🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Виктор Орбан покани българския премиер на среща на Вишеградската четворка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е поканил българския министър-председател Бойко Борисов на срещата на Вишеградската четворка през февруари. Срещата ще се случи дни преди провеждането на Европейския съвет, посветен на бежанската криза. Това обявиха двамата на съвместна пресконференция в Министерски съвет днес.

Орбан отбеляза, че срещу България се прилагат двояки мерки и Брюксел трябва да признае, че София се е справила най-добре с бежанската криза и да предложи членство на страната в Шенген. На свой ред Бойко Борисов заяви, че външните граници на ЕС трябва да бъдат затворени, докато приетите досега търсещи убежище бъдат устроени. "Разликата между мен и Виктор е, че той по-смело отиде напред и се огради бързо", каза премиерът. Преди седмица Орбан призова България и Македония да изградят огради по границата си с Гърция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    subaru avatar :-|
    subaru
    • + 3



    До момента Орбан/Полша започна да го следва/, е единственият лидер на държава - членка на ЕС, който се държи адекватно по т. нар. "бежански" въпрос. Което е от полза не само за Унгария но и за цяла Европа. Освен това благодарение на провежданата от него политика/вътрешна и външна/, рязко и съществено се повиши стандарта и качеството на живот на унгарските граждани.
    Поканата е голям шанс, който БГ трябва да използва, за да се превърне в близко бъдеще "четворката" в "петорка" а след това и в "осморка". Трябва да се търси подкрепа и от Румъния, Гърция и Хърватска. Това е единствения начин да се противодейства ефективно на желанието на Франция, Германия и Англия за ЕС на "две" скорости.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал