🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гражданинът Петров

Животът на бившата барета показва колко е тънка границата между мутри и ченгета

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доморасъл. Биографията на Алексей Петров е като от екшън филм, тукашна продукция. С качеството на видеоклипчето - производство МВР, на което преди няколки дни жадните за зрелища можеха да разпознаят поредния герой на прехода, проснат на пода с белезници, черна каратистка тениска и джинси. Доскорошният съветник в Държавната агенция "Национална сигурност", бивш служител и агент под прикритие на контраразузнаването, бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, преподавател по "Фирмена сигурност" в УНСС и смятан за издател на вестник "Галерия" Алексей Петров се оказа целта на най-новата полицейска операция с многозначителното име "Октопод".

Кой е Алексей Петров

Роден в помашкото село Бабинци над Тетевен, високо в Балкана, 48-годишният арестант е прекарал две трети от живота си в органите на МВР. Постъпва в Пазарджишкото милиционерско училище още след 8-ми клас. След това, още по времето на социализма, става барета в Специализирания отряд за борба с тероризма. (Спекулация е, че е бил агент на Държавна сигурност. През 1986 година отрядът, тогава по-известен като батальон "Червени барети", е прехвърлен административно в "Направление Т" - терор, в Шесто управление на ДС). По това време участва в залавянето на немски терорист от групировката "Бадер-Майнхоф" на Централната софийска гара.

Алексей Петров напуска отряда на баретите през 1991 г., но запазва добрите си отношения с хората там. Тогава поделението във Враня се раздира от противоречия, а баретите се използват от новите правителства за щяло и не щяло като демонстрация на сила. Акции за претърсване на "Магурата" (където се извършваха незаконни валутни сделки), "Химимпорт", някогашната дискотека "Синбад" - на мястото на сегашния клуб "Син сити", стават символ на провалите на баретите. През 1993-1994 година от Враня си тръгват близо 80 души. За справка - през цялата история на червените барети оттам са минали и напуснали повече от 400 души. В ранните години на прехода това са кадрите на бъдещия охранително-застрахователен и често рекетьорски "бизнес". Времената са смутни. В сенчестия сектор вече върлува бригадата на борците, от която по-късно ще се оформят антагонистичните групировки ВИС-2 и СИК.

Напусналите барети се отделят в своя неформална структура. Първоначално седалището им е в офисите на строителна фирма "Аякс" в квартал "Витоша" в София. Затова групата на бившите барети става известна като "Аякс". Там са Румен Николов-Пашата, Алексей Петров, Пламен Михайлов-Кимбата... По-късно се местят на басейна "Спартак", едното от местата, които онзи ден бяха претърсвани в рамките на операция "Октопод". Там навремето наемат офиси Алексей Петров, Златомир Иванов-Баретата, Николай Добрев-Бай Добри... Целият комплекс в столичния квартал "Лозенец" се оформя като седалище на бившите барети.

Статутът на плувния комплекс "Спартак" е странен. И до днес той е собственост на МВР, но министерството го е предоставило на спортен клуб "Левски" преди години. В момента се стопанисва от дружество "Спарта 2000", в което 30 на сто има фирма "Скантрейд", косвено свързана с Алексей Петров.

Охранители и застрахователи

Веднага след 10 ноември 1989 г. в България започват да се роят охранителни фирми. Под това прикритие борческите ВИС-1, "Кардинал", "Гардения" тормозят и рекетират дребния бизнес или връщат силово дългове. Не правят изключение и охранителните фирми на бившите барети - "Омега 93" е на Румен Николов и Дмитрий Минев, "Аполо" е на Златомир Иванов и Пламен Михайлов-Кимбата, "Атлас" е на Алексей Петров... С първата вълна на легализация групировките се превръщат в застрахователни дружества. Започва се с ВИС-2, след това СИК и "Аполо и Болкан". В последното съдружници са Златомир Иванов-Баретата, Алексей Петров, Румен Николов-Пашата и други бивши командоси. В края на 1996 г. дружеството започва да се разпада. Златко Баретата прави свое дружество - "Елит инс", а Алексей Петров е на път да регистрира застрахователно дружество "Спартак". Година по-късно правителството на Иван Костов отказва лиценз на силовите застрахователи и "Аполо и Болкан" престава да съществува, а Златомир Иванов и Алексей Петров обсъждат идеята да слеят "Елит инс" и "Спартак". Това не се случва, "Спартак" прераства първоначално в "Левски Спартак" с участието на еврейски капитали, а по-късно мимикрира в "Лев инс" със скритото участие на Алексей Петров като собственик. Днес "Лев инс" е трета по големина на премийния приход компания за общо застраховане, с 10% пазарен дял и 138.5 млн. лв. приход към ноември 2009 г. Над 85% от портфейла й е застраховки на автомобили, номер 1 е по продадена "Гражданска отговорност".

Прокурори и бандити

Ключов факт, широко коментиран тези дни в медиите, е близостта на Алексей Петров до бившия главен прокурор Никола Филчев. (За периода на управлението си - 1999 - 2006, Филчев превърна държавното обвинение в машина за репресии и злоупотреба с власт - факт, полуофициално признаван от всички институции, но оставен без последствия до ден днешен.) Малко известно е, че двамата стават приятели благодарение на убития военен прокурор Николай Колев, който се познава с някогашната барета още от средата на 90-те години. Алексей Петров е близък и с действащия по това време шеф на баретите Филко Славов. Те охраняват главния прокурор.

В един момент отношенията между Филчев и Колев се влошават до степен, че бившият военен прокурор предрича в медиите, че ще бъде отстранен. Казва, че очаква да бъде убит от баретите или да му подхвърлят наркотици в колата. И двете се сбъдват - първо в автомобила на Колев са намерени наркотици, а месец след изявленията, през декември 2002 г., самият Колев е застрелян пред дома му. Ден по-късно бившият психолог на баретите Владимир Димов също е намерен мъртъв в автомобила си. Тогава беше обявено, че се е самоубил. Тази седмица, след ареста на Алексей Петров, пред "24 часа" вдовицата на Колев повтори съмненията си, повтаряни с години: "Той (Алексей Петров) е бил помагач и организатор на убийството, поръчано от Филчев. Съпругът ми е разстрелян от барети. Мъжът ми работеше заедно с Владимир Димов по проблема с Филчев, Филко Славов и Алексей Петров. Щеше да изнася доказателства срещу тях, че са извършили множество престъпления. И за да прикрият тези престъпления, те убиха Николай. На следващата вечер беше намерен мъртъв и Димов."

Въпреки че се повтаряха като легенда години наред, никое от тези подозрения не беше доказано. Наскоро съпругата на покойния прокурор Колев осъди България в Страсбург за това, че убийството му е останало неразследвано.

Агент под прикритие

След "застрахователния" си период през 2001 Алексей Петров се връща в органите на властта. По това време Национална служба "Сигурност" (НСС), управлявана от ген. Атанас Атанасов, изпраща на спортния комплекс "Спартак" служителя си Николай Начев, за да вербува Алексей Петров за сътрудник на службата. (Сега Начев работи в "Лев инс" и беше между разпитваните в операция "Октопод".) Според бившия депутат от БСП Татяна Дончева идеята е била да се използва близостта на Петров с Филчев, за да бъде контролиран главният прокурор. Бивши служители на контраразузнаването твърдят, че в крайна сметка не е имало полза от сътрудничеството на някогашната барета, но пък за сметка на това той умело е използвал служебната си картата за частни интереси.

Алексей Петров се опитва дори да стане директор на Националната служба за борба с организираната престъпност. Високопоставени източници от МВР твърдяха по това време, че номинацията му е била договорена между Филчев и вътрешен министър в кабинета "Сакскобургготски" Георги Петканов. В този момент срещу Петров беше извършен неуспешен атентат и възходът в кариерата му беше осуетен. Но не и битието му на таен агент.

През 2008 г., вече по време на кабинета "Станишев", в ресторанта "Дева" в комплекса "Спартак" се осъществява среща между вътрешния министър Румен Петков и бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, сега обвиняеми за рекет. Организатор е Алексей Петров. Срещата стана известна на обществеността и с обясненията кой в каква роля е присъствал Румен Петков даде да се разбере, че Петров всъщност е агент под прикритие. (Източници в службите твърдят, че заповед за привличането му като такъв не е открита.) Последва скандал и вътрешният министър беше принуден да подаде оставка. "Осветеният" сътрудник Петров обаче беше официално назначен за служител на НСС. Няколко месеца по-късно контраразузнаването стана част от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Там вече арестуваният онзи ден стана щатен съветник на председателя на агенцията Петко Сертов. Като такъв той необяснимо се превърна в най-влиятелната фигура в ДАНС и остана на поста си до смяната на Сертов след изборите миналата година.


Конфликти и престрелки

През август 2002 г. пред плувния комплекс "Спартак" някой опитва да застреля Алексей Петров. Той е ранен. На помощ му се притичват действащи барети, които уж се оказали случайно наблизо. Всъщност са негови охранители, което по принцип се смята за недопустима "частна практика" от страна на служители на властта. За опита за покушение е задържана групата на друга бивша барета - тази на Бай Добри. Като мотив се сочи конфликт с Алексей Петров по повод прехвърлянето на дялове от застрахователно дружество "Спартак" в новоучреденото "Левски Спартак".

Това е втората стрелба срещу него. През 1999 г. в хотел "Замъка Хранков" Петров е ранен от сочения за наркобос Кирил Киров-Киро Японеца. Обяснението за пред медиите тогава е, че пистолетът гръмнал случайно. Другата версия е, че двамата се скарали кой да контролира хотела. Години по-късно той е прехвърлен на фирма, близка до Алексей Петров.

През 2000 г. бившата барета е обвинен, че е заплашил с убийство бившия си съдружник Валентин Шотев. Конфликтът между двамата е за част от имот в съседство със затворения комплекс в кв. "Кръстова вада", където сега живее Петров.

Каратист, общественик, академик, работодател

Още в сержантското училище в Пазадриж Алексей Петров започва да тренира карате и става състезател. Прякорът му - Трактора, е от тези времена, защото от амбиция прегазвал всеки. (Той ненавижда този прякор) Оттам се познават и със сегашния премиер Бойко Борисов, който също е състезател още от 1983 г., а след това и председател на федерацията по карате. Преди години пред "Капитал" Борисов каза: "Аз създадох Алексей Петров като състезател." В началото на 90-те Бойко Борисов му е бил треньор в националния отбор. По-късно бившата барета го сменя на този пост, а председател на федерацията става Румен Николов-Пашата. След като през 2001 г. Борисов става главен секретар на МВР, остава във федерацията като почетен президент. Техни познати от този период твърдят, че между Петров и Борисов винаги е имало известно напрежение и конкуренция, въпреки че през 1993 г. правят съвместна фирма - "Будоспорт". По думите на сегашния премиер тя е трябвало да подпомага на спорта карате, но така и не е проработила.

След като напуска отряда на баретите, Алексей Петров създава карате клуб "Левски Атлас". В зората на демокрацията подобни клубове никнат като гъби. Претенцията на Борисов например е, че той е основал първия още преди 1989 г. Става въпрос за клуб "Нешев", който се е превърнал в "Ипон" в началото на 90-те. "Левски Атлас" и "Ипон" са били конкуренти, и между двата клуба винаги е съществувало напрежение. През 2001 г. по повод статия в "Капитал" за федерацията по карате Бойко Борисов пише следното писмо до нейното ръководство: "Пояснявам за незнаещите, че Румен Николов е един от създателите на клуб "Левски Атлас" и при избирането му за президент на федерацията аз като председател на националната съдийска колегия си подадох оставката и напуснах всички длъжности като протест срещу толерирането на "Левски Атлас" от него."

През 1992 г. Алексей Петров създава "Асоциация за гражданска защита". Другия член на тази организация е Валентин Моллов. Моллов е и първият председател на Съюза за стопанска инициатива на гражданите (ССИГ). Сега името на организацията е само Съюз за стопанска инициатива (ССИ), а Алексей Петров е неин дългогодишен изпълнителен директор и практически я контролира, въпреки че председател на управителния съвет се води ректорът на УНСС Борислав Борисов. В ролята си на представител на работодателска организация Алексей Петров прекара един мандат и като член на надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Това съвсем не е последното му превъплъщение. През 1999 г. бившата барета защитава дисертация по фирмена сигурност в Академията на МВР в Симеоново и получава титла доктор по икономика. Негов научен ръководител е о.з. генерал Стоян Андреев, бивш съветник по сигурността на президента Жельо Желев. Петров става доцент в Пловдивския университет, а след пенсионирането на Стоян Андреев в УНСС заема мястото му като хоноруван преподавател, което преди няколко месеца му даде сила да се изправи в интервю пред "Труд" и да препоръча на Бойко Борисов каква икономическа политика да води.

Е кой е Алексей Петров

След всичко казано дотук, обобщението е трудно. Алексей Петров е от онези емблематични представители на прехода, населяващи размитата граница между "стражарите и апашите". От по-амбициозните типажи обаче. Барета, каратист, силовак, охранител, агент под прикритие, съветник на шефа на службата за сигурност във вече европейска България, но "работодател", преподавател, скрит издател на вестник, с неприкрити напоследък политически претенции. През изминалите месеци той на няколко пъти предизвика премиера, което пък стана повод по-широко да бъде разпространена тезата (със статут на градска легенда), че от карате времената до днес Алексей Петров иска да бъде Бойко Борисов. Че щом миналото им е общо, заслужават общо настояще. Само че настоящето на Бойко Борисов от 2001 г. е на представител на властта, пет пъти поред победил на избори. А настоящето на Алексей Петров от онзи ден е на обвиняем - за сводничество, пране на пари, данъчни измами и куп други страхотии. Предизвикателството за властта е да опровергае градските легенди. И да постави границата между държавността и престъпността така, че да не бъде толкова лесно прескачана. Занапред.

65 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Аналогия
    • - 2
    • + 145

    Абсолютно същата работа беше и в Сърбия на Милошевич. Тея, които посегнаха после на министър-председателя, бяха същата работа - всеки един едновременно барета, телохранител, защитен свидетел и агент "срещу мафията". Явно моделите на комунистическите партии за посткомунистически котрол над обществото са едни и същи, основаващи се на башибозук от дребни и едри криминални елементи, облечени в държавни привилегии и инкорпорирани в държавната машина.

    Там, където комунистите бяха прочистени старателно от обществото, подобни проблеми не се наблюдават.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Димитър
    • - 13
    • + 67

    Е, добре. Злодеите трябва да бъдат наказани. Не че Алексей е измислил нещо ново. В част от действията си е откопирал Джон Едгар Хувър.
    Струва ми се, че си заслужава да се замислим по-дълбоко. Алекесей като събирателен образ е представител на група от хора които са в резултат на нашето си обществено съзнание. Така както и Бойко Борисов е продукт на нашето обществено съзнание. Два човека, които са направили различни избори.

    Не познавам някой, който като е минал на червено, после да спре при катаджията и до поиска да бъде глобен. Но познавам много хора, които спират на червения светофар, за да живеят по-спокойно и безопасно. Такъв е общественият договор.

    Не виня Алексей. Намерил е пробив в системата, обществената енергия го е допуснала и той се е възползвал. Ако знае по какви закони се движи Вселената би следвало да си е поел и риска съзнателно.

    Но подкрепям Бойко и хората му за сега, защото вярвам че така и аз и децата ми ще живеем по-спокойно и безопасно. И много хора го вярват. За сега.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    дред
    • - 9
    • + 42

    Работата е зле защото нито ще видим Алексей Петров в затвора нито големите босове на "Наглите" и Маргините докато правосъдието ни е в този си вид и главен прокурор е Борис Велчев.За това в съдилищата на България като в Щатите трябва да има съдебни заседатели и закон който да защитава свидетелите.Искрено ми се надява справедливостта накрая да възтържествува но жестоко се съмнявам.Както винаги мишките ще операт пешкира а големите риби пак ще си въртят далаверите.

    Нередност?
  • 4
    liliakostova avatar :-|
    Лилия Костова
    • - 5
    • + 71

    Дано този човек влезе в затвора. А след него и момчетата от ТИМ.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    коко
    • - 32
    • + 45

    А защо не пишете за общата му фирма и приятелството им с премиера...Някой прави ли му впечатление как Борисов се държи неловко от ареста на Петров?Не е тоя който сме свикнали да виждаме,да се тупа в гърдите и да ни обяснява колко е велик...По скоро държанието му казва:"Спокойно,Алексей,ълчи си,всичко ще отмине...Съжалявам,нареждането за ареста дойде "отгоре""....

    Нередност?
  • 6
    johny avatar :-|
    Johny
    • - 8
    • + 43

    Интересно, как и защо, хората толкова лесно и бързо забравят? Коко, Боко и сие, започнаха да правят изводи, анализи и пр. Досега нямаше фактор в държавата, който толкова решително, а за това се иска кураж и "дупе", да се намеси и да заеме категорична позиция, особено срещу човек като А.Петров. Всеки, що годе нормален и интелигентен човек у нас, не може да не е знаел или досещал какъв е
    А.Петров. Интересното в случая е мълчанието на Първанов, Станишев и Пирински.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Геометър
    • + 43

    Крайно време е да се начертаят ясни и достатъчно твърди граници между политика, бизнес и престъпност. Дали и доколко това ще се случи с усилията на сегашното правителство тепърва ще видим. Ако "Октопод"-ът направи стъпка в тази посока, ще има обществена подкрепа.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Змей Горянин
    • - 15
    • + 17

    Все пак трябва да имаме известно снизхождение към подобни хора. Те са продукт на "старото" време, на онова общество; умело използвани от тогавашните силни на деня, за да си останат и до днес силни и необезпокоявани.

    Рибата се е вмирисала откъм главата, много преди 1989 г. Алексей Петров (както и Бойко Борисов) е от тия дето са крепили главата - нищо чудно, че яко насмърдява.

    Много от нас още не сме изтрезнели напълно от идеологиите, с които ни промиваха мозъците (не че след това ни обучиха на пазарна икономика и предприемачество). Такива като Алексей са се осъзнали класово бързо-бързо, и са развили находчивост и предприемчив дух. Други пък са способни най-вече на завист и омраза, щото го не могат бизнеса (бил той законен или престъпен).

    Кучетата си лаят, керванът си върви...........
    ...и рибата смърди ли, смърди.....

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    ventsy
    • - 4
    • + 31

    Много характерна трансформация за Българският преход. Започва се като спортист силовак - каратист или борец, а може и гребец (Карамански например). Има някаква връзка със службите, било ДС агент, полицай (милиционер) или просто добри връзки с партийни функционери. Следва образуване на охранителна фирма занимаваща се с рекет, минава се през застрахователно дружество и дейностите се разширяват - проституция, контрабанда, наркотици, убииства и др.
    След това се преминава в "бизнесмен" - голям брои компании заниващи се с пране на пари, обществени доставки/договори и източване на ДДС.

    Тук гражданина Петров се изявява доста по-добре, връща се в политиката. Повечето негови "колеги" не успяват - братя Галеви и др които се опитват да създадат партии или да влезат в парламента. А. Петров обаче започва по друга линия. Той започва "кариера" в силите на реда.
    Политически чадър разбира се винаги е имало в една или друга степен, но изкачването на един силовак до ниво където е имал значително влияние във власта и възможност да предоставя такъв чадър не се е случвало до сега.

    За "съжаление" Петров явно не е много запознат с Джон Едгар Хувър. Опитът му за още по-добра политическа връзка чрез РЗС се провали а той не успя да се усети че трябва да се присламчи към Бойко.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    КРАЛ
    • - 5
    • + 19

    ДО ДИМИТР #2КОМЕНТАР АС ПОЗНАВАХ ЕДИН СТАР6ИНА МАНОЛОВ ОТ СИЛИСТРА КАТО ВЛЯЗАЛ ВЗАБРАНЕНА УЛИСА СПИРА И СИ НАПИСВА АКТ ЗА НАРУШЕНИЕ И ГО НОСИ САМ НА НА4АЛНИКА СИ .

    Нередност?
Нов коментар