🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата отказа да разследва "Протестна мрежа"

Държвното обвинение публикува всички събрани данни за протестиращите

Двама от основните активисти на "Протестна мрежа" - Антоанета Цонева и Николай Стайков
Двама от основните активисти на "Протестна мрежа" - Антоанета Цонева и Николай Стайков
Двама от основните активисти на "Протестна мрежа" - Антоанета Цонева и Николай Стайков    ©  Надежда Чипева
Двама от основните активисти на "Протестна мрежа" - Антоанета Цонева и Николай Стайков    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Софийска градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство срещу ядрото на неформалната организация "Протестна мрежа" Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов.

В продължение на половин година те бяха проверявани от данъчни и полиция в рамките на производство, образувано по сигнал на собственика на сайта ПИК Недялко Недялков.

От прокуратурата днес изпратиха постановлението на наблюдаващия прокурор Боряна Бецова, което съдържа лични данни, данъчна и осигурителна информация, които обаче не са заличени.

От прокурорския акт става ясно, че в рамките на продължилата близо една година проверка е бил впрегнат сериозен ресурс, като са били разпитвани представители на различни неправителствени организации (Америка за България, Отворено общество, Институт за развитие на публичната среда и Четиринадесети януари.)

По указания на прокуратурата полицията е искала обяснения дори и от представляващия Център за либерални стратегии, защото в интернет било показано логото на организацията заедно с това на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

От фондация "Америка за България", която според близкия до главния прокурор Сотир Цацаров председател на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, е в основата на критиките към работата на съвета, са били събрани редица документи, като изпълнителният директор на фондацията е дал "писмени обяснения" за раздаваните грантове.

В крайна сметка прокурор Бецова примера, че "не са налице предпоставки за образуване на наказателно производство" и че няма "данни за извършени престъпления против финансовата, данъчната или осигурителната системи."

Името на прокурор Боряна Бецова стана известно заради концентрацията на дела с "ресор" ДПС при нея. Именно тя отказа да разследва Делян Пеевски и бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов, също близък до партията. Тя изготви и обвинителния акт срещу Христо Бисеров, който обаче беше върнат от съда заради неясноти в него.

За разлика от случая с "Протестна мрежа" обаче постановленията на прокурор Бецова за тези два казуса не бяха разпространени до медиите, въпреки, че и в двата случая засягаха лица, заемащи висши държавни постове.

Постановлението на прокурор Бецова, с което отказва да разследва Делян Пеевски беше публикувано от "Протестна мрежа". Просто сравнение между двата документа показва, че има видима разлика в техния стил. Отказът по сигнала срещу Пеевски беше пълен със субективни оценки на прокурора и иронични критики към сигнала на "Протестна мрежа".

От прокуратурата коментираха, че публикуването на постановление е станало по преценка на наблюдаващия прокурор. От метаданните на изпратения от прокуратурата файл се вижда, че той е бил създаден от потребител с имена ERusinova, което съвпада с имената на зам.-градския прокурор Емилия Русинова.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bg_jungle avatar :-P
    bg_jungle
    • - 4
    • + 7

    Има надежда !!! Сбогом Мафия !!!

    Нередност?
  • 2
    shto_ne avatar :-|
    Планинар
    • - 3
    • + 7

    Цацаратурата се е самозабравила и се гаври с обществото все повече. Това рядко остава безнаказано.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал