ВАС отмени наказание от тефтера на Филип Златанов

Бившият зам.-председател на КФН Димана Ранкова не е била в конфликт на интереси

Димана Ранкова    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Върховният админситративен съд (ВАС) е отменил окончателно решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), с което беше наложено наказание на бившия зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова.

През септември 2012 г. комисията приема, че тя е била в конфликт на интереси, като е използвала служебното си положение "за извършване на търговска реклама, посещавайки организирано представяне на българската икономика, капиталовия пазар и приватизация на 33-процентния дял на държавата в Е.ON, EVN и CEZ, проведено на 06.12.2011 г. в Лондон, както и за това, че е осъществявала контролни дейности в процедура по одобряване на проспект за допускане до търговия на емисия корпоративни необезпечени облигации (Българска банка за развитие, бел.ред.)"

Съдът е категоричен, че в казуса с представянето на държавния дял на ЕРП-тата не може да се търси отговорност от Димана Ранкова. "В случая участието в проведеното мероприятие не цели създаване на предимство на търговски субекти, а представяне за приватизация дяловете на българската държава" приемат магистратите.

Другото обвинение е, че като зам.-председател на КФН Димана Ранкова е писала писма във връзка с одобряване на проспект за допускане до търговия на емисия корпоративни необезпечени облигации на "Българската банка за развитие", а преди това е била член на управителния съвет на банката. Съдът е категоричен, че нарушение на закона няма: "Подписаните от жалбоподателката до съда две писма до "Българска банка за развитие" АД за отстраняване на нередовности по подадените от тях заявления имат уведомителен характер. Указанията не са дадени в интерес на юридическото лице, както е приела комисията, тъй като неотстраняването им в срок води до прекратяване на производството. Те не представляват актове на осъществяване на контрол по дейности посочени чл. 9, ал.1 в интерес на търговското дружества , в което лицето е било член на орган на управление."

Магистратите подчертават, че Димана Ранкова не е присъствала на заседанията на КФН, на които са били взимани решения във връзка с емисията на ББР.

Филип и тефтера му

Случаят с Димана Ранкова изплува след като прокуратурата образува разследване срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. В тефтера той беше записал:  "1.09.2012 - Ранкова веднага да се извади" (явно от архива) "22.09.2012 г. - "реш. е било на сайта 1 час. Сигурно е видяно -> да се провери отзвука в интернет->реакция на журналистите". И още: "Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии"; "В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието", "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"; "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"; Какво да правим с Ранкова и президента"; "Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ".

Казусът с Димана Ранкова, която до скоро беше съветник в президенството, беше "инкриминиран" от прокуратурата във внесения обвинителен акт срещу Филип Златанов за длъжностни престъпления. Според държавното обвинение, Димана Ранкова е обявена публично за виновна в конфликт на интереси, но не е била уведомена за решенията на комисията и не й е било дадена възможност да се защити, като по този начин й е нанесена вреда. По същото дело Филип Златанов има и обвинение за това, че е осигурил облага за президента Росен Плевнелиев, като е скрил сигнал срещу него.

Процесът срещу Филип Златанов започна днес в Софийски градски съд, като по искане на защитата на подсъдимия, делото ще се гледа по съкратената процедура и няма да бъде провеждан повторен разпит на свидетели и експерти. Това означава, че присъдата вероятно ще бъде прочетена още тази седмица.

Срещу Филип Златанов тече още едно разследване заради казуса с тефтерчето. "Капитал" научи, че през януари прокуратурата е отделила част от делото (за сигнали срещу други държавни служители) в друго производство, което още се разследва от следовател.

"Преса" знае, Ранкова - не

Преди време Ранкова разказа пред "Капитал", че неин бивш колега е подал сигнал срещу нея, за който тя разбира повече от половин година по-късно – през септември, когато е извикана да даде обяснения пред комисията. По-малко от две седмици след това във в. "Преса" излиза статия за Димана Ранкова – за това как президентът Росен Плевнелиев се готви да номинира свой "скандален" съветник за член на УС на БНБ. "Скандален" – защото преди няколко дни Димана Ранкова е била обявена в конфликт на интереси от комисията за два случая. Първият е, че използвала служебното си положение, за да прави търговска реклама на изложение в Лондон на държавни дялове в три търговски дружества.

"Това представяне на борсовата приватизация беше организирано от българската държава на базата на решение на Министерския съвет, а групата беше водена от заместник-министъра на икономиката и енергетиката", коментира Ранкова и допълва, че "представянето на бъдещата приватизация на държавните дялове може да е само в интерес на българската държава и в частност на нейния бюджет."

Другото обвинение е, че е участвала в одобрението на проспекта на облигации на Българската банка за развитие, на чийто управителен съвет е била член за два месеца, преди да отиде на работа в КФН. "Това ме изненада още по–силно", спомня си Ранкова и обяснява, че е била представила доказателства пред комисията, че не е предлагала на КФН да предлага тези проспекти и не е участвала в заседанията на КФН.

Въпреки че според в. "Преса" решение има, Димана Ранкова така и не го получава, нито то се появява на сайта. В началото на тази година тя започва да пита комисията какво се случва, но отговор не получава. В крайна сметка "след още писмени искания и посещения на място председателят на КПУКИ ми изпрати въпросното решение едва през април 2013 г. - или седем месеца след постановяването му и 14 месеца след началото на процедурата пред тази комисия". Тя предполага, че целта на това поведение е било лишаването й от възможност да обжалва решението пред съда или да бъде държана "под потенциална заплаха".

В крайна сметка Ранкова получава решението, обжалва го и съдът го отменя изцяло: "Юридическата абсурдност на решението на КПУКИ и неразглеждането на доказателствата, които дадох в производството пред тях, както и укриването на решението за толкова дълъг срок (а и светкавичното попадане на това иначе "липсващо" решение в един вестник), за мен е повече от достатъчна индикация, че най-вероятно съм била обект на режисирана репресия", коментира преди време Ранкова пред "Капитал".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimko avatar :-|
    dimko
    • - 2
    • + 8

    В такива "пиески" винаги има и други герои...
    Извеждането им на светло е като при решаване на "обратна задача", тази за тяхното последователно намиране и така, до самия "кукловод"...
    Иначе казано, КОЙ е множествен въпрос,
    защото като риболовен трал, влачи купища от единият му, Отговор...

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • - 7
    • + 7

    типичните похвати на Цветанов от времето на братската му дружба с Пеевски & Co, се разпадат

    Нередност?
  • 3
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 2
    • + 11

    България става все по-мракобесна диктатура. Само донякъде е неясно кой точно е издава заповедите. КОЙ?

    Нередност?
  • 4
    pavlin_kralev avatar :-|
    Павлин Кралев

    Ня да се мине без катаклизми. Слепотата на народа български е посложична. Чако когато лаиното шибне българине през лицето, той се усеща че не е съвсем редно.
    ( http://computersbgn.blogspot.com ) ( http://iconomicabg.blogspot.com )

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал