🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Озадачаващият нов скандал срещу ПП: Фалшифицирала ли е Лена Бориславова документ?

Прокуратурата се задейства три години след евентуалното деяние и 10 месеца след като е сигнализирана за него

Лена Бориславова
Лена Бориславова
Лена Бориславова    ©  Георги Кожухаров
Лена Бориславова    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Атанас Русев и Асен Йорданов са подали сигнала за евентуално престъпление, извършено през 2021 г., едва през 2023 г.
  • Прокуратурата е образувала досъдебно производство през август миналата година, но досега дори не е назначила нужните експертизи.
  • За случая обаче се разбира едва сега, в началото на предизборната кампания.

Десетина дни преди началото на предизборната кампания изглежда, че претръпналото на скандали общество се разсея и спря да обръща внимание на акцията в Агенция "Митници", която въвлече в историята и главния секретар на МВР Живко Коцев, а оттам и ПП-ДБ. Затова случайно или не - появи се нова публична драма.

В началото на седмицата стана ясно, че прокуратурата разследва бившата шефка на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова за извършени документи престъпления преди точно три години. Съобщение за досъдебното производство беше публикувано в понеделник.

А информацията дойде на фона на две публикации в сайта "Биволъ" от края на миналата седмица. В текстовете се твърди, че през 2021 г. (преди Кирил Петков да стане служебен министър на икономиката) Бориславова, която по това време е адвокат, е фалшифицирала пълномощно на свое име и протокол от събрание на сдружението "Да запазим Корал".

Публикациите на "Биволъ" твърдят, че това е направено, за да може формално да бъде декларирано, че Петков е излязъл от ръководството на неправителствената организация, преди да бъде назначен за служебен министър на икономиката. Такава е и версията на председателя на сдружението "Да запазим Корал" Атанас Русев.

Изданието публикува документи, за които твърди, че са фалшифицирани от Бориславова, а в понеделник намеси и името на колегата ѝ и бивш председател на парламента Никола Минчев, с когото заедно са били в една кантора.

Атанас Русев твърди официално, че никога не е подписвал подобно пълномощно, с което Кирил Петков да бъде заличен от управителния съвет на сдружението. А медията обяснява, че Бориславова и Минчев са направили пренос на подписа на Русев от друг документ върху пълномощно. Така Кирил Петков е бил освободен от НПО-то, преди да заеме поста на служебен министър, а на негово място там е влязъл Мартин Драгулев - човек, близък до Петков, който заема всички постове на Петков в частния бранш, когато той влиза в изпълнителната власт.

Бориславова и Петков отричат да са извършили престъпление и определят твърденията на Русев и публикациите на сайта "Биволъ" по темата като предизборна атака срещу тях.

Дали това е така, или в обвиненията към тях има основание ще стане ясно, разбира се, след процес. Видимо е обаче, че случаят става публичен години след евентуалното му извършване.

Кога е подаден сигналът?

За да се разбере историята в цялост, трябва да се проследи хронологията ѝ. А тя е озадачаваща най-вече откъм действията на Атанас Русев, а след това и на прокуратурата.

По неговите думи случаят е от 6 май 2021 г. Русев и Асен Йорданов (от сайта "Биволъ"), който също е в сдружението "Да запазим Корал", подават сигнал за извършеното едва през юни 2023 г. Казано иначе: две години и един месец по-късно. Нещо повече: подават сигнала си в ДАНС, без да е ясно защо избират точно тази институция, а не МВР и прокуратурата.

Пред bTV Русев първо твърдеше, че са "извикани" в ДАНС, където той видял с изненада фалшифицираните документи. Асен Йорданов обаче внесе яснота, че "извикването" в ДАНС се е случило, след като те самите са подали сигнала.

Според обясненията им те първо през юни сигнализирали агенцията, а месец по-късно били извикани.

Защо чак тогава?

В разказа на Йорданов и Русев не се разбра конкретно защо са се оплакали от действията на Бориславова две години след случая. По думите на председателя на организацията Атанас Русев всичко се е разбрало "няколко месеца след случая", когато "Да запазим Корал" подавали документи за участие в процедура за спасители по плажовете.

Според данните в Търговския регистър обаче истината е друга: датата на публикуване на декларациите, за които Русев и Йорданов твърдят, че са фалшифицирани, е 19 май. По техните думи обаче само така пишело, а документите не били видими тогава.

И все пак дори да не са били видими на 19 май, то "няколко месеца по-късно" Русев е разбрал. И все пак не е направил нищо. Обяснението му пред bTV прозвуча така: "ако си мислите, че в тази държава можете да обвините премиер и началник на кабинет".

Кирил Петков обаче не е премиер от лятото на 2022 г. А сигналът до ДАНС се появява чак лятото на 2023 г. - т.е. година по-късно. "Капитал" опита да потърси Атанас Русев, но той не отговори на телефонните обаждания.

Десет месеца по-късно

Точно 10 месеца по-късно "Биволъ" и председателят на "Да запазим Корал" описаха публично историята. На логичния въпрос - защо правят това сега, а не още когато са подали сигнала до ДАНС, те обясниха активността си от последните дни с бездействието на прокуратурата. С публикацията те на практика, според обясненията им, разобличавали институцията.

Именно обаче двете публикации в "Биволъ" провокираха обясненията на държавното обвинение. От публикувана позиция стана ясно, че досъдебното производство е образувано на 11 август миналата година.

Разпитани били и 10 свидетели. Кои и как не е ясно. Според информация на "Капитал" Бориславова не е разпитвана. От обясненията на прокуратурата стана ясно също, че тепърва ще се назначава и графологична и техническа експертиза на документите. Защо това не се е случило за времето от август 2023 г. досега - не е ясно. Ясно е обаче, че активизацията става в началото на предизборната кампания.

Междувременно Лена Бориславова декларира в профила си във Facebook, че би се отказала от имунитет, ако придобие такъв на предстоящите на 9 юни избори, за да не пречи на разследването спрямо нейни действия от 2021 г.

"Аз по никакъв начин не съм участвал в казуса", пък каза във вторник в кулоарите на парламента Никола Минчев от ПП.

Петков, Русев, Пашата

Реакцията на Петков беше далеч по-яростна от тази на двамата му колеги. В публикация във Facebook той обвини някогашния си приятел Атанас Русев във връзки с бизнесмена със спорна репутация - основателят на СИК Румен Николов - Пашата. По думите на Петков, когато той настоявал да се разследва корупцията в България и предал списък с 20 "лица на корупцията" на прокуратурата, сред които бил и Пашата, Русев му се обадил да иска му каже, че не е трябвало да слага Пашата в "списъка".

От намека на Петков не се разбра нищо конкретно, освен че до 2022 г. с Русев са били в добри отношения. Самият Русев не отрече пред bTV, че познава Пашата, и добави, че са се виждали няколко пъти. "Не мога да кажа, че ми е помагал лично", допълни той. Впоследствие Русев каза, че не може да си спомни дали е звънял на Петков по повод списъка, след това каза, че не е звънял, а накрая отказа да коментира темата.

Оттук нататък историята може да придобие две измерения. Или да се разкрие евентуално престъпление на Лена Бориславова, или да се окаже баналност - кавга между двама бивши приятели, които опитват да се очернят.

От действията на прокуратурата обаче е ясно трето: всичко това ще бъде взето на въоръжение в кампанията.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 8

    В "Дневник" след два дни мълчание вече сте подготвили защитната тези и разбира се как да манипулирате младите и наивни полезни идиоти:

    "Адвокати, пожелали да не бъдат назовани, твърдят, че често в практиката си слагат подписи на своите клиенти, които те са им пратили или изрично са им разрешили да копират от други документи. Обичайно при необходимост някой да бъде освободен, се свиква спешно заседание или подписите се събират в движение. Според тях е добре от тези волеизявления да има някаква следа".

    Това най-точно и нагледно описва псевдолиберналното мислене и начин на действие което насила ни налагат задокеанските световни комунисти, които в момента са превзели бедна и слаба Европа и си правят с нея каквото искат с нея!

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-?
    masay
    • - 4
    • + 9

    Защо да четем елементарни опорки, когато има ясен и конкретен Наказателен кодекс!
    Минала ли е давност на описаните престъпления? Не.
    Значи налагащите закона държавни институции биха могли да си свършат работата.
    Въпреки писъците на виновните и техните приятели!

    Естествено, че прокуратурата е дресирана политически и се задейства при подобни дела чак когато стане прекалено шумно. В този смисъл като контраопорка би могла да се изтъкне нежеланието да се взриви евроатлантическата сглобка. Което е също толкова тъпо, колкото и опорките в статията.

    Защото дори розовите "демократи" не спират да бъбрят за върховенството на закона. Е, да го приложим, а?
    Което - както се вижда пак и пак - не им пречи ни най-малко да газят де що закон срещнат!
    Изготвянето на документ с невярно съдържение от юристи (!!!) - Лена Б и Миро Н са практикуващи юристи - и представянето на подобни документи пред държавни институции с цел облага на трето лице е система от престъпления. А когато в заверата са трима, които са се сговорили - си е ОПГ...
    ОПГ на ПП в митниците...
    ОПГ на ПП в МВР...
    ОПГ на ПП сега в МС...

    Тия само престъпни групи ли могат да правят!?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    Има ли причини спрямо изброените да не се приложат формулировките на НК?

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 5

    P.S. Дали пък да не прочетете и Биволъ, чиято фактология е необорима?
    Ф А К Т О Л О Г И Я!

    https://bivol.bg/podmqnagate2.html

    Нередност?
  • 6
    nif171233214 avatar :-|
    nif171233214
    • - 6
    • + 3

    И каква е драмата? Бил е поканен за министър вече, не е като да са сътворили схема да стане от нищото. Кокошкарска история, подадена от мафията на "независимите" бг медии, които по-малко от месец след оставката на Денков, са на нивото отпреди няколко години.

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#6] от "nif171233214":

    Даже не се усещате какво голямо престъпление е това.

    Нередност?
  • 8
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#6] от "nif171233214":

    Каква е драмата ли?
    Всъщност те са няколко:
    1. Киро не само е ПОКАНЕН, а е ВСТЪПИЛ В ДЛЪЖНОСТ
    а) с подадена декларация с неверно съдържание (по отношение на гражданство и неучастие в управителни органи);
    б) никой държавен орган не проверява истинността на декларираните от него обстоятелства.
    2. Ако съдебен състав сега отчете това като престъпление, следва обезсилване на назначенията му за министър и министър-председател, като неотговарящ на изискванията за заемане на тия длъжности, а оттам - анулиране на всички подписани от него актове като министър и премиер.
    Представяте ли си какво означава това?!
    Това е причината правоприлагащте органи да си натискат парцалите.
    Но след кокошкарската постъпка на Лена Б и Никола М, вече няма как случката да стои заметена под килима.

    Що се отнася до конкретните действията на двамата действащи прависти Лена и Никола (който беше за малко и председател на НС!), това е умишлено и съзнателно нарушение на законите с цел предоставяне на облага на трето лице и е подсъдно отвсякъде.
    Мисля, че е съвсем редно в този случай да им бъде отнета и юридическата правоспособност, като неуважаващи върховенството на закона.
    Юрист съзнателно да гази законите е като доктор целенасочено да убива.
    Едни мънички Менгелета...

    Как пък нищо нормално не се пръкна от това ПП-ДБ,бе!

    Нередност?
Нов коментар