по смисъла на Търговския закон е по-голям от 75 на сто, заинтересованите лица могат да отправят молба до комисията да бъдат временно освободени от прилагане на разпоредбите на глава четвърта, чл. 172, ал. 1 и чл. 197, ал. 2.

    (2) Комисията се произнася по молбата по ал. 1 в едномесечен срок и уведомява незабавно Европейската комисия за влязло в сила решение за временно освобождаване.

    Нередност?
Нов коментар