🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Воля за запазване на статуквото

Промените в закона за съдебната власт няма да реформират съдебната система

Съдии от цялата страна ще избират нови членове на Висшия съдебен съвет
Съдии от цялата страна ще избират нови членове на Висшия съдебен съвет
Съдии от цялата страна ще избират нови членове на Висшия съдебен съвет    ©  Анелия Николова
Съдии от цялата страна ще избират нови членове на Висшия съдебен съвет    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В парламента няма мнозинство, което да чуе призивите на Европейската комисия, неправителствения сектор и най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите (ССБ) за нуждата от промяна на начина, по който се конституира "правителството" на съдебната система. Това показа допитване на "Капитал" до основните политически сили в парламента.

Миналата седмица на първо четене беше приет законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт изготвен от правителството. Той обаче не предвижда възможността за това всеки магистрат да може да избира директно членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съда и прокуратурата, така както беше поискано от Европейската комисия и неправителствените организации.

Въпросът е ключов, защото от това какви хора ще бъдат избрани във ВСС ще зависи какви ще са следващите главен прокурор, председател на Върховния касационен съд, директор на Националната следствена служба и още стотици административни ръководители в системата. И още - те ще трябва да намерят решение на някои от ключовите проблеми на системата, като прекомерната натовареност и двойният подход в дисциплинарната пракитка на ВСС.

Съвсем резонно миналата седмица Българският хелзински комитет (БХК) излезе с остро становище, в което обяви, че промените са "украсяване на фасада" и че политическата власт "продължава да държи да контролира, а не да реформира съдебната система."

Нечутите предложения

В края на февруари, 11 неправителствени организации подкрепиха предложенията на Съюза на съдиите в България за промени в Закона за съдебната власт. Основните идеи са ВСС да не е постоянно действащ орган, да има две колегии - на съдии и прокурори, членовете на съвета от магистратската квота да се избират на преки избори, да бъдат разширени правомощията на общото събрание на съдиите, както и постоянни комисии във ВСС, чиито членове да са различни от редовите членове на съвета. Логиката на всички предложения беше една - управлението на съдебната система да бъде по-близко до редовите магистрати, които са показали, че са готови да поемат отговорност.

"Системата се саморегулира и не е пресилено, когато се казва, че ВСС е лицето на системата. Но той е не само лицето на системата. Той е всичко - от него зависи крайният продукт, който достига до обществото и качествената услуга на правосъдието, която системата дължи на гражданите зависи от това какви са членовете на ВСС, защото те определят кариерното израстване, те занимават с въпросите за назначаването на съдиите и дисциплинарната отговорност, т.е. всичко от което зависи дали в системата ще работят качествени хора, дали ще се издигат качествени хора и дали в крайна сметка съдиите ще изпълняват своите задължения - да коригират там, където има дефектни практики, вместо да поощряват некадърията и безобразията", коментира съдия Весислава Иванова от ССБ, цитирана от "Дарик радио".

Нито едно от предложенията обаче не беше възприето от министерство на правосъдието. Аргументите бяха най-различни - от "чуха се и други мнения" до "няма да има техническо време."

Единственото подобрение беше по-прозрачната процедура за номиниране и избор на членове на ВСС.

Представяйки законопроекта, правосъдният министър Диана Ковачева съвсем сериозно заяви, че предложенията са изговени с неправителствения сектор. "Министър Ковачева ще се престори, че ще работи с НПО-тата. Замисълът й още в самото начало е бил да не ги слуша", коментира вчера пред "Дарик радио" Маргарита Илиева, заместник-председател на Българския хелзински комитет.

След като финалният вариант на проекта беше внесен в парламента, Съюзът на съдиите и останалите неправителствени организации се обърнаха към всички парламентарно представени партии с призив да внесат законодателна промяна и още следващият избор на членове на съвета от магистратската квота да бъде директен.

"Минимизират се възможностите за манипулации при провеждането на тези делегатски събрания. И при излъчването на хора по един или друг начин на административните ръководители, особено в по-малки райони в страната. Магистратската общност ще бъде по-ангажирана в този процес на упралвение и по-отговорна", коментира промяната съдия Весислава Иванова от Съюза на съдиите.

От няма как до - нямам позиция

"Капитал" потърси мнението на основните парламентарно представени партии относно призивът на Съюзът на съдиите и неправителствения сектор.

Янаки Стоилов от БСП не се ангажира със становище и каза, че ще изрази позицията си при разглеждането на проекта на второ четене. По време на обсъждането на първо четене в пленарната зала  Стоилов коментира, че подробното уреждане в закона на процедурата по избор "размива вниманието към други, по-важни въпроси, един от който е прекият избор на членове на съвета от общи събрания на магистратите, така че всички съдии, прокурори и следователи да станат участници в този процес".

Христо Бисеров от ДПС отказа да коментира с мотив, че парламентарна група нянма позиция по този въпрос.

Емил Радев от ГЕРБ каза, че няма технологично време за провеждането на директен избор и ще бъде много рисковано за краткото време да се "правят експерименти" с "толкова сериозно нещо."

Единствената политическа партия, която подкрепи предложения на съдиите и неправителствените организации е ДСБ. Миналата седмица зам.-председателят на партията Екатерина Михайлова заяви, че подкрепят изцяло предложенията на Съюза на съдиите.

Става дума за нежелание

Прекият избор може да стане по два начина - единият е през общо събрание , на което да се съберат всички (около 2300) съдии. Там да бъдат издигнати кандидатурите, да бъдат изслушани и да се проведе гласуване.

Аргументите срещу този вариант са, че ще "струва скъпо". Председателят на ВКС Лазар Груев изчисли, че общо събрание само за съдиите ще струва "около половин милион лева", което означава общо близо милион и за прокурорите. 

Другият вариант е цялата процедура да става по интернет - всеки съдия има достъп до интернет. За целта трябва да се разработи онлайн приложение през което да става гласуването.

"Самото приложение може да се направи за по-малко от една седмица", коментира ИТ специалист с множество изпълнени поръчки за държавната администрация, пожелал анонимност: "Идентификацията може да става чрез електронен подпис. Няма никакъв проблем всичкии съдии и прокурори да получат такъв, защото ще им е полезен така или иначе в работата - влизат на сайта, идентифицират се, гласуват."

Източникът ни коментира, че целият процес - изработване и тестване, би трябвало да отнеме не повече от месец: "Още повече, че държавната администрация ползва подобен софтуер, който бързо и лесно може да бъде адаптиран."

"Престъпно и скандално е с някакви логистични дребнотемия да се отказва на българските съдии и прокурори", коментира адвокат Христо Иванов цитиран от "Дарик".

Маргарита Илиева е още по-остра: "Това смешно оправдание показва, че те просто не желаят. Те просто не искат да пуснат контрола на съдебната власт, защото могат да й станат клиенти. Затова са захапали толкова силно и не искат да пуснат."

Реформата остава за друг път

"От 90-те години до сега по една или друга причина реформата в съдебната система просто не се състоя. Този факт не се оспорва от никого. Видим е за хората в България видим е и за страничните независими наблюдатели отвън - визирам тук европейските наблюдатели. Важно е да се каже, че дали с новите изменния в ЗСВ се цели контрол или не, същественото е че се цели запазване на статуквото и те са изцяло козметични", коментира съдия Иванова.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • + 7

    Миналата седмица на първо четене беше приет законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт изготвен от правителството. Той обаче не предвижда възможността за това всеки магистрат да може да избира директно членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съда и прокуратурата, така както беше поискано от Европейската комисия и неправителствените организации.
    Ма ВИЕ чувате ли се кво говорите? Първо Цецо следва да приключи кадровата си реформа в съда, после шъ съ избира ВСС по ''нови'' схеми!

    Нередност?
  • 2
    dol avatar :-P
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • + 8

    Нищо де-убавото на ЕК, е в това , че умее да набива КАНЧЕТО до дууууууууууууууупка, особено ако нечия глава е куха.

    Нередност?
  • 3
    maina100 avatar :-@

    Изглежда системата е толкова комфортна за участващите,че всеки опит за промяна среща активна и пасивна съпротива от всички нива и след каквато и да е реформа статуквото се самовъзстановява с времето.

    Нередност?
  • 4
    gnevnik avatar :-|
    Гневник
    • - 11
    • + 1

    Законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт изготвен от Министерството на правосъдието си е много добър. Само този министър е на мястото си и разбира от работата си. Диана Ковачева има образованието и характера, за да вади „горещите картофи" и отстоява с достатъчно увереност това, което всички си представяме като цел на съдебната реформа в България - установяването на едно истинско върховенство на закона. Какво повече може да искаме? Повечето българи са завистливи, а завистливият е беден духом. При него липсват емоции – особено положителните. Те не могат да се радват на успехите на другите – подсъзнателно ги откриват, забелязват ги и страшно много им завиждат. Завистникът винаги търси покровители. И ги намира в медиите! Той дава мило за драго, само и само да "натопи" този, на когото завижда и да изплува отгоре – над него. Боклукът никога не потъва! … Всичко в живота си е постигнал "на гърба" на другите – на трудолюбивите, на знаещите и можещите.
    "СВЕСТНИТЕ У НАС СЧИТАТ ЗА ЛУДИ,
    ГЛУПЕЦЪТ ВРЕДОМ ВСЕКИ ПОЧИТА: ..." ХРИСТО БОТЕВ

    Нередност?
  • 5
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 4
    • + 3

    Бойко Борисов – доставчик на мечти ???
    Мутрата твърди, че осъществявал мечти….. Невероятна наглост !!! Мутрата – комунист, слугата на червената мафия, ИПОНеца трафикант, изпълнява мечти ??? Та нали точно Бойко Борисов похарчи за АЕЦ Белене над 600 милиона за трите години и щеше да го строи, ако не бяха свършили парите в резерва !!! Нали точно БОЙКО открадна и похарчи и резерва на НЗОК от 1.4 милиарда !!!! Нали точно при ГЕРБавото управление станахме най-бедни и нещастни не само в Европа ??? Сега сме повече недолекувани, безработицата расте, болници и училища се затварят, младите бягат в чужбина, топ-мафията е не-досегаема, а по села и градове върлуват безнаказано цигански и мутренски банди. Но в страната се разиграва Театър от лъжи и фалшиви спектакли, удавени в бирата на Мишо Бирата или бензина за Златев-Лукойл, подсладени обилно със захарта на Гриша Ганчев !!! И търсим не само таланти, но и братя Галеви……Когато парите в една държава свършат, се появяват трафикатни на мечти. МЕЧТИ, Бойко Борисович, ти пласираш мечти за всички …..

    Нередност?
  • 6
    ishamael avatar :-|
    Elan Morin
    • + 4

    [quote#0:"статията"]Единствената политическа партия, която подкрепи предложения на съдиите и неправителствените организации е ДСБ. Миналата седмица зам.-председателят на партията Екатерина Михайлова заяви, че подкрепят изцяло предложенията на Съюза на съдиите. [/quote]

    Сами си правете изводите.

    Нередност?
  • 7
    belkalpakoff avatar :-|
    Бѣлкалпаковъ
    • + 4

    До коментар [#6] от "ishamael":

    когато фактите говорят, дори и боговете мълчат.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал