Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Достъпна информация за хранителните добавки

9 5 юли 2010, 15259 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: publlogu
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 54 човека
Защо е важна:

За радост, в днешно време все по-често се задава въпроса "Какво ядем?" На етикетите на хранителните продукти има изписани съдържащите се в тях хранителни добавки. В повечето случаи те са изписани със своите Е кодове, а понякога и с пълното им наименование. Но какво се крие зад тях и как биха могли да повлияят на нашето здраве? С помощта на наличната в Интернет информация лесно бихме могли да направим преценка дали дадена храна носи рискове за здравето ни или не. Но в търговския обект, при самия избор на храна, достъпна информация липсва.

Какво е решението:

Министерство на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните да си влязат в роля и задължения и да изготвят информация и становища за всяка от хранителните добавки. Да се изиска всеки търговски обект, който продава хранителни продукти, да има поставени табла, предоставящи тази информация, какви евентуални рискове крият за нашето здраве, в кои държави има забрани и т.н.

Коментарът на

Повече информация за Е-тата и какво влияние имат върху организма ни вижте тук
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

9 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил elady Рейтинг: 0 Неутрално
6 юли 2010 17:41 1
- +Оценка
+5

Е, къде го тоя списък?! Вчера гледах в някакво сутрешно предаване по НоваТВ ги коментираха - кое канцетогенно, кое - алерген. Направо се ужасих какво влагат в хараните.

 
Преглед на профил Бойко Побойко Рейтинг: 8 Неутрално
6 юли 2010 18:33 2
- +Оценка
+2

Мой роднина работеше дълги години в един наш голям месокомбинат със собствен свине комплекс. Разказвал ми е, как са внасяли животински субпродукти за храна на прасетата. Естествено свинете не са се облажвали за сметка на нас потребителите. Късно вечер камион от свине комплекса изпълнявал заявката на дежурния технолог на месокомбината. С помощта на труда на нощната смяна и химическата промишленост, на сутринта от комбината потегляли(предполагам и все още) към потребителите от цялата страна тонове колбаси.
След като ни хранят с мърша, мислите ли че им пука за карциногенните в добавките!?!?!?

http://boiko-poboiko.info/sezona-na-otpuskite

_____

http://boiko-poboiko.info/
 
Преглед на профил м Рейтинг: 571 Неутрално
7 юли 2010 00:39 3

Това е хубав списък с описания, който успях да намеря. Добавките, които трябва да се избягват са в червено.

http://www.foodreactions.org/allergy/additives/100.html#Tests

 
Преглед на профил Василена Доткова Рейтинг: 1416 Неутрално
25 юли 2010 20:07 4
- +Оценка
+2

Това е точно работа за все още несъздадената агенция по храните, която би трябвало да дава официалните становища за това кое колко е вредно или полезно, да подготвя препоръки за хранене за различни групи като деца, болни от някакви заболявания, бременни, кърмачки, да се произнася какви твърдения за здравословен ефект могат да се изказват в реклами на хранителни продукти т.н. В момента България е почти единствената страна в ЕС, където такава агенция няма, единни препоръки за хранене също няма, контрол върху храните липсва и всеки производител може да твърди, че продукта му е полезен за това или онова.

 
Преглед на профил ISTORIK Рейтинг: 909 Неутрално
11 сеп 2010 14:02 5
- +Оценка
+1

А в списание "Осем", бр. 12/2009, стр. 22-35 има подробна статия за Е-номерата, има и картонче с най-вредните и най-опасни Е-номера.
Те са разделени на няколко вида:

- много опасни
- ракообразуващи
- създаващи стомашни проблеми
- създаващи кожни проблеми и алергии
- опасни за бебета и малки деца

---

http://en.wikipedia.org/wiki/E_number

http://e-vestnik.bg/2846

http://www.bb-team.org/articles/777/#axzz0zDXF8TYm

http://www.analytica-bg.com/pages/e/

http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#

_____

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 
Преглед на профил olds Рейтинг: 402 Неутрално
19 яну 2011 11:37 6
- +Оценка
-1 +1

в тоя сайт директно са показани етикетите на храните и е обяснено какво съдържат и какво представляват Е-тата
http://yam.bg/

 
Преглед на профил Надежда Рейтинг: 1488 Неутрално
30 яну 2011 19:20 7
- +Оценка
+1

Иска ми се бдс да има първо за сладоледа, а после за вината. Повечето родители не си дават сметка калко са вредни хидрогенираните мазнини...... .

 
Преглед на профил Теодора Рейтинг: 1416 Неутрално
13 фев 2011 15:21 8

Това трябваше май да се е случило доста отдавна. Въпреки че е твърде възможно ситуацията да се превърне в еквивалентна на тази с "некролозните" предупреждения върху кутиите за цигари. Продавачите в хранителните магазини ще трябва да се научат да изчисляват процент на здравословен риск за (абсолютно) всеки артикул, които предлагат.. Цирк.

_____

http://antiideas.wordpress.com/
 
Преглед на профил kiselo_mliako Рейтинг: 740 Неутрално
29 авг 2011 09:12 9
- +Оценка
+1

Не знаем какво поемаме изобщо. :(

_____

Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
54 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл