🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стенограма от заседанието на Министерския съвет - 23 юни 2010 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разгледани и приети са 41 точки. Още по време на обсъждането на първата изскача интересна тема. По принцип става дума да се одобри план за преброяването на населението догодина. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов предлага то да се изтегли през януари, за да може "във връзка с изборния кодекс, който се подготвя в парламента, да се направи районирането за съответните мандати". Това е изненадващо, защото засега няма нито един подготвен текст от кодекса и не се знае дали ще има ново райониране на страната за изборите. По-скоро това беше обсъждано преди месец, но отхвърлено като скъпо и безсмислено. Очевидно идеята изобщо не е загърбена.

При поредното предложение за награждаване с орден "Стара планина" министър председателя се интересува дали министрите се канят на церемонията. "Става въпрос, че би било редно, след като ние предлагаме и си слагаме подписите, да участвате в награждаването. Защото така излиза, че само президентът ги дава", коментира той и нарежда, че само при неотложна работа може да се отсъства.

Още една новинка се появява при гласуването на четвърта точка. Тогава министърът на отбраната Аню Ангелов предлага за освобождаване главния инспектор в Министерство на отбраната генерал-майор Володя Цветанов (брат на депутата от БСП Румен Петков) "във връзка с неговото желание и участие в конкурс за изпращане на задгранична работа в Украйна". Досега не се знаеше къде точно отива като военен аташе генералът.

И следващата точка е любопитна, но за нея нищо не се знае - става дума за утвърждаване на разходите за командировка на министър-председателя, министрите и други членове на кабинета за първото тримесечие на годината. Вносител е Бойко Борисов.

После Министерският съвет замлъква за близо 20 точки. Но 27-та от дневния ред е отложената от миналата сряда заради спора за парите на тютюнопроизводителите. Тогава министърът на земеделието Мирослав Найденов загуби спора с министъра на финансите и останалите му колеги, сега пак. Обсъждането започва направо с изявлението на Найденов, че допълнително ще внесе разчетите за парите, които трябва да се изплатят на тютюнопроизводителите. Сега предлага схема за други селскостопански работници и животновъди. Симеон Дянков обаче пак има въпроси. Според него за 2010 г. се предлагат повече пари на животновъдите, отколкото през 2009 г. Мирослав Найденов обяснява, че не е така. И тогава се намесва премиерът Бойко Борисов: "Внимавайте какво говорите и какво обещавате, защото след това трябва да се изпълнява. И не искам никой да се крие зад гърба на Дянков. Сиреч, министърът обещава, хората се надяват и след това се явява един лош, който казва "няма пари". После министър председателят разяснява какви санкции ще предприеме ЕС, ако надвишим прага от 3% на бюджетния дефицит. "След последния Съвет сега ще чекират националните банки на 27-те страни и от догодина над три процента директно ще санкционират. Няма значение дали е Германия, Франция, България. И ако дават сега този буфер, то е защото ние сме от най-добрите. Първо трябва да ударят Великобритания, Испания, Португалия, Германия, Франция включително и тогава някъде ноември-декември ще дойде нашият ред", коментира Борисов.

Министрите одобряват без дискусия и закона за данък върху застрахователните премии. Ставката е 2%, от него са освободени "животозастраховането, презастраховането и застрахователните договори". От думите на Бойко Борисов става ясно, че текстът е редактиран в сравнение с първоначалния му вариант, за да не се изтеглят "големите компании". Симеон Дянков благодари няколко пъти за консултацията на правната комисия в Народното събрание - знак, че председателката й Искра Фидосова участва много активно изобщо в законотворчеството на ГЕРБ.

В самия край на заседанието, точка 40, започва спор между министъра на правосъдието Маргарита Попова и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Попова има две важни теми на това заседание - стратегия за продължаване на реформата в съдебната система (минала без коментар) и концепцията за наказателна политика за 2010 - 2014. Втората вече дръпва Цветанов за езика. Той се дразни, че концепцията не е минала на съгласуване през неговото министерство и почти упреква администрацията, че я е допуснала до дневния ред на заседанието. "Упрекът си има име, Маргарита Попова", поправя го Бойко Борисов. Цветанов почти успява да отложи точката за следващата сряда, но след намесата на главния секретар на Министерски съвет Росен Желязков става ясно, че документът все пак е минал през съгласуване с останалите министерства. Накрая се "приема на вносител". Аргументите на Цветанов обаче не са за подценяване "Нали разбирате, че днес, приемайки тази концепция, утре ако има някакво съществено разминаване и корекция, която трябва да бъде направена, ние трябва на следващо заседание на Министерски съвет да го внесем пак. И всъщност какво става? Ние хабим енергия на всички колеги, които заседават днес тук, и всъщност другият път трябва да внесем някаква корекция, ако възникне от това, което е направено като концепция. По-добре да не го приемаме, за да не се излагаме. Защото аз не искам утре примерно да кажат "Това правителство внася нещо и след една седмица си променя мнението".

Последната точка е посветена на Държавната комисия за енергийно регулиране. Премиерът Бойко Борисов възлага на инспектората към Министерския съвет да направи проверка за конфликт на интереси на стария състав на комисията.  

Стенографски запис!

ЗАСЕДАНИЕ

на Министерския съвет

на 23 юни 2010 г.

Заседанието започна в 10.10 часа и беше ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.

Точка 1

Проект на Постановление за утвърждаване на Програма за преброяването на населението и жилищния фонд на Република България

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник-министър-председателят и министър на финансите.

СИМЕОН ДЯНКОВ: На всеки десет години има преброяване на неселението на Република България. 2011 г. е следващото преброяване. Тук сме предложили начина, по който това ще стане. Ще използваме и нови технологии, за да стане по-евтино и по-точно. ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Уважаеми господин министър-председател, може би това е хубаво да се планира в ранните месеци - през януари, защото ще позволи, във връзка с Изборния кодекс, който се подготвя в Парламента, да може да се направи районирането на съответните мандати за бъдещи избори. СИМЕОН ДЯНКОВ: За момента е предвидено това да стане през март, но можем да опитаме да стане през януари. Действително, на фона на това преброяване може да се очертаят районите. БОЙКО БОРИСОВ: Поставете срокове да е в самото начало на годината, за да може да очертаем районите.
СИМЕОН ДЯНКОВ: Добре. С тази забележка моля да бъде приета т. 1

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 1.

Точка 2

Проект на Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Донка Петканова с орден "Стара планина" първа степен

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на образованието, младежта и науката.

Приемаме т. 2.

Точка 3

Проект на Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Николай Мартинов с орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на образованието, младежта и науката.

Приемаме т. 3. Вас, министрите, канят ли ви, когато се връчват ордените? Става въпрос, че би било редно, след като ние предлагаме и си слагаме подписите, да участвате в награждаването. Защото така излиза, че само президентът ги дава. ВЕЖДИ РАШИДОВ: Миналата седмица бях поканен, но не отдих. Изпратих представител.

БОЙКО БОРИСОВ: След като ги предлага Министерският съвет, ако само неотложна работи ви задържа, правилно е да отивате, да уважаваме хората. Защото двете институции го правят. Така че, след като се предлагат от Министерския съвет, а се връчват от Президентството, трябва да се присъства.

Точка 4

Проект на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за освобождаване от длъжност на офицер с висше офицерско звание от Министерството на отбраната

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на отбраната.

АНЮ АНГЕЛОВ: Господин министър-председател, уважаеми колеги, предлага се за освобождаване от длъжност генерал-майор Володя Цветанов, който в момента е главен инспектор, и във връзка с неговото желание и участие в конкурс за изпращане на задгранична работа в Украйна.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 4.

Точка 1 (връщане)

Проект на Постановление за утвърждаване на Програма за преброяването на населението и жилищния фонд на Република България

СИМЕОН ДЯНКОВ: Един коментар по т. 1. Току-що говорих с председателката на Националния статистически институт дали е възможно да се изтегли за януари преброяването. Технически е възможно. Трябва да направим промяна в Закона за преброяването, където датата е фиксирана към края на март. Това е възможно, така че съвместно нашите екипи могат да разработят това в рамките на седмица-две, така че преброяването да стане януари. Наистина да се използват най-новите данни за изборите следващата година. Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря.

Точка 5

Доклад относно утвърждаване на разходите за командировки в страната за първото тримесечие на 2010 г. на заместник министър-председателите, министрите, органите към Министерски съвет по чл. 19, ал.4 от Закона за администрацията, заместник-министрите и областните управители

БОЙКО БОРИСОВ: Тази точка внасям аз.

Приемаме т. 5.

Точка 6

Проект на Решение за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата "Любомир Попов срещу България" (Жалба №69855/01), "Първанов и др. срещу България" (Жалба №74787/01), "Сашов и др. срещу България" (Жалба №14383/03), "Петьо Петков срещу България" (Жалба №32130/03), "Пенев срещу България" (Жалба №20494/04), "Бъчварови срещу България" (Жалба №24186/04) и "Кайрякови срещу България" (Жалба №30945/04)

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на правосъдието.

Приемаме т. 6.

Точка 7

Проект на Решение за отпускане на персонални пенсии по Кодекса за социално осигуряване

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на труда и социалната политика.

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: С проекта се отпускат персонални пенсии за 53 деца без право на наследствена пенсия от починал родител. За тази ще бъдат отпуснати 28 864 лева до края на тази година. Размерът на отпуснатите пенсии на месец е 90 на сто от социалната пенсия за старост, тоест 90.77 лева месечно.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 7

Точка 8

Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, на Министерския съвет и на Института по публична администрация

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министър-председателят.

Приемаме т. 8.

Точка 9

Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, на областния управител на област Шумен

БОЙКО БОРИСОВ: Внасят министърът на отбраната и министърът на регионално развитие и благоустройството.

Приемаме т. 9

Точка 10

Проект на Решение за обявяване на имот - частна държавна собственост, за имот – публична държавна собственост, в област Варна и за безвъзмездно предоставяне за управление на Министерство на вътрешните работи

БОЙКО БОРИСОВ: Внасят министърът на отбраната и министърът на регионално развитие и благоустройството.

Приемаме т. 10.

Точка 11

Проект на Решение за обявяване на имот – публична държавна собственост, находящ се в с. Ахматово, община Садово, област Пловдив, за имот – частна държавна собственост, и безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имота на община Садово, област Пловдив

БОЙКО БОРИСОВ: Внасят министърът на регионално развитие и благоустройството и министърът на образованието, младежта и науката.

Приемаме т. 11.

Точка 12

Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на част от имот – публична държавна собственост, на Агенцията за социално подпомагане за нуждите на Дирекция "Социално подпомагане" – Варна

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионално развитие и благоустройството.

Приемаме т. 12.

Точка 13

Проект на Решение за безвъзмездно прехвърляне на имот – частна държавна собственост, в собственост на община Пазарджик, област Пазарджик

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионално развитие и благоустройството.

Приемаме т. 13.

Точка 14

Проект на Решение за разрешаване участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан в състава на трета и четвърта оперативна група за обучение и връзка на Афганистанската национална армия, инструктори в Центъра за военно обучение в Кабул и медицински специалисти в полевите болници в Кабул и Кандахар

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на отбраната.

Приемаме т. 14.

Точка 15

Проект на Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на изменението на чл. 20, алинея 1 от Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на външните работи.

Приемаме т. 15.

Точка 16

Проект на Решение за одобряване проект на Спогодба между правителството на Република България и правителството на Султанат Оман за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонението от облагане с данъци на доходите

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.

Приемаме т. 16.

Точка 17

Проект на Решение за одобряване проект на Спогодба между Република България и Република Австрия за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.

Приемаме т. 17.

Точка 18

Проект на Решение за одобряване проект на Споразумение между правителството на Република България и правителството на Грузия за сътрудничество в борбата с престъпността

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи.

Приемаме т. 18.

Точка 19

Доклад относно одобряване проект на Споразумение между правителството на Република България и правителството на Социалистическа република Виетнам за приложението на чл. ІІІ, т. 2.4.1 от Протокола от 21-ата сесия на Междуправителствената българо-виетнамска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.

Приемаме т. 19.

Точка 20

Доклад относно одобряване на резултатите от участието на българската делегация по въпросите на заетостта и социалната политика в 3019-ото заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, проведено на 7 и 8 юни 2010 г. в Люксембург

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на труда и социалната политика.

Приемаме т. 20.

Точка 21

Доклад относно одобряване проект на Разрешение за проучване на скалнооблицовъчни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 6 от Закона за подземните богатства в площта "Сулица-1", разположена в землищата на с. Карамфил и с. Синделци, община Момчилград, област Кърджали

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на околната среда и водите.

Приемаме т. 21.

Точка 22

Проект на Решение за одобряване на Резюме на резултатите, постигнати от Република България в изпълнение на показателите за напредък в съдебната реформа и в противодействието на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, в периода август 2009 - май 2010 г. и Техническо приложение към него

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на правосъдието.

Приемаме т. 22.

Точка 23

Проект на Решение за одобряване на проект на Протокол за изменение на Протокола относно преходните разпоредби, приложен към Договора за Европейския съюз, към Договора за функционирането на Европейския съюз и към Договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на външните работи.

Приемаме т. 23.

Точка 24

Проект на Решение за създаване на Междуведомствена работна група във връзка с изпълнение на задълженията на Република България по хармонизиране на радиочестотен спектър, необходим за въвеждане на Универсални мобилни далекосъобщителни системи (UMTS) и на Наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България и изпълнение на Проекта за реконструкция и електрификация на железопътна линия Пловдив – Свиленград (GSM-R)

БОЙКО БОРИСОВ Внася министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Приемаме т. 24.

Точка 25

Проект на Решение за одобряване проект на Протокол за изменение на Споразумението за въздушен транспорт между Европейската общност и нейните държави-членки, от една страна, и Съединените американски щати, от друга страна, подписано от името на държавите-членки на 25 април 2007 г. в Брюксел, и от името на Общността на 30 април 2007 г. във Вашингтон, ратифицирано със закон, и за одобряване проект на Решение на Съвета и на представителите на правителствата на държавите-членки на Европейския съюз, заседаващи в Съвета, относно подписването и временното прилагане на Протокола за изменение на Споразумението за въздушен транспорт между Европейската общност и нейните държави-членки, от една страна, и Съединените американски щати, от друга страна

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 25.

Точка 26

Проект на Решение за одобряване на Стратегия за продължаване на реформата на съдебната система в условията на пълноправно членство в Европейския съюз

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на правосъдието.

Приемаме т. 26.

Точка 27

Проект на Решение за схеми за национални доплащания за 2010 г. и техния размер

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, това е точката, която отложихме от миналия Министерски съвет. Докладвам почти същото с изключение на това, че схема №2 за тютюнопроизводителите я оттегляме и ще я разгледаме, след като бъдат обработени заявленията за кампания 2010 и след като приключи изплащането на 116 милиона. Тогава ще направим оценка и анализ на ситуацията и тогава ще внеса допълнително точката за подпомагане на тютюнопроизводството. Благодаря. СИМЕОН ДЯНКОВ: Благодаря за така направената промяна и затова, че ще имаме възможност малко повече да мислим по стратегията за работата с тютюнопроизводителите не само за следващата година, а за следващите няколко години. Това е важно и за тях, и за нас, повече сигурност за тези производители. Имам един въпрос относно националните доплащания за животновъдите – сумата е по-голяма от сумата за 2009 г. Какви са изчисленията, които са довели до тази по-голяма сума, защото не е на нивото от 2009 г.?
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Ние водихме консултации със заместник-министър Владислав Горанов. Обясних и на него, ще обясня и на Вас: тъй като за миналата година те са получили по-малка сума на глава добитък, но са получавали допълнително държавни помощи на литър мляко. Тъй като тези средства можеха да бъдат давани само в първите три години, за 2010 г., те не могат да бъдат давани сега. Така че нетната сума всъщност за тази година ще бъде равна на сумата за 2009 г., просто няма да бъдат изплащани на литър мляко, а ще бъдат компенсирани с малко по-висока стойност на глава добитък, но като цяло сумата се запазва като обща стойност в рамките на тези, които са изплатени за 2009 г. Благодаря. БОЙКО БОРИСОВ: Внимавайте какво говорите и какво обещавате, защото след това трябва да се изпълнява. И не искам никой да се крие зад гърба на Дянков. Сиреч, министърът обещава, хората се надяват и след това се явява един лош, който казва "няма пари". От сега всеки да мисли. Знаете състоянието на бюджета, знаете ангажимента ни, а то не е и ангажимент. След последния Съвет сега ще чекират националните банки на 27-те страни и от догодина над три процента директно ще санкционират. Няма значение дали е Германия, Франция, България. И ако дават сега този буфер, то е защото ние сме от най-добрите. Първо трябва да ударят Великобритания, Испания, Португалия, Германия, Франция включително и тогава някъде ноември-декември ще дойде нашият ред. Но от догодина считайте, че това ще бъде много важен критерий. А ние твърдо, воля на правителството е да влезем под трите процента. Така че много внимателно всеки един от вас да пресмята и да знае върху какво ще стъпи. МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: В контекста на това, което казахте, господин премиер, схема №1, ние се договорихме със зърнопроизводителите, за да не утежняваме бюджета за 2010 г., плащанията да се прехвърлят за първите месеци на 2011 г. и те са разчетени. Така че отчитаме ситуацията, в която се намираме. БОЙКО БОРИСОВ: Тя ще дойде и 2011 г. Тогава ще трябва да прехвърляте за 2012 г. Затова внимателно правете разчетите, внимавайте и влизайте в дефицита, за който сме се разбрали.

Приемаме т. 27.

Точка 28

Проект на Решение за одобряване проект на План-сметка за 2010 г. на Държавен фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция, на основание чл. 47, алинея 2 от Закона за устройството на държавния бюджет и чл. 10, алинея 1 от Постановление №324 на Министерския съвет от 2009 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2010 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, одобряването на план-сметката на Държавен фонд "Земеделие" е във връзка и с предходната точка, която приехме. Разчетени са средствата. Имаме европейско финансиране плюс национално съфинансиране. Така че, за да не коментирам конкретните цифри, те са в доклада, въпросът е, че те са обезпечени в републиканския бюджет и ще отидат към земеделските производители.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 28.

Точка 29

Проект на Решение за учредяване сервитут върху недвижим имот от държавния горски ф

онд – публична държавна собственост, представляващ гори и земи, разположени в землището на с. Кардам, община Генерал Тошево, област Добрич, във връзка с прокарването на кабелно електрозахранване на ветрогенераторни станции – подобект "Присъединяване към електропреносната мрежа – средно напрежение"

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.

Приемаме т. 29.

Точка 30

Проект на Решение за одобряване проект на Закон за данък върху застрахователните премии

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това е една от 59-те точки, съгласувана в Националния съвет за тристранно сътрудничество след разговори там, с Бюджетна и Правна комисия в Народното събрание стигнахме до този разпис на Закона за данъка върху застрахователните премии. Предложената данъчна ставка е 2%, като от това са изключени, не подлежат на облагане с данък, животозастраховането, презастраховането и застрахователните договори. БОЙКО БОРИСОВ: По първото ни предложение, което беше, имаше опасност да се изтеглят много от големите компании.
СИМЕОН ДЯНКОВ: Точно така. Това беше темата за презастраховане и ретроцесия. Това вече сме го изчистили, благодарение също на работата на Правна комисия в парламента и влизаме с новото проекторешение.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 30 .

Точка 31

Проект на Постановление за допълнение на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, приета с Постановление № 188 на Министерски съвет от 2008 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на външните работи.

КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ: Господин министър-председател, ако позволите, предлагам да се оттегли тази точка. Депозирали сме съответно писмо. Тя ще стане актуална, когато приключи прегледът на дипломатическите служби, инициирана от министъра на външните работи.

БОЙКО БОРИСОВ: Оттегляме точка 31. Но това трябва да става много по-рано.

Точка 32

Проект на Постановление за изменение на нормативни актове на Министерски съвет

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на образованието, младежта и науката.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, предлаганото изменение се налага с оглед започналото преместване на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи". Центърът е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Мести се от сградата на Министерство на физическото възпитание и спорта на нов адрес, който е бул. "Цариградско шосе" №125, бл. 5. Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 32.

Точка 33

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление №17 на Министерския съвет от 5 февруари 2010 г. за одобряване финансирането на проекти, свързани с изпълнението на поетите ангажименти от страна на Република България за присъединяване към Шенгенското пространство

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, във връзка със съгласуването и прецизирането на текстовете в т. 3 предлагаме "Инфраструктура и техническо оборудване на територията на ГД "Гранична полиция" и на регионалните дирекции "Гранична полиция" на външни граници". Така да бъде редакцията в поправката, която се предлага. Като това предложение, което правим в момента при консултациите, които бяха направени с други заинтересовани страни по внасянето на това предложение, няма нищо свързано с финансовите въпроси. Така че, мисля, че няма проблем да бъде прието. Чисто техническата е грешката, която смятаме, че трябва да бъде коригирана.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 33.

Точка 34

Проект на Постановление за изменение на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, приет с Постановление №243 на Министерски съвет от 1998 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 34.

Точка 35

Проект на Решение за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на Европейския съюз , което ще се проведе на 24 юни 2010 г. в Люксембург

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 35.

Точка 36

Проект на Решение за одобряване на позицията на Република България и на мандата за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 29 юни 2010 г. в Люксембург

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 36.

Точка 37

Проект на Решение за изменение на Решение №343 на Министерски съвет за създаване на Комисия по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и определяне на нейния състав

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 37.

Точка 38

Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 38.

Точка 39

Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за селскостопанската академия

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме т. 39.

Точка 40

Проект на Решение за одобряване на Концепция за наказателна политика за периода 2010-2014 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на правосъдието.

МАРГАРИТА ПОПОВА: Изготвили сме я в Министерство на правосъдието. Очакваше се правителството да има свое виждане за това как ще върви наказателната политика. Всъщност, ние започнахме конкретна работа по този въпрос още август месец с 57-те мерки, с изменението на НК и НПК. Сега предлагаме доста повече неща, които са насочени за защита правата на пострадалите, за ресоциализация на непълнолетни осъдени и на хора, които излизат след изтърпяване на наказанието. Един добър документ, който ще бъде добър знак за ангажиментите на правителството и в тази област, и в пълно съзвучие с програмата на политическа партия ГЕРБ за това, че в тази област нещата са ключови и изискват виждане, стратегия и конкретни планове за действие. Благодаря. БОЙКО БОРИСОВ: Цветанов!
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, аз искам да напомня за един изключително важен факт в нашата работа. Нека когато се внасят важни предложения, които са свързани с политиката на правителството и единното говорене на министрите, докато не бъде съгласувано с министри, които имат отношение по тази тема, да не се внасят в Министерски съвет. Така че, може би тук и с администрацията, защото всичкото това, което днес го протоколираме, че го приемаме, утре може да възникне момент, в който трябва да правим някаква корекция. Тук имаше една точка, която бяхме приели днес, по която не се изказах, но сега виждам, че се внася втори документ, който да бъде приет. Аз нямам нищо против това, което се прави, но не може, примерно, точката за Стратегията за съдебната реформа, Министерство на вътрешните работи не е дало никакво становище по тази тема. Утре излиза и започва да се говори едно, аз излизам, защото сме говорили – друго, и в един момент се получава едно разминаване в говоренето. Ние трябва да бъдем един отбор и трябва да имаме единно говорене и особено по важни политики, които са изключително чувствителни както за обществото, така и за Европейската комисия, докато не бъде съгласувано със съответните компетентни министерства, които имат отношение. БОЙКО БОРИСОВ: Този упрек си има име, казва се Маргарита Попова. Администрацията не може да ревизира и да връща материали, когато министърът е най-висшата инстанция. Как администрацията да прецени? ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Има Правилник за работата на Министерски съвет и трябва да бъдат съгласувани всички предложения, които се внасят. Ако прецените, да отложим точката за следващото заседание, а ако я приемаме, то много внимателно съгласувайте всичко по този въпрос. МАРГАРИТА ПОПОВА: Господин министър-председател, относно стратегията - този документ е документът, който беше най-широко, най-дълго време обсъждан от цялото общество, от всички министерства от края на март досега. Ние имахме разговори със заместник-министъра на вътрешните работи и той има някои предложения, които не са стратегически, а става дума за направата на план за действие, който ще го направим по-късно и ще бъдат отразени. Така че за стратегията няма какво да говорим, тя се чака и от Европейската комисия, за да бъде отразена в доклада.
Концепцията за наказателна политика мина на съгласуване. Това е концепция, това е виждане на правителството. Прав е господин Цветанов, хубаво е да се дадат бележки. Тук имаме много обща работа, която сме набелязали, че ще вършим заедно след началото на 2011 г., защото общите ни мероприятия са свързани с пари и аз не мога да натоварвам сега Дянков. Това, което се направи сега в рамките на наказателната политика заедно с министър Цветанов, най-вероятно то ще остане в рамките на наказателната концепция нещото, което ще отчетем за 2009 г. и ако има нещо, което да се направи без пари. Затова нека вървят нещата, а оттук насетне ще се съобразя с неговите препоръки. ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Уважаеми господин министър-председател, нали разбирате, че днес, приемайки тази концепция, утре ако има някакво съществено разминаване и корекция, която трябва да бъде направена, ние трябва на следващо заседание на Министерски съвет да го внесем пак. И всъщност какво става? Ние хабим енергия на всички колеги, които заседават днес тук, и всъщност другият път трябва да внесем някаква корекция, ако възникне от това, което е направено като концепция. По-добре да не го приемаме, за да не се излагаме. Защото аз не искам утре примерно да кажат "Това правителство внася нещо и след една седмица си променя мнението". Идеята е да правим нещо, което да го правим съгласувано. Аз предлагам точката да бъде отложена за следващото заседание и да бъде съгласувана. МАРГАРИТА ПОПОВА: Няма дадени бележки по концепцията.
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Не съм съгласен. Принципът трябва да бъде спазван. МАРГАРИТА ПОПОВА: Аз не възразявам концепцията да бъде оставена за следващата седмица. Ако държите, ще я оставим за следващата седмица за бележки, но тя е минала на съгласуване, само че в един по-кратък срок. Ако мислите, че трябва да направим още някои допълнения, ще ги направим и в сряда ще я внесем. БОЙКО БОРИСОВ: Моето предложение, защото нека да не спекулираме с общото приемане от Министерски съвет. Колегите министри се запознават с материалите и приемат, че това, което се предлага, е огледано отвсякъде и само ако е свързано с нещо, свързано с тяхната дейност или обща култура, нека да го наречем, се произнасят. Не можем да ангажираме примерно министъра на транспорта или проф. Борисов, или скулптура Рашидов да каже по стратегията за съдебната реформа мнението си. Той ще застане зад предложението, което се внася в тази точка. Така че, точката в същото време до следващото заседание на Министерски съвет трябва задължително да се приеме, защото се чака мониторинговия доклад на Брюксел. Така че точка 15 я отлагаме за следващата сряда. Слушам, Желязков!
РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: Съжалявам, че Ви прекъсвам, въпросната точка е минала на междуведомствено съгласуване. Има, видимо от таблицата за отразяване на становищата, приемане и неприемане на някои от направените бележки. По-добре при отлагането да се изчистят онези неща, които не са намерили консенсус, но да не минава на ново междуведомствено съгласуване, тъй като същото вече е направено. Затова и точката е включена в дневния ред. Устройственият Правилник е категоричен, всички доклади на министрите минават на съгласуване и тогава влизат в дневния ред, освен по изключение и то изрично с Вашата воля. СИМЕОН ДЯНКОВ: Или да се приеме на вносител, понеже само едно министерство реално не е съгласувало. Защото останалите министри вече сме си дали коментарите. МАРГАРИТА ПОПОВА: Те имат бележки, които са за план за действие, което ще правим след това. БОЙКО БОРИСОВ: Точка 40 я приемаме на вносител.

Моля ви да не се налага друг път да водим подобни дискусии.

Точка 41

Проект на Решение за освобождаване и избиране на член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми колеги, на 24 юни изтича мандатът на четирима водни комисари от ДКЕВР. В същото време на 28 юни предстои взимането на ценово решение от 1 юли. Така че, на 28 юни, с оглед наличието на кворум в комисията, е необходимо да изберем поне още един воден комисар. До тогава ще се гласуват и промени в Закона за енергетиката, които намаляват броя на комисията. В случая решението, което предлагаме, гарантира кворума за ценовото решение и е човек, който смятаме, че има качества дългосрочно да остане за цял мандат там. БОЙКО БОРИСОВ: Има ли необходимия капацитет? ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Дамата е ВиК инженер. БОЙКО БОРИСОВ: Искам да направим една проверка за конфликт на интереси на досегашния борд. Защото вчера и днес това, което чета в пресата, и изказванията на електроразпределителните дружества е, че всичко това е ставало със съгласието на държавата, в смисъл на тогавашната държава, сиреч на тогавашния ДКЕВР. Искам да проверим за конфликт на интереси членовете.
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Въпросът Ви е, кой орган да го направи? БОЙКО БОРИСОВ: Да. РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: Инспекторатът на Министерски съвет. БОЙКО БОРИСОВ: Желязков, още днес възложи проверка за конфликт на интереси на стария борд на ДКЕВР.

Приемаме точка 41.

Закривам заседанието.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал