Петьо без еврото

ВСС бламира опита на главния прокурор Сотир Цацаров да изпрати спорния следовател с почести

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не е ясно кога и точно по какъв повод Петьо Петров, доскоро ръководител на следствения отдел към Софийската градска прокуратура, е получил емблематичния си прякор "Еврото". Ако обаче е свързан със страстта му към големи суми в западна валута, то тази страст беше попарена от Висшия съдебен съвет тази седмица. Пепи Еврото подаде оставка като следовател, след като преди месец Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство от времето на управлението на НДСВ Тенчо Попов.

Тримата бяха задържани при прословутата операция "абсолютен престъпник" през 2010 г., след като с микрофони върху Петров ДАНС счете, че са искали да подкупят Еврото, който по това време разследваше далавери във военното министерство. ВКС обаче счете, че Петров е провокирал към подкуп, което е престъпление. Искането на Еврото беше да бъде освободен след месец и ако това беше станало, той щеше да вземе полагащите му се 18 брутни заплати (около 70 хил. лв.) при напускане на системата, защото срещу него няма дисциплинарно производство.

Няколко от членовете на ВСС са повдигнали този въпрос на заседанието, а после съветът не одобри оставката, с което де факто бламира главния прокурор Сотир Цацаров. Ядосаният Цацаров дори е иронизирал "будната съвест" на ВСС, който малко по-рано бил освободил веднага "един съдия", който с нищо не бил по-добър от Еврото. Не стана ясно кой е съдията, но и по-добре за него, предвид това сравнение - Петьо Петров е водил такива емблематични дела като "Цанков камък" и разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов.

С неговата оставка, нито един от тримата, ръководили разследването срещу Николай Цонев, вече не е в прокуратурата: бившият зам-градски прокурор Роман Василев и бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов също вече са вън. И двамата за разлика от Петьо Петров обаче си тръгнаха с обезщетения. Първият работи за Газпром, а вторият за Булгартабак