🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вероятно ще има референдум за изборните правила през есента

ГЕРБ и Реформаторския блок вече предложиха законови промени, които да улеснят процеса, а днес и президентът Плевнелие потвърди възможността това да се случи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заедно с местните избори през есента най-вероятно ще има и референдум за правилата, по които се провежда вотът. Гражданите ще могат да дадат мнението си относно задължителното и електронното гласуване, както и мажоритарния елемент на вота. За тази идея се говори от няколко месеца, но днес и президентът Росен Плевнелиев потвърди вероятността регерендумът наистина да се случи, цитиран от БГНЕС. Очаква се до дни президентът да обяви и датата, на която трябва да се проведе местният вот. 

Преди седмица депутати от ГЕРБ внесоха предложения за промяна в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Те уреждат възможността общинските избирателни комисии да изпълняват и функциите по организацията на референдуми. Действащият в момента закон предвижда сформирането по два дублиращи се органа за двата различни вота във всяка община - по един за местните избори и един за референдума. 

През април и Реформаторският блок (РБ) внесе своите идеи за промени в закона за референдумите. Според партията трябва да бъдат намалени праговете за броя подписи, нужни за свикване на референдум и зачитанетп на вота за валиден. Вместо да се изискват 500 хиляди подписа, за има Народното събрание задължение за провеждане на референдум, според Реформаторския блок числото трябва да бъде намалено на 300 хиляди подписа. Същевременно националното допитване трябва да се смята за валидно, когато в него са участвали половината от имащите право на глас, а не както е в момента - поне толкова, колкото са гласували на последните парламентарни избори, предлагат от РБ. 

В момента и двете предложения са в началните фази на обсъждане в комисиите на Народното събрание. 

Казусът с референдума за изборните правила се завъртя в пълен кръг преди малко повече от година. Тогава инициативен комитет, начело с Георги Близнашки (който по-късно стана служебен министър-председател), внесе над 500 хиляди подписа с искане за референдум в Народното събрание. Тогавашното правителство на БСП, ДПС и "Атака" обаче откри нередности в списъците и не ги призна. 

През 2013г. пък беше проведен референдум за ядрената енергетика в България, благодарение на внесените от БСП 770 хиляди подписа с такова искане. Тогава 20% от гражданите участваха във вота, с което референдумът се провали. 

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 5

    Ако няма все едно управляващите ще са си плюли на суратя !

    Още повече , че въпросите от референдума са трън в гъ..а на БСП/ДПС и малограмотните им избиратели !!!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал