За едно пробито Евро

След прокуратурата и ВСС e на път да откаже да разследва бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров

Петьо Петров    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В рамките на няколко дни прокуратурата и дисциплинарната комисия на ВСС взеха решение, че няма да се занимават с бившия ръководител на Следствения отдел към Софийска градска прокуратура Петьо Петров, познат в средите с прякора Еврото. Той подаде оставка като ръководител на ключовото звено след като в началото на февруари Върховния касационен съд (ВКС) окончателно оправда подсъдимите по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов и в прав текст каза, че действията на Петров, който беше основен прокурорски свидетел по случая са провокация към подкуп.

Тогава Върховна касационна прокуратура (ВКП) започна проверка, която трябваше да установи дали Петров не е извършил престъпление. На практика решението на ВКС беше достатъчно основание прокуратурата да разследва и обвини Петров за престъпление чл. 307 от Наказателния кодекс ("Който преднамерено създава обстановка или условия, за да предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с цел да навреди на онзи, който даде или приеме подкупа, се наказва за провокация към подкуп с лишаване от свобода до три години").  Тази седмица "Труд" и mediapool съобщиха, че Петров няма да бъде разследван.

В началото на март главният прокурор Сотир Цацаров внесе във ВСС заявлението на Петьо Петров, който поиска да бъде освободен от системата. Тогава кадровиците на Темида отхвърлиха предложението с мотив, че срещу Петров следва да бъде образувано дисциплинарно производство. Това вбеси ръководителя на държавното обвинение, който настояваше  следователят да си тръгне чист от системата и да получи полагащите му се възнаграждения, които възлизат на над 50 хил. лв. Цацаров заяви на заседанието на ВСС: "Ще ме принудите да бъда напълно директен. Прокуратурата има пълния интерес да удовлетвори тази оставка и това лице да не работи в съдебната система".

След това заседание на съвета петима членове на ВСС - Румен Боев, Димитър Узунов, Калин Калпакчиев, Елка Атанасова и Соня Найденова изготвиха предложение за образуване на дисциплинарно производство, което обаче беше отхвърлено от Комисията по дисциплинарните производства вчера. Комисията, която е председателствана от Васил Петров – дядото на детето на депутата от ДПС Делян Пеевски се е мотивирала, че давността за дисциплинарно преследване на Петьо Петров е изтекла и са решили да предложат на пленарния състав на ВСС да не образува дисциплинарно дело. Те са приели, че давността тече от публикуването на първите медийни информации за делото, в които става ясно, че Петров е бил активната страна по искането на подкуп, а не от публикуването на окончателното решение на ВКС.

Според петимата членове на съвета давността обаче започва да тече от датата на обявяването на решението на ВКС, защото това е единственият окончателен акт по процеса.

Ако ВСС продължи линията за защита на Петьо Петров като възприеме тезата на дисциплинарната комисия и отхвърли предложението на "петицата", то най-вероятно ще бъде препратено на правосъдния министър Христо Иванов. Това коментира за "Капитал" единият от вносителите Калин Калпакчиев.

Петьо Петров започва работа като прокурор в Софийска районна прокуратура през 1998 г. През 2004 г. той е назначен за зам.-директор на Столичната следствена служба.

През 2009 г. става редови следовател, като след половин година е командирован от главния прокурор Борис Велчев в икономическия отдел на Националната следствена служба, където работи под ръководството на Ангел Александров.

Там той е определен за втори следовател, без да се използва софтуера за случайно разпределение на делата, по ключови разследвания - срещу бившите издатели на "24 часа" и "Труд" Огнян Донев и Любомир Павлов, за проекта "Цанков камък" и делото за комуникационната свързаност на армията "Странджа 2" (от което тръгва делото за подкуп срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов).

Петьо Петров също така е един от 67 човека с кредитни карти от Корпоративна търговска банка. Сред другите клиенти на првилигирования клуб са почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, бившият зам.-градският прокурор Роман Василев, бившият министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем и депутатът от ДПС Митхат Метин.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 11

    Е добре де, всичко ми е ясно.....НО от къде дойдоха 20 х. евра, задържани при сделката с подкупа. Никой не е искал подкуп, никой не е давал, но има 20 х евра в плик /без пръстови отпечатъци/, които накрая отидоха в държавния бюджет!!! Те откъде дойдоха, от Марс?

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 6

    На мен пък друго не ми е ясно, как държавен служител който си подава сам оставката заслужава да получи обезщетение от над 50 хиляди лв????
    Това го има само в нашата мила родина :(

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал