Камерън обявява днес британските искания за оставане в ЕС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Реформирането на членството на Великобритания в ЕС ще бъде голяма, но не и невъзможна задача, заяви премиерът Дейвид Камерън преди обявяването на британските искания за оставане на страната в съюза.  

Четири искания са в основата на британските претенции – защита на единния пазар за Великобритания и другите държави, които не са членки на еврозоната, стимулиране на конкурентоспособността, повече свобода за националните парламенти и ограничения на достъпа на имигранти от ЕС до социални помощи.

Камерън иска да предоговори отношенията с Брюксел, преди да бъде проведен референдум до края на 2017 г. за това дали Великобритания да остане в ЕС. Той твърди, че всички опции са на масата, ако исканията за реформи бъдат пренебрегнати.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    subaru avatar :-|
    subaru
    • + 2

    "повече свобода за националните парламенти" - На първо четене звучи добре.
    Това обаче не е точния цитат.
    Точния цитат е: - "да разреши на парламентите на някои страни членки да отхвърлят закони", което е нещо коренно различно от написаното.
    Още от времето на Тачър/"Искам си парите обратно"/, англичаните искат да са "по - равни" в ЕС. Очевидно не разбират, че ЕС може без тях, но не и те без ЕС. Да си направят референдума и да напуснат ЕС. В същия момент Шотландия ще обяви независимост от Кралството, за да остане в ЕС. А за гордите островитяни, визи за Европа. След следващия референдум, като им дойде акъла, отново на опашката за членство. Няма да им е за първи път. До сега в историята на ЕС два пъти са подсмърчали в чакалнята за членство. Франция и Германия пак няма да имат нищо против.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал