Татяна Дончева откри платформа за изява

Инициативата "Движение 21" не е нито политическа формация, нито банка кадри, а изглежда като трибуна за бившата депутатка от БСП. Засега

Жельо Бойчев, Татяна Дончева, Данаил Георгиев и Пламен Марков по време на представянето на Д21
Жельо Бойчев, Татяна Дончева, Данаил Георгиев и Пламен Марков по време на представянето на Д21
Жельо Бойчев, Татяна Дончева, Данаил Георгиев и Пламен Марков по време на представянето на Д21    ©  Красимир Юскеселиев
Жельо Бойчев, Татяна Дончева, Данаил Георгиев и Пламен Марков по време на представянето на Д21    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Амбицията да върне политическата активност на българите от началото на прехода стои в основата на идеята за създаване на "Движение 21". Или поне така изглеждаха нещата по време на първото публично представяне на инициативата на бившата депутатка от БСП Татяна Дончева. "Целта е да се върнем към началото на прехода, на първо място да стимулираме гражданите да си казват мнението", обяви тя, докато обясняваше каква е идеята на съмишлениците.

Засега освен Дончева, известните имена сред тях са още четири -  председателя на групата на общинските съветници на БСП в София Жельо Бойчев, бившият директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите Людмила Елкова, експертът към Народното събрание Данаил Георгиев и футболният треньор Пламен Марков.

Липсата на яснота и известност кои са останалите хора в екипа на Д 21 по-скоро е знак, че такива все още няма. "Не искам да привличам анонимно хората, искам това да става открито. Днес дадохме заявка, че всеки е добре дошъл, стига да има активна гражданска позиция" е коментарът на Татяна Дончева.

Този факт донякъде изненадва заради повишените очаквания към инициативата, за която юристката говори от почти половин година. Подготвката за Д21 започна след конгреса на БСП в средата на октомври м.г., когато Дончева загуби битката за лидерския пост. Когато анализира второто си място в класирането след Сергей Станишев тя отчете като минус невъзможността да се среща с актива на партията и да обикаля страната. Новото "Движение 21" е вече такава възможност. Днес думите й, че "държавата се е превърнала в полицейско управление" и че "кадрите от акциите на МВР напомнят на шедьовъра на Бертолучи "20 век", който разказва за зараждането на фашизма в Италия" са в заглавията на всички електронни медии.

Бившата депутатка няма да напуска партията, въпреки че може би ще се оттегли от председателското място на габровската структура. Този факт, в комбинация с присъствието на Жельо Бойчев, зам.-председател на софийската организация на БСП оставя връзките с "Позитано" 20 все пака силни. В същото време друг от инициаторите - Данаил Георгиев хвърли партийната книжка само преди месеци, недоволен от политиката на ръководството.

"Ние не се позиционираме в политическата координатна система, не искаме да правим движението в партия, защото ще го ограничим и ще го поставим в позиция да има врагове и приятели", твърди Дончева. Но се презастрахова, че ако след време гражданите поискат движението да прерастне в партия, и това ще стане.

Първата тема, по която екипът на Д21 ще работи е икономическата криза и решенията за излизане от ситуацията. Освен Людмила Елкова в мозъчния тръст на движението влизали "4-5 топ финансисти и икономисти". До месец се очаква публичен дебат.

Сред имената на хората, които проявиха интерес към старта на инициативата са това на Георги Ненков, председател на Българската асоциация за външна реклама, бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов, съпругът на главния редактор на в. Галерия Кристина Патрашкова, Иво Димитров, бившият директор на пресцентъра на ДАНС Зоя Димитрова, представители на Градския съвет на БСП, младежи от столичната организация на партияга. Пред "Капитал" Пламен Марков уточни, че Гарибов не е бил поканен. 

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    r0okie avatar :-P
    r0okie
    • - 2
    • + 6

    Има една приказка "Със стари к***и нов бардак не се прави"........ поразсъждавайте над това!

    Нередност?
  • 2
    mastikata avatar :-|
    mastikata
    • - 1
    • + 2

    ДОЛУ БКП!

    Нередност?
  • 3
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 2
    • + 5

    Що за глупост? Политическата активност на българите в началото на прехода се изразяваше в желанието да измете червената паплач веднъж завинаги. Как така Дончева работи против себе си?

    Нередност?
  • 4
    klinsman avatar :-P
    Piere
    • - 2
    • + 1

    Има две жени в България,които са толкова много амбициозни и предприемчиви , това са Татяна Дончева и Дора Янкова ,приличат си по външен вид-грозовати и устати ,двете са стари моми със значителни изменения в коремно-поясната област!Характерна черта -властолюбиви и никога не се отделят от партията майка!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал