Съдии внесоха искане за оставката на ВСС в Народното събрание

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Близо 132 съдии от цялата страна внесоха в четвъртък подписка в Народното събрание с искане за оставките на членовете на ВСС. Така те затвърдиха поисканата при протеста пред съвета миналата седмица оставка и поискаха незабавното произнасяне по него.

"Непоследователните и противоречиви реакции на Висшия съдебен съвет след проведения на 13.07.2012 г. протест на съдиите са поредното доказателство за неприкритата зависимост на този орган от изпълнителната власт" започва писмото и прави преглед на промяната на позицията на ВСС и правосъдния министър по уволнението на съдия Мирослава Тодорова. 

"Развитието на събитията за времето от 13.07.2012 г. до 16.07.2012 г., когато бе проведено извънредното заседание, и протеклият в него псевдодебат, показаха безпощадно ясно, че членовете на ВСС не действат в изпълнение на самостоятелна и независима воля, а следват безусловно настроенията и реакциите на висшите представители на изпълнителната власт. Едва ли може да се приведе по-красноречив пример за демонстрирана зависимост. Случилото се засяга професионалната чест и достойнство на всеки български магистрат, а това е нетърпимо" се казва още в писмото. И още: "Сервилното отношение към представителите на изпълнителната власт, липсата на прозрачност в решенията на колективния орган, тежките съмнения за нелигитимни интереси и невидими зависимости съпътстваха целия мандат на този Съвет. С действията си той не само не способства за утвърждаване и повишаване на престижа на съдебната власт, но активно му вреди."

Съдиите подписали писмото приемат, че за петгодишния си мандат ВСС не е решил нито един от проблемите на съдебната система:  "Петте години на системно неизпълнение на служебните задължения на отделните членове на ВСС и действията им, с които накърняват престижа на съдебната власт, защото подкопават доверието в нея, представляват основание за предсрочно прекратяване на мандата им."

Те мотивират оставката с факта, че занапред ВСС може само и единствено да нанася допълнителни вреди: "Оттук насетне ВСС, в този му персонален състав, може единствено да нанесе още по-големи вреди на съдебната власт. Въпреки че мандатът му е към края си, ВСС предвижда избор и назначаване на още административни ръководители, за които нямаме основания да считаме, че ще бъдат проведени по прозрачен и легитимен начин."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 2

    Правилно!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал