🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плевнелиев преди и сега

Президентът се размина с предишни свои позиции за избора на главен прокурор

Президентът сякаш забрави принципната си позиция, която показа в Конституционния съд при избора на Венета Марковска.
Президентът сякаш забрави принципната си позиция, която показа в Конституционния съд при избора на Венета Марковска.
Президентът сякаш забрави принципната си позиция, която показа в Конституционния съд при избора на Венета Марковска.    ©  Цветелина Белутова
Президентът сякаш забрави принципната си позиция, която показа в Конституционния съд при избора на Венета Марковска.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Когато преди две седмици президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор, в прессъобщението на президентството нямаше и ред мотиви за решението му. Ето че Плевнелиев избра Богоявление, за да направи първи опит да обясни мотивацията си: "Нямах никакви съмнения" заяви той след церемонията по освещаването на бойните знамена. И още: "Самият акт на гласуването във ВСС беше повече от категоричен. Г-н Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех."

Визирайки правилата за гласуване, Плевнелиев коментира: "Те казват, че всеки член на ВСС може да гласува само веднъж. И след като 18 са вече използвали своя глас, мисля, че правилата категорично и много точно посочват, че останалите, както и да гласуват, ние вече имаме мнозинство. Повтарям: всеки има право само на един глас!"



С това изказване, президентът на практика отхвърли критиките на неправителствения сектор и Европейската комисия относно правилата за избор на главен прокурор (разкритикувани дори и от премиера Бойко Борисов) и начина, по който се случи самият избор на Сотир Цацаров.

Думите на Плевнелиев контрастират с принципната му позиция при клетвата на конституционни съдии, когато той отказа да присъства при заклеването на Венета Марковска и така даде повод на председателя на съда Евгени Танчев да прекрати церемонията. Разминават се и с това, което каза месец преди избора за ръководител на държавното обвинение, когато направи заявка, че е готов да откаже да подпише указа за главен прокурор.

"Не е необходимо сега да се фокусираме върху човека, а върху концепцията, върху отговорите на хиляди въпроси, които трябва да бъдат зададени

", каза Плевнелиев тогава. Тогава той допълни още: "аз не бих се фокусирал върху само тези трима кандидати. Ако те се окажат неподходящи в хода на дебатите, ако те не извадят правилните концепции, тогава може да има втора фаза, трета фаза. Радвам се, че са трима, пожелавам си оттук нататък много силен дебат, много зададени въпроси и конкретни и ясни отговори. Тогава, разбира се, ще се вземе правилното решение."



Още преди избора на Сотир Цацаров обаче, бяха разкритикувани правилата за процедурата. Без каквито и да е било мотиви мнозинството във ВСС реши гласуването на кандидатите да стане по реда на постъпване на номинациите им (когато приемаше тези правила, номинацията на Цацаров вече беше в деловодството на ВСС), а не както е било винаги досега – по азбучен ред (както се провежда и изслушването). Другият спорен момент беше решението да се гласува не с интегрална бюлетина, а през системата за електронно гласуване, което от една страна означаваше, че кандидатите ще бъдат гласувани един по един, а от друга, че оставаше съмнение за тайната на вота.

Съмненията се засилиха и при самото изслушване и гласуване на кандидатите. Правосъдният министър Диана Ковачева на практика блокира дебата по избора, като прекъсваше и забраняваше на членовете на ВСС да се изказват по качествата на кандидатите "за да не нарушат тайната на вота." Единственият член на ВСС, който се опита да обсъди представянето на кандидатите – Калин Калпакчиев, беше нападнат от останалите членове на съвета.



След избора на Цацаров, ЕК разкритикува процедурата по избор: "Никой няма интерес от това ключовите ръководители да започват своята работа, обременени от сянката на съмнение. Затова е разочароващо, че ВСС не е съумял да организира работата си по начин, който да избегне противоречиви решения в това отношение.
"

След решението на ВСС, неправителствени организации призоваха Плевнелиев да не подписва указа. След като това в крайна сметка се случи, от Съюза на съдиите в България се обърнаха с писмо, с което призоваха председателите на ВКС и ВАС и народните представители да сезират Конституционния съд, който да се произнесе за конституциосъобразността на избора. В момента обаче Конституционният съд не може да разглежда, защото парламентът не е попълнил квотата си след неуспешните номинации на Венета Марковска и Галя Гугушева.

Очаква се Сотир Цацаров да бъде освободен от поста на председател на Окръжен съд в Пловдив на заседанието на съвета в четвъртък, а по-късно през деня да положи клетва. 

42 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tripleaaa avatar :-|
    tripleaaa
    • - 33
    • + 12

    По-добре е да води политическа война по примера на колегата му в северната съседка.

    Отстъпление и примирие не е приемливо при никакви условия, а и за разлика от Румъния няма какво толкова да се губи.

    Освен това е единствената личност сред властите у нас, която буди надежда да даде разликата.

    Нередност?
  • 2
    purple_rain avatar :-?
    purple_rain
    • - 8
    • + 53

    А вие сега се сетихте,а безпринципността на президента си пролича още при номинациите за конституционни съдии,когато бойкотира клетвата на Марковска,а в същото време номинира от неговата квота главния прокурор Борис Велчев.

    Нередност?
  • 3
    gope avatar :-?
    Gopeто
    • - 6
    • + 36

    И този ли гаф не е на президента? И за тази критика ли ще каже, че не уважаваме президентсктата институция?

    Нередност?
  • 4
    jugozombi avatar :-?

    Имам чувството, че съм чел този текст вече много пъти... По прокурорския въпрос "Капитал" става все по-монотонен и досаден и все повече се отдалечава от аналитичността... След като очевидно сред групировките, участвали в избора, е било постигнато предварително много широко съгласие за подкрепа на една кандидатура, то темата за процедурата на практика е второстепенна и говоренето колко било лошо, че била приложена една, а не друга технология на гласуване е пилеене на време в дребнотемие и отклоняване на публично внимание от същината на процеса.

    Нередност?
  • 5
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 7
    • + 27

    За коментара на действията на този човек мога да използвам само думи,които не се харесват на модераторите и ги трият.Нямам другизбор, освен,дето се казва,да го накажа с мълчание.

    Нередност?
  • 6
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 9
    • + 29

    До коментар [#1] от "tripleaaa":

    Каква разлика бе, май френд, та нали Бабуинът държи Плевню в малкото джобче на сакото си? Даже в най-малкото, бих казал.

    Нередност?
  • 7
    tripleaaa avatar :-P
    tripleaaa
    • - 16
    • + 4

    До коментар [#6] от "КЛЮЧАРЪ":

    Според мен е обратното. Освен това го праща и за зелен хайвер във Вашингтон на среща с двойници на знаменитости.

    Докато българският и истинския американски президент карат ски в Колорадо.

    Нередност?
  • 8
    yotata avatar :-?
    йотата
    • - 10
    • + 3

    А! Полека лека и българския президент ще разбере концепцията зад понятието "интегритет". Има време, де?!

    Нередност?
  • 9
    jugozombi avatar :-?

    До коментар [#1] от "tripleaaa":

    С бруталните междуинституционални войни, които нямат нищо общо със сблъсък между "добри" и "лоши", а са разправа между не особено привързани към конституционния ред и обществените интереси противоборстващи властови структури и техните племенни вождове, Румъния вече изгуби много. На първо място може би стои това, северната ни съседка едва ли ще успее да усвои повече от 50%-60% от средствата от европейските фондове за настоящия финансов период. И това ще бъде много тежък национален провал... България обаче все още има сериозни шансове да усвои около 90%. В такъв смисъл следното изявление

    [quote#1:"tripleaaa"]Отстъплене и примирие не е приемливо при никакви условия, а и за разлика от Румъния няма какво толкова да се губи.[/quote]

    е просто дърдорене или на напълно дезориентиран човек, или на политизиран фанатик, стремящ се към властта без оглед на средствата и последствията.

    Нередност?
  • 10
    bz avatar :-|
    bz
    • - 27
    • + 8

    Глупости на търкалета пишете Капитал.
    Много точно го е казал Плевнелиев при положение че може да се гласува само по веднъж "ЗА" и са гласували 18 от 25 на първи тур от къде ще вземете гласове за друго мнозинство ?!?
    Или пред вашите мераци да очерните президента и математиката за първи клас се променя ?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал