Лондон поема курс към Brexit

Докато във Великобритания тече двубой между кампаниите "за" и "против" оставане в ЕС, британският премиер ще преговаря с другите европейски лидери

Британският премиер Дейвид Камерън посрещна този уикенд германския канцлер Ангела Меркел, която първа чу предложенията на Лондон за реформи в ЕС
Британският премиер Дейвид Камерън посрещна този уикенд германския канцлер Ангела Меркел, която първа чу предложенията на Лондон за реформи в ЕС
Британският премиер Дейвид Камерън посрещна този уикенд германския канцлер Ангела Меркел, която първа чу предложенията на Лондон за реформи в ЕС    ©  Pool
Британският премиер Дейвид Камерън посрещна този уикенд германския канцлер Ангела Меркел, която първа чу предложенията на Лондон за реформи в ЕС    ©  Pool

Докато в България след по-малко от две седмици предстои референдум за електронното гласуване, във Великобритания се готвят за далеч по–сериозен плебисцит: за излизането на страната от Европейския съюз. Допитването се планира да се проведе преди края на 2017 г. и ще има сериозен ефект върху Обединеното кралство (което може да престане да бъде обединено). В случай, че мнозинството гласува за напускане на ЕС, например, Шотландия може да пожелае да се отцепи заради привързаността си към Евросъюза. Резултатът от допитването обаче може да промени Европа като цяло и дори да засегне България.

Въпреки че конкретните очаквания на Лондон за реформи в ЕС, които да му позволят да остане член на Съюза станаха ясни в края на миналата седмица, пътят до референдумът сега се очертава да е доста криволичещ. Тепърва предстои британският премиер Дейвид Камерън да проведе преговори с другите европейски  лидери за отношенията между Великобритания и ЕС. В края на седмицата ще се състоят срещи на Европейския съвет, където освен кризата с бежанците и бъдещите действия в Сирия, ще се обсъжда и ситуацията около британския референдум. Междувременно кампаниите в Обедненото кралство "за" и "против" напускане на ЕС стават все по-ожесточени.

Кой какво иска във Великобритания

Позициите по въпроса дали Великобритания трябва да остане в ЕС са пъстри. В Консервативната партия има членове, които са склонни да преговарят с ЕС за реформи, но има и такива, които силно подкрепят Brexit още от сега. UKIP основават цялостната си платформа на краен евроскептицизъм, докато лейбъристите ще се борят по-скоро за оставане в ЕС, заедно с либералите. Кметът на Лондон Борис Джонсън каза пред BBC: "Мисля, че съм съгласен с министър-председателя и всъщност с огромна част от британското общество. В един идеален свят бихме искали да останем в подобрен Европейски съюз, но мисля, че цената да напуснем е по-ниска от всякога. За нас е по-добре да останем, но в променен Евросъюз."

Кампаниите, които подкрепят напускането на ЕС (например Leave.EU и VoteLeave), изтъкват ползата от повишена независимост по отношение на вътрешните й дела. Те смятат, че ако излезе от Евросъюза, Великобритания ще може по-лесно да контролира миграционния поток, да прокарва закони, без да се съобразява с европейските правила, и да получи повече международно влияние. От друга страна кампаниите в подкрепа на членство в ЕС се основават на тезата, че Обединеното кралство не трябва да остава в периферията на Евросъюза, а напротив: да поеме инициативата и да стане по-активен участник в европейските дела. Според тях ЕС осигурява улеснен достъп до голям пазар и финансови ресурси, както и повишена сигурност и възможността да участва във взимането на решения на европейско ниво.

Тези, които агитират за изход от ЕС, твърдят, че Обединеното кралство ще може да преговаря за споразумение за свободна търговия, дори и да напусне. Техните опоненти обаче се съмняват в успеха на подобни преговори, тъй като така съдбата на икономическите отношения между Великобритания и Евросъюза остава в ръцете на останалите 27 страни-членки. Те ще могат да поставят неблагоприятни условия на Лондон и като цяло тези преговори биха крили голям риск.

Позицията на ЕС

През декември предстои среща на европейските лидери, където въпросът за британското членство в ЕС би трябвало да бъде активно обсъждан. В ЕС обаче засега не приемат топло желанието на Камерън за преговори. Според Politico.eu ЕС е дал краен срок на Камерън в началото на ноември да предаде в писмен вид исканията си за реформи в Евросъюза. Засега Камерън е обявил първоначалните си искания към ЕС, които обаче са сравнително неясно формулирани. Кабинетът на премиера обяви следните четири точки като начална позиция:

1.       Възможност за отказ на Великобритания от основополагащите принципи на ЕС за "все по-тесен съюз". Това има за цел да гарантира Великобритания никога не е принудена да се присъедини към нова европейска супердържава.

2.       Еврото: В договорите на ЕС трябва да стане ясно, че в ЕС има много валути. Освен това британският премиер иска да се премахне всякакво споменаване на еврото като официална европейска валута.

3.       Практически промени: Пренасочване на силите от Брюксел към Великобритания, повече автономия за Парламента и намаляване на законодателството на ЕС върху вътрешните работи на странта. Националните парламенти трябва да имат възможността да отхвърлят директиви на ЕС.

4.       Големи структурни проблеми: Трябва да се работи, за да се предпазят 9-те страни-членки, които не са част от Еврозоната, от налагането на нови правила от страна на останалите деветнадесет държави в ЕС. 

Източници на Politico от Съвета на Европейския съюз изразяват недоволство от нерешителността на Лондон и твърдят, че не може да се очаква от лидерите на страните-членки да обсъждат исканията подробно без да имат поне месец за подготвителни дискусии. Дипломатически източници от националните столици се оплаквали, че британците просто не знаят какво искат.  

Предстоящите избори в Полша в края на октомври, както и тези в Германия и Франция през 2017г., вероятно също ще изиграят роля в преговорите на ЕС с Великобритания. Хипотетичната победа на партията Право и справедливост в Полша, които са членове на групата на Европейските консерватори и реформисти заедно с партията на Камерън, също би повлияла на преговорите, вероятно по- скоро в полза на Обединеното кралство.   

Какво се случва оттук нататк

Позицията на много от хората във Великобритания зависи от резултата от преговорите на Дейвид Камерън с ЕС. Ако Евросъюза изпълни исканията на британския премиер, то промяната в отношенията може да промени обстоятелствата и да наклони везните на референдума в полза на оставане в ЕС. Ако това не се случи обаче, кампанията против оставането на страната в ЕС ще стане още по- ожесточена

Според евроскептиците от Консервативната партия колкото по- рано се проведе референдума, толкова по- голям ще е провалът му и няма да успее да доведе до радикални промени, предава Telegraph. Като че ли по- голямата част от Обединеното кралство, както и от ЕС, не искат да бързат с провеждането на референдума. Междувременно Европа сякаш е твърде заета с кризата с бежанците и военните действия на Русия в Сирия, за да се задълбочи в британския референдум.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivailoa avatar :-|
    Ivailo Asparouhov
    • - 8
    • + 20

    Направо ми се къса сърцето като слушам Камерън и сие. Да се махат от ЕС и да стават 51 щат на големия брат. Там ще им е по-добре и ще си мислят, че са си възвърнали безвъзвратно отминалите имперски времена.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    wbk1424190256390809 avatar :-|
    Безуспешно чакащ промяна
    • - 2
    • + 34

    Този ЕС се клати повече от всякога. Англия никога не е искала да е част от ЕС. Те винаги са се интересували само от себе си и САЩ (като по-младия брат) и винаги са играли срещу Европа, да не говорим колко много са били против нас откакто съществуват. Погледнете изказванията им за нашето освобождение и винаги след това. Трябва един назидателелн пример според ме. Оставят Англия да напусне ЕС и не дават достъп до свободния пазар. Вярно, че английската икономика е гигант и загубата им ще разбута нещата в ЕС, но сякаш поне веднъж този съюз трябва да тракне със зъби срещу изнудвачи като Турция, Англия и Русия. Ако не може да направи това ... значи е време целия съюз да бъде разтрогнат, защото той просто не може да финкционира като единна сила, а от подобна структура няма грам полза, само излишна бюрокрация. Запазва се свободния пазар, примерно и останалите, всеки от където е. Много кризи пред ЕС. Сега е времето или да се докаже, или да се провали.

    Нередност?
  • 3
    crazyjohny avatar :-|
    crazyjohny
    • - 1
    • + 19

    Великобритания искат ЕС да е за тях както Индия и Пакистан са били за тях в миналото на колониалната система-да експлоатират и паразитират на гърба на другите и да трупат огромни богатства без да си дават зор,буквално са крадяли и източвали бедния народец от колониите ,това им е големия проблем,носталгията по миналите времена,но сега вече в все по конкурентна среда им е нанагорно

    Нередност?
  • 4
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 24

    Не ми харесва на къде бият великобритенците. Позицията им може да се събере в едно изречение - премахване на равнопоставеността между членовете на съюза. Аз лично съм крайно против съюз между неравноправни единици. Личната ми про-европейска позиция е продиктувана от равнопоставеността между членките, общата позиция по много въпроси и евентуална, по-нататъчна интеграция между същите. Ако всеки дърпа към себе си - това е най-неблагоприятния сценарии, понеже УК, Германия и Франция могат да дърпат много, ние не. Ако ще сме в съюз който ще дава привилегия на силните на деня - по-добре да не сме в него, а да излизаме. Такъв съюз прилича повече на съветски, отколкото на европейски. Дори съветския съюз е бил по-равнопоставен от това което Камерън предлага за ЕС. А именно- да дръпнем всички привилегии към остта Лондон-Париж-Берлин.

    Ами...честно казано - няма нужда. Ако Лондон иска да напуска - да напуска, ако иска да остане, но всички да се пригодят към него, със специални привилегии - не, благодаря. Колкото и сегашния ЕС да е полезен на България, то един алтернативен, където по-заможния прави каквото си иска - не би бил полезен за нас.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#4] от "realismisthename":

    И в момента няма равнопоставеност на членовете в ЕС. Това много хитро е завоалирано в ЕП, където наистина няма квоти на отделните държави, а партийни квоти на някакви партии-торби. И дясната, и лявата, и центристката торби бързат да приберат всяка току-що пръкнала се партийка в някоя от държавите, за да трупат гласове и по-голямо участие във властта.

    По всяка вероятност УК ще излезе от ЕС. Това ще е финалът на това уродливо "семейство", което има само общ пазар, дето обслужва големите икономики, а няма единна икономическо, външна и отбранителна политика.
    Защото като казват на Русия какво да престане да прави в Сирия, какво ще последва, ако тя продължи да го прави?

    Аз предполагам - ново хаотично тичане на министри по коридорите и нова декларация...

    Нередност?
  • 7
    vegard avatar :-|
    Moonshine
    • + 2

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Как да няма квоти в ЕП, като броят евродепутати от една държава е правопропорционален на населението на съответната държава.

    Нередност?
  • 8
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 8

    Има една приказка - кой каквото сам си направи и господ не може !

    Та - Лондон може да си изпише веждите , ама може и да си извади очите !!!

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    До #7
    Ще го кажа по друг начин:депутатите в ЕП не представляват страната си, а формират група на партията-торба.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    binata2014 avatar :-|
    3.14
    • + 7

    Островитяните винаги са били изолационисти в известен смисъл и нома е обусловена от географското положение на Острова им. Те понасят болезнено неравнопоставеността си в Съюза. И в други страни има такова недоволство като в Гърция, например. Но то някакси не е формулирано точно и не се изразява от представителите на страните. Публична тайна и очевиден факт е диктатът на Германия, подкрепяна от Франция. Но се мълчи! Интеграцията не се развива и няма органи, които целенасочено и прозрачно да работят както трябва по въпроса. Нуждите на малките страни се пренебрегват. Лошото е, че в ЕС не достигат лидери, които да могат да осъзнаят, формулират и осъществят решаването на проблемите! Неща повече - липсват! И когато някой разумен като Орбан каже и направи нещо, бързат да го обвинят във всички смъртни грехове. Защото е прав и нарушава хегемонията на Германия.

    Нередност?
Нов коментар