Марк Грей: Наблюдаваме изключително внимателно избора на ВСС и главен прокурор

Говорителят на Европейската комисия пред "Капитал"

Марк Грей    ©  Европейската комисия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Смятате ли, че ситуацията е по-добра или по-лоша в сравнение с предишния доклад?

Има важни стъпки напред. Фундаменталният момент е, че се придвижваме от разговорите за рамката и законите и как трябва да работи към това как да ползваме тази рамка, за да предоставим онова, което всички искат. Не подценяваме това, което има да се случи - назначенията през есента на ВСС и на главния прокурор. Ще ги наблюдаваме изключително внимателно.

Но наблюдението продължава. То ще продължи и след като Хърватия влезе в ЕС без такова наблюдение. Това провал ли е за България в областта на правосъдието и вътрешните работи?

Комисията даде оценка на фактите - ето това се случи през последните 5 години. Но ние никога не сме казвали, че наблюдението ще приключи след 5 години. Казахме, че през лятото на 2012 г. ще видим какъв е ефектът, и сега казваме - трябва да продължим, но в нова фаза.

Защо следващият доклад е за края на 2013 г., България разделя ли се от Румъния така?

Не го смесвайте с избори, други страни, които влизат и т.н. Това е оценяване на България и смятаме, че този период ще бъде достатъчен. Никога не сме оценявали страните по това, което се случва в други държави. Няма да коментирам какво иска правителството да извади от него. Това си е тяхна работа. Но ще кажа, че ще наблюдаваме внимателно. Това, което се промени, е, че чувстваме, че е в полза на всички - на България, и на ЕК - да не сме в цикъл на 6 месеца, да им дадем 18 месеца, за да демонстрират, че могат да използват тази рамка.

Има изречение за наличието на политическа воля за реформите. За кое правителство става въпрос?

Мисля, че сме много внимателни да не влизаме в политическите дебати в България, които знам, че вървят в момента. В различни правителства виждаме различни фази - повече отдаденост и не толкова много. Това покрива целия период.

Говорихте също така многократно за нуждата от преки избори на членове на ВСС. Това не се случи, защо?

Да, българските власти решиха, че не е възможно да се случи сега. Ние бяхме ясни за това, съжаляваме, че това не се оказа възможно и ще минат още 5 години. Но това е решение на българските власти.

Подчертахте дисциплинарните мерки, които ВСС взима, и несъответствието в тях. На какво се базирате?

На много доказателства през целия период и на много случаи. Подчертахме един случай, но искам да кажа, че отдавна сме фокусирани и проучваме въпроса за разминаванията в системата. Дали разминаването между натоварването в София и други съдилища, дали в системата за дисциплинарни мерки, където също има разминаване. Фокусираме върху тенденцията, не върху отделните случаи. Но този случай е емблематичен, затова го споменаваме.

Говорите и за нарастването на проблемите с обществените поръчки, но това е една от областите, която правителството брои за успешна. Възможно ли е това нарастване да е свързано с повечето случаи, които се докладват?

Не бих казал, че отричаме успеха им в тази област. Те са постигнали много. Това е важен въпрос и се фокусираме върху него. Разбира се, че донякъде повечето внимание означава повече случаи. Едно от притесненията ни е, че видяхме нарастващи случаи, а после срив. Трудно е да се прецени на този етап. Трябва да се види по-дългосрочно тенденцията. Но обществените поръчки неизбежно ще са фокус - най-малкото защото еврофондовете нарастват.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • + 2

    "Но обществените поръчки неизбежно ще са фокус - най-малкото защото еврофондовете нарастват."
    Значи и натискът за оставане на власт ще нарасне.Лошо,много лошо!
    Предстоят яки изпълнения на Яне Янев.

    Нередност?
  • 2
    tims avatar :-|
    tims
    • + 1

    Разбира се, че има голям напредък в обществените поръчки. Възложители и потенциални изпълнители са станали по-рафинирани, дига се далеч по-малко шум, всеки получава своето. На "аутсайдерите" им писна да си губят времето с кандатстване за уредени работи. Всичко си е на мястото.

    Нередност?
  • 3
    kman avatar :-|
    kman
    • + 1

    Кратко, ясно, точно като лазер. Но нашите дървени византийски балкански глави пак ще намерят начин да го извъртят, че не ни критикуват, а ни хвалят.

    Нередност?
Нов коментар