Правната комисия одобри референдума за изборното законодателство

С гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт депутатите оставиха въпросите във вида, предложен от президента

Президентът Росен Плевнелиев внесе предложението си в началото на юни
Президентът Росен Плевнелиев внесе предложението си в началото на юни
Президентът Росен Плевнелиев внесе предложението си в началото на юни    ©  Юлия Лазарова
Президентът Росен Плевнелиев внесе предложението си в началото на юни    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След три часа дебати, които в крайна сметка се оказаха ненужни, парламентарната комисия по правни въпроси одобри предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум за изборното законодателство. С гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт депутатите приеха въпросите за допитването във вида, в който ги е записал президентът:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Плевнелиев внесе предложението в началото на юни, след като предишното Народно събрание отхвърли тогавашната му инициатива, както и внесената от инициативен комитет подписка за свикване на допитване. Идеята е референдумът да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври тази година.

По време на заседанието на комисията депутатите от БСП, ДПС и АБВ настояваха за редакция на въпроса за мажоритарния избор. ДПС предложи всички народни представители да се избират мажоритарно, а АБВ - половината. Социалистите заявиха, че ще подкрепят всяка редакция, защото според тях първоначалният вид на въпроса е неясен. Въпреки че се обявиха против промяна на предложенията на президента, Реформаторският блок впоследствие дадоха идея въпросът да стане "Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез преференциално гласуване?"

Очаквано, ДПС бяха срещу задължителното гласуване, както и срещу провеждането на референдума въобще. Мая Манолова от БСП определи въпроса с електронното гласуване като "най-опасен" заради това, че поставя под съмнение тайното и личното гласуване. А от Патриотичния фронт предложиха електронното гласуване да бъде само за гласоподавателите в чужбина.

Депутатите в комисията изгубиха не малко време в спор дали предложените от президента въпроси въобще могат да бъдат редактирани. ГЕРБ и Реформаторският блок бяха категорично против, докато от опозицията намериха такава възможност в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както и при обсъждането на предишния референдум - за АЕЦ "Белене".

В крайна сметка председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) реши първо да се гласува предложението на президента и ако то не събере достатъчно подкрепа тогава да се подложат на гласуване предложените по време на заседанието промени. Въпросите на Плевнелиев бяха приети с десет гласа "за" срещу пет "против" и един "въздържал се" и така не се стигна до гласуване на редакциите. Окончателното решение обаче ще вземат депутатите в пленарна зала.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stanimir62 avatar :-|
    stanimir62
    • + 1

    Положителен отговор на трите въпроса ще е добър за качестввото на парламента ни. ДПС ще пострада от задължителното гласуване, а БСП от елекронното, но те са ретроградни сили и без това.

    Нередност?
Нов коментар