🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутатите с втори шанс да решат въпроса с отпуските

Президентът наложи вето на промените в Кодекса на труда

По време на дискусията по социалната политика в неделя, президентът Георги Първанов намекна, че може да наложи вето на промените в кодекса на труда
По време на дискусията по социалната политика в неделя, президентът Георги Първанов намекна, че може да наложи вето на промените в кодекса на труда
По време на дискусията по социалната политика в неделя, президентът Георги Първанов намекна, че може да наложи вето на промените в кодекса на труда    ©  Красимир Юскеселиев
По време на дискусията по социалната политика в неделя, президентът Георги Първанов намекна, че може да наложи вето на промените в кодекса на труда    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание част от промените в Кодекса на труда. Той не е съгласен с начина, по който се урежда въпросът с натрупаните отпуски. 

Депутатите решиха преди две седмици, че до края на 2010 г. всеки работещ трябва да си вземе полагаемите му се дни почивка за годината, а до края на 2011 г. да е изчистил всички невзети досега. Работодателите ще правят график за това. След тази крайна дата, дните "изгарят" т.е. - не  се дължи пари за тях, нито може да се прехвърлят за по-нататък. 

Целта е да не се изплащат накуп огромни обезщетения, когато работницити или служителите напускат или са съкратени. Особено в държавната администрация има случаи с невзети почивки за стотици дни. 

Георги Първанов твърди, че промените противоречат на конституцията, на международни актове, както и "с утвърдени вековни правни принципи"."ова противоречи на чл. 57, ал. 1 от конституцията, която забранява отнемането на основните права на гражданите, каквото е правото на платен годишен отпуск по чл. 48, ал. 5 от конституцията. Не е налице обявяване нито на война, нито на военно положение, нито на друго извънредно положение, при които чл. 57, ал. 3 от конституцията допуска временно ограничаване упражняването на тези права", пише в мотивите на президента.  

Парламентът трябва разгледа ветото до 15 дни от постъпването му. Ако депутатите съберат 121 гласа в полза на промените, които вече са приели, президентът е длъжен да обнародва закона в този вид. 

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kota4ki avatar :-|
    kota4ki
    • - 14
    • + 7

    Страшен палячо е нашият президент, аман от популисти.

    Нередност?
  • 2
    meanmoonshiner avatar :-|
    meanmoonshiner
    • - 2
    • + 7

    Към момента, в който са се трупали отпуските, имали ли са право работниците да избират дали да ги ползват или да получат обезщетение? Имали са.
    Как така ще налагаме изменения в уредбата с обратна сила. Казваме им: "Вие сте действали против интереса си, съобразявайки се с правните възможности, гарантирани ви от държавата." Кое го прави наложително? Кризата ли? Докато тази мярка даде бюджетен ефект, тя отдавна ще е отшумяла.
    Променете нещата с действие занапред, ако толкова държите, за да може всеки да съобрази поведението си, с това, което правото му дава и гарантира като възможност.

    Нередност?
  • 3
    boiko_poboiko avatar :-|
    Бойко Побойко
    • + 5

    До коментар [#1] от "kota4ki":

    На тази вълна се метна от събота, когато заяви, че доходите на работещите са били много ниски. Сякаш през седем годишното му васалстване, трудещите се благоденствуваха. Тоя да не направи нов синдикат догодина!?

    http://boiko-poboiko.info/sindrom-na-londonskiat-4ad1r

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#2] от "meanmoonshiner":

    На тоя принцип, ако човек се е родил по времето на соц-а значи ли, че сега трябва да си иска безплатното образовани от тогава и безплатното медицинско обслужване от тогава?

    Всъщност народното събрание, би трябвало да може да промени закон и от влизането му в действие старият да спре да действа. Даже и за отуските. Щото какво излиза, ако някое много веселяшко народно събрание ей така на майтап приеме закон за изплащане на всеки безработен по 100000 лева след 4ри години да речем. Това значи ли, че следващото народно събрание не може да го отмени? И е задължително да изплати сумите на всички безработни и да гътне държавата?

    Държавата е в правото си да приема и отменя закони, но с дата която не е в миналото. Това обаче не означава, че не може да се отменят права или задължения придобити преди това от даден закон. Иначе излиза, че веднъж един закон приет ли е, след това неговото действие не може да се прекъсне.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    До коментар [#2] от "meanmoonshiner":

    А за отпуските - просто трябваше да променят начина на изплащане на отуските при напускане - до 20 дена да се изплащат по дневна ставка за последната заплата, останалите по 1 левче. Така хем ще има плащане, хем няма никой да си складира отпуски. А тия с многото отпуски в момента - ами да си ги взимат колкото се може по-бързо.

    И въобще тези с многото събрани дни отпуск не са за съжаление. В частна фирма няма такива, само в държавните - щото там им ги раздават за щяло и нещяло.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал