🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВСС взе решение да обади Христо Иванов на премиера Борисов

Главният прокурор Сотир Цацаров порица правосъдния министър с цитат от Мао Дзъдун

Сотир Цацаров се възмути от критките на правосъдния министър Христо Иванов
Сотир Цацаров се възмути от критките на правосъдния министър Христо Иванов
Сотир Цацаров се възмути от критките на правосъдния министър Христо Иванов    ©  Анелия Николова
Сотир Цацаров се възмути от критките на правосъдния министър Христо Иванов    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Граничещото с абсурда поведение на мнозинството на Висшия съдебен съвет (ВСС) започва да се превръща в ежедневие. На днешното заседание на съвета 18 от неговите членове спретнаха задочен другарски съд срещу правосъдния министър Христо Иванов. Поводът е изказване на министъра от понеделник, че обсъждането на съдебната реформа със съдиите от пловдивския апелативен район е преминало като "партийно събрание в Северна Корея", имайки предвид, че на него са се изказвали предимно административни ръководители на съдилищата от региона.

Днес мнозинството на ВСС взе решение, с което прие, че подобно изказване е недопустимо и обижда съдиите. За изказването на Христо Иванов ще бъде докладвано и на премиера Бойко Борисов, решиха кадровиците на съдебната власт. 

Дебатът продължи около час и беше маркиран от Сотир Цацаров, който цитира покойния лидер на Китайската комунистикческа партия Мао Дзедун.  Главният прокурор първо припомни, че преди да стане министър Христо Иванов е оприличил проведения от Цацаров функционален анализ на прокуратурата като "документ на централния комитет на комунистическата партия". След това главният прокурор заяви: "Нека не възприемаме подхода, че който не е с нас е против нас. Нека да цъфтят сто цветя. Нека има 100 мнения по закона за съдебната власт. Целта на министъра явно е да цъфти само неговото цвете", перифразирайки лозунга от ранния маоизъм "Нека разцъфтят 100 цветя, нека си съперничат 100 школи".

Думите на Цацаров предизвикаха реакция от члена на съвета Галина Карагьозова, която отбеляза, че хунвейбините на Мао са виновни за смъртта на хиляди интелектуалци по време на "Културната революция" (всъщност близо 200 хиляди души) и не е подходящо да се призовава за демократичен дебат с цитат именно на Мао Дзъдун.

Последва реплика на главния прокурор, който обвини Карагьозова, че е "недочела" и впоследствие разказа за реформите на Дън Сяопин, който бил приключил "Културната революция".

Членът на ВСС Милка Итова призова позицията срещу Христо Иванов да бъде изпратена и до Европейската комисия, но предложението й не беше прието. За разлика от това на Димитър Узунов, който заяви, че "премиерът трябва да е запознат с поведението на министъра си."

Срещу решението на ВСС се противопоставиха председателят на ВКС Лозан Панов според когото по този начин се подменя дебата около предложенията за реформа.

Подобно мнение изрази и Юлия Ковачева, която припомни на колегите си, че досега не са излизали с подобна реакция.

Kалин Калпакчиев каза, че съветът е започнал все по-често да провежда "абсолютно безпредметни дискусии" без да знае какво точно прави. Той напомни, че предишната седмица ВСС отново е критикувал Христо Иванов заради изказване насочено срещу военната прокуратура. По-острите думи всъщност бяха на премиера Бойко Борисов, чието име обаче членовете на съвета пропуснаха да споменат.

Инициативата на ВСС да "защити" съдиите и съдебната система всъщност е поредната атака срещу Христо Иванов в контекста на дебата за съдебна реформа, която ръководеното от него министерство предложи.

Самият правосъден министър е в открит конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна държи ключа към мнозинството във ВСС.

За момента повечето критики към законопроекта са насочени не по същество към предлаганите изменения, а към процедурата по съставянето на предложенията (днес самият Цацаров заяви, че това е станало "на тъмно" от политическото ръководство на министерството и единствено то трябва да "поеме отговорност за всичко това") или към нейните автори (пак Цацаров: "цялото ми уважение към битността на министъра на правосъдието, към предното му битие – като активист на неправителствена организация").

На вчерашно обсъждане Асоциацията на прокурорите също отхвърли почти всички предложения на правосъдното министерство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bladezone avatar :-|
    Sp
    • - 2
    • + 8

    Калин Калпакчиев е пич. Ерудиран и почтен съдия и член на ВСС. ДПСарската клика около тодоров и ко, както и Цацаров са точно обратното.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал