🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел отново настоя съдебната власт да избира пряко членовете на ВСС

С третото си писмо Катрин Дей опроверга правосъдния министър Ковачева

Новата сграда на Висшия съдебен съвет
Новата сграда на Висшия съдебен съвет
Новата сграда на Висшия съдебен съвет    ©  Анелия Николова
Новата сграда на Висшия съдебен съвет    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За трети пореден път за последните два месеца генералният секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей е информирала българските власти, че трябва да въведат прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота още от тази година. Това се казва в писмо на Дей, изпратено до правосъдният министър Ковачева миналата седмица. Именно генералният секретар на Еврокомисията  ръководи структурата, която изготвя мониторинговите доклади за напредъка на България в съдебната реформа, борбата с престъпността, корупцията и организираната престъпност.

Упорито "не" от властта

Прекият избор (един магистрат - един глас) беше предложен от Съюза на съдиите в България през февруари, а зад идеята застанаха над десет неправителствени организации. Според тях по този начин за членове на ВСС ще бъдат избрани магистрати, които са готови да работят за решаването на проблемите на системата, като в същото време редовите съдии и прокурори ще имат реални представители в кадровия орган.

Според Катрин Дей това ще бъде важна начална точка за провеждането на по-сериозна реформа в съдебната власт. "Трябва да е ясно, че нашите анализи показват, че е осъществимо и желателно директният избор да бъде въведен навреме за сформирането на новия Висш съдебен съвет през есента тази година", посочва тя в писмото си от 24 април. Според нея подобна промяна при избора на състава на ВСС "значително би подобрила изпълнението на неговите конституционни функции".

Това е второто писмо на Дей във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети от правителството преди две седмици, а миналия петък парламентът започна да ги обсъжда в комисията по правни въпроси. В предишното, адресирано едновременно до Ковачева и до премиера Борисов, тя препоръчваше да се въведе система за директен таен избор, в който да участва всеки съдия и прокурор като гаранция, че гласът на всеки ще бъде чут. Генералният секретар повтори позицията си и при посещението си в България в края на март, когато уточни, че от въвеждането на прекия избор ще зависи оценката на комисията в юлския доклад.

При обсъждането на промените в Закона за съдебната власт обаче прекият избор беше отхвърлен от правосъдния министър. Ковачева не успя да формулира конкретна причина за отказа си, като първо посочи като проблем липсата на време, след това техническите пречки, а накрая каза, че самата ЕК била убедена, че подобна реформа е невъзможна. С последното си писмо обаче Катрин Дей категорично я опровергава.

Лек грим на статуквото

Приетите и от това правителство промени са козметични. Запазва се системата на индиректен избор - чрез делегатски събрания, като единствено се повишава представителността - по един делегат ще се избира на всеки петима съдии или прокурори, а не на всеки десет, както сега.

Въвеждат се по-тежки процедури за избор на членове на ВСС от парламентарната квота - освен по-дългия срок за номинации на страницата на парламента ще се публикува професионалната биография, както и мотивите на народния представител, който е направил номинацията.

Ще има изслушване на кандидатите, след което ще бъде изготвян доклад за наличието на минималните законови изисквания за заемане на длъжността, както и на данни, които поставят под съмнение нравствените качества на кандидата, неговите квалификация, опит и професионални качества и публичната репутация. Процедурата ще се провежда отново от парламентарната комисия по правни въпроси, която организира и остро критикуваните избори на членове на ВСС и инспектората към него.

Ключов избор

Съставът на ВСС ще трябва да бъде сменен през есента. Народното събрание ще избере 11 от членовете му, а другите 11 - органите на съдебната власт. Новият съвет ще проведе ключови избори - на главен прокурор, директор на Националната следствена служба, председател на Върховния касационен съд, както и на стотици съдебни и прокурорски началници.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 2
    • + 34

    Бре,май колкото и да не му се иска на ГЕРБ - ще го принудят да смени модела :-)

    Нередност?
  • 2
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 37

    Без работеща съдебна система, дори при искрено желание за промяна, всяка една реформа или подобрение са обречени. Защото съдийте са реферите на играта. Ако те са корумпирани или посредствени, играта няма правила. Именно това се случва у нас!

    За съжаление и това правителство няма желание за промяна. По-удобна им е една полузависима, полукорумпирана, полупослушна съдебна власт. Продължаваме да чакаме политическата сила, която ще има морала да каже, че спазването на закона е над всички, а за това трябва чиста, независима и професионална съдебна власт.

    Нередност?
  • 5
    demokrat avatar :-|
    Demokrat
    • - 1
    • + 36

    Няма такава държава!

    Управляващата партия декларира готовност за "борба с престъпността и корупцията"и привличане на "инвестиции".

    В контекста на тая "борба":
    1. "Премиерът" се обажда на шефа на митниците за да спре проверката на незаконна пивоварна! "Разследването" продължава с години, а Уйкилийкс публикува материяли, че "премиерът" е организирал трафика на АМФЕТАМИНИ през Турция!!!
    2. "Министърът" на МВР се оказва забогатял със "заеми от пенсионери" и "комисионни"!
    3. "Шефът" на земеделския фонд се оказва с фалшива диплома!
    4. "Инвеститорите" от ТИМ си "купуват" морския бряг на Варна - оня дето по конституция не може да се продава!!!

    Според гореописаният МВР "министър" за всичко лошо в България е виновен "съда" и лично председателят на съюза на съдиите, който "помага на организираната престъпност".

    Според гореопуменатите "борци с престъпността и корупцията" управляващата партия "не е отговорна" за приемането на закони, които да позволят на съда да издига почтенни и можещи в управлението си, "не е отговорна" за приемането на ясни критерии за кариерно развитие и оценка на магистратите и т.н., та се налага от ЕС да им казват по най-недипломатичния възможен начин точнокакво да правят.
    Не че на такива "борци с престъпността и корупцията" им дреме, не, важото е да вървят строежите, да "се отчитат" строителите и ТИМ да са доволни!
    Това е!





    Нередност?
  • 6
    latinka_ avatar :-?
    latinka_
    • - 8
    • + 9

    Проблем на герберите е , че се пързалят в скандали вместо да вървят напред и да отсяват плявата.Енергията се загубва в дребните сплетни и за големите дела не достига време, а до изборите има месеци, навън ни дебнат полумесеци...

    Нередност?
  • 7
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • + 8

    До коментар [#2] от "pzashev":

    това именно води до липсата на обществено доверие в правосъдието.Хората виждат поредица от скандали в съдебната система,които не получават своето разумно обяснение и разрешение,затова и недоверието се задълбочава.

    Нередност?
  • 8
    bladeroko avatar :-|
    Kiril Dimov
    • - 5
    • + 6

    До коментар [#1] от "kardinalat":

    май на БСП не им се иска много, че сега съдът ги пази да не вземе да осъдят някой комуноид

    Нередност?
  • 9
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 12

    Ако от ГЕРБ наистина искат да се измъкнат от спиралата, в коята се намират сега, това е една чудесна възможност. Еврокомисарката им го е написала в прав текст. Те трябва да го приложат/изпълнят на практика, за да се "отпуши" самата съдебна система. Ако усеят до преди сезона на отпуските да се справят с тази задача, ще имат нов, чудесен повод за "тупане в гърди", защото темата с големите инфраструкурни проекти доста се изтърка.Освен това обществото все още очаква изпълнение на голяма част от предизборните ангажименти, един от които беше и реформа в съдебната власт.
    Запазването на статуквото обслужва единствено тези, които го заложиха преди двадесет години. Разчупването му би било ясен знак срещу скептиците, които твърдят че ГЕРБ е проект на БСП. За сега обаче все още чакаме...

    Нередност?
  • 10
    belkalpakoff avatar :-|
    Бѣлкалпаковъ
    • + 10

    браво на катрийн дей.

    Нередност?
Нов коментар