Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Не на такса мощност в детските градини

3 25 юни 2010, 9646 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: Анна Тодорова
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 21 човека
Защо е важна:

Субсидията на дете в детска градина в София е 180 лв (и миналата и тази година), само че миналата година общината поемаше 140, родителите 40, а от тази година общината поема 120, а родителите 60. Така и така увеличиха от 40 лв на 60 лв частта на заплащане от родителите, а с това и приходите в общинската хазна, наложената мярка за заплащане на 50% от таксата на месец, без значение дали детето ти е ходило или не, дали е било болно, здраво или е с намалена 50% такса по социални причини, е просто безогледна и не решава проблеми.

Какво е решението:

Не може да плащаш за нещо, което не си потребил, камо ли завоалирано като такса абонамент. Касае родителите на всички деца, посещаващи детски заведения в град София, а скоро може би по подобен почин и в други градове.

Основанието за събиране на тази такса е било да се натрупат приходи за компенсация на амортизациите и за заплащането на учителите (не мога да си обясня как точно са го вързали това тук). Факт е, че има как да се въведе пропорционално на доходите на родителите заплащане, ако трябва при доходи на определен размер на родителите, ако трябва и цялата субсидия да поемат, но такава такса абонамент е "ноу сенз".

Каузата във Фейсбук

Коментарът на

Таксата-абонамент за детска градина при боледуване на дете е включена в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община и гласувана от Столичния общински съвет в края на януари 2010 година. Въпросната такса е предложена от родители, чиито деца не са били приети в детски градини, с аргумент, че трябва да се спре практиката да се пази мястото на дете в детска градина, като се представят фалшиви медицински.

Общинските представители очевидно се вслушват в предложения на гражданите и допускат съвместно обсъждане в работни групи - въпросната дискусия от декември 2009, на която е приета таксата-абонамент, е публикувана на сайта на Информационната система за обслужване на детските градини.

Това е добър начин на обществено обсъждане и с участието на всички заинтересовани страни да бъде поставен и въпросът за гъвкаво изчисляване на абонаментната такса, поискано в каузата.

Още по темата може да прочетете в Дневник
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

3 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Анна Тодорова Рейтинг: 810 Гневно
6 юли 2010 15:03 1
- +Оценка
+4

Здравейте,благодаря Ви,че отделяте внимание на каузата Не на такса мощност в детските градини.
Не мога да се съглася с доводите на работната група,която цитирате (по съвсем други критерии събирана), че с налагането на такава такса ще се избегнат фалшивите болнични,тази мярка не пази ничии интереси, освен на община София. В тази работна група са събрани родители на деца непосещаващи към момента детски заведения и чийто справедлив гняв насочен към Община София за неосигурените места за децата им (или съмнително разпоредени срещу
мизерни суми на частни ОДЗта)се пренасочва много деликатно за пореден път...
Ще си плащам по 30 лева и пак ще давам фалшиви медицински бележки ако това е целта..обаче,никой родител не записва детето си,за да се оттърве от него или пък,за да седи детето след това у дома.Всеки го изпраща на детско заведение,за да може да отиде да работи,а с това и да има възможност да плаща данъци и такси на община и държава.
Когато детето ми е болно,аз какво трябва да направя-да си взема болничен,да купя лекарства и да не разболее другите деца следва да остана у дома да го гледам. Или втори вариант да спра бабата от работа,за да гледа детето(екстра за държавата-ще използва може би натрупалия и се отпуск)
Ако искам да не плащам на въздуха 30 лева,ще изпратя болно детето в общинското ОДЗ,а там да се оправят учителките с неговата температура (нека се опитат да ме спрат да я оставя- това ще е принуда да платя услуга,която не съм...

Прочитане на целия коментар
използвала). А след като аз (изверга),за да запазя работата си изпратя детето болно,то и другите родители ще следва скоро след мен или да си вземат болнични (които болнични ще заплати държавата) или да пращаме дружно децата на лечение в детската градина или да платят по 30 лева.За общината явно е добре децата да са болни и вкъщи
Междувпрочем поздрави за Община Сф,която успя да прецака държавата и да пренасочва бюджетни пари-от НОИ за общината-а там където родителите работят в частни фирми,които не биха търпяли болнични на родителите-държавата ще плаща обезщетение за безработица(сега вече и достатъчно добро като размер)

Питам какво са виновни родителите,че в този момент не могат да се възползват от услугите на ОДЗ,ДЯ или ЦДГ по причини извън възможностите им за влияние и дали не би следвало ако се въвежда подобна такса, то тя да бъде само за дните неприсъствени по лични причини и извинени с бележки на родителите. Не би ли следвало поне да се освободят от такава такса самотните родители, студенти и т.н.хора, които по една или друга социална причина нямат възможност да заделят пари в моменти в които освен, че няма как да упражняват професията си,а трябва да стоят у дома, гледат детето си и да закупуват лекарства.
Считам,че общината е тази която следва да си реши проблемите с недостига на места. Без завишаване на общата субсидия, или поемане на част от този товар тя даже не участва в решаването на проблемите си, решават и ги родителите.
Според мен общината първо следва да освободи неправомерно раздадените на безценица общински имоти за частни детски заведения,училища. Или пък ако не може да развали договорите да си
осигури достатъчен доход от тях,че да покрие приходите от тази измислена такса
Може да се въведе също пропорционално таксуване,така тези родители, които могат да си платят и в частно детско заведение, но поради един или друг начин са успели да се запишат в държавно ще заплащат по-висока част от субсидията или цял размер
Пример:
-при доходи над 1000лв в семейството родителите поемат цялата общинска субсидия за дете- 180лв
-за доходи до този размер ако щете нека родителите поемат и 50 % от
субсидията,(макар,че не зная къде отива социалната роля на общината,която уж иска да привлича млади хора,които да работят и живеят на нейна територия),
-при доходи под МРЗ -общината нека поема цялата такса.
Ако пък са решили да не упражняват социална функция да се изправят пред гражданите и да го заявят,че поради големият брой млади столичани(които впрочем плащат данъците си) те няма да провеждат социална политика насочена към младите семейства и няма да осигуряват субсидия за децата в детски заведения,а общината ще печели от разпореждане с тези имоти (каквото и реално се случва с въвеждането на тази такса)
Но това да плащаш непотребявана услуга - при това социална такава, каквато са детските обществени заведения е нещо, за което се сигнализира и омбудсман.

_____

bravy
 
Преглед на профил think green Рейтинг: 237 Неутрално
18 юли 2010 14:43 2

Всъщност, погледнато от страната на родителите, чиито деца не са били класирани за детска градина, тази такса се явява "запазено място". Защото, докато детето не посещава детската градина, няма как друго дете да заеме мястото му.

 
Преглед на профил sparti Рейтинг: 296 Неутрално
4 авг 2010 19:51 3

"Ако искам да не плащам на въздуха 30 лева,ще изпратя болно детето в общинското ОДЗ,а там да се оправят учителките с неговата температура (нека се опитат да ме спрат да я оставя- това ще е принуда да платя услуга,която не съм използвала)."
Госпожо, вие май падате от Марс.
Ще ви принудят и още как - първо че на децата с температура мястото им е в къщи или в болница, и второ има правилник за вътрешния ред за който сте се подписали че сте запозната.
Това са абсолютно цигански и антисоциални прояви, не виждам защо да се толерират.

_____

slivizasmet.blogspot.com
 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
21 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл