Става ли Полша новата Унгария

Изводът от случващото се е, че демократичните промени не са необратими и едно общество има толкова свобода, колкото успее да си отстои

Яцек Курски бе назначен на 8 януари за председател на обществената тв TVP. Той е бивш евродепутат, станал известен с това, че през 2013 г. имунитетът му беше свален заради пътно нарушение
Яцек Курски бе назначен на 8 януари за председател на обществената тв TVP. Той е бивш евродепутат, станал известен с това, че през 2013 г. имунитетът му беше свален заради пътно нарушение
Яцек Курски бе назначен на 8 януари за председател на обществената тв TVP. Той е бивш евродепутат, станал известен с това, че през 2013 г. имунитетът му беше свален заради пътно нарушение    ©  Agencja Gazeta
Яцек Курски бе назначен на 8 януари за председател на обществената тв TVP. Той е бивш евродепутат, станал известен с това, че през 2013 г. имунитетът му беше свален заради пътно нарушение    ©  Agencja Gazeta

През 2015 г. Полша е между водещите държави в индекса за свобода на "Репортери без граници": със своето 18-то място тя изпреварва държави с утвърдени демократични традиции като Франция, Швейцария, Обединеното кралство. Пазарът е либерализиран, медиите работят в условията на плурализъм, а обществените медии получават високата оценка за изпълнение на мисията си. Нищо не подсказва, че в края на годината ще се гласуват законови промени, които представляват

ярка манифестация на неуважение към базисни европейски стандарти

и принципи. Държавите от ЕС, между които и Полша, са се съгласили, че независимостта на медиите е първостепенна ценност - според Хартата на основните права държавите зачитат свободата на медиите и медийния плурализъм. Въпреки това само за седмица е гласуван закон, който подчинява обществените радио и телевизия на правителството, изземва основни правомощия на независимия медиен регулатор и подготвя терен за политически назначения.

Пренебрегвайки реакцията на международните организации, Европейската комисия и полската общественост, през седмицата президентът подписа закона и даде зелена светлина за политически контрол върху обществените медии.

Ситуацията за пореден път показва, че овладяването на медиите и натискът за проправителствено отразяване на обществения живот са

пряк ефект от липсата на независими институции и ефективно действащ съд

В Унгария премиерът Орбан заяви, че ще сложи край на самоубийствения либерализъм на медиите – и осъществява това свое обещание. Беше установен фактически монопол на държавната информационна агенция в областта на новините, контрол върху обществените медии, управляващата партия получи голямо влияние и в частните медии, след като приближени до властта получиха разрешения за телевизии и радиостанции. Контролът в информационната сфера е само фрагмент от атаката срещу либералната демокрация, ограничения са въведени и за неправителствения сектор, а наскоро Орбан постави на обсъждане и връщането на смъртното наказание.

В Полша само за два месеца след спечелване на изборите управляващото мнозинство атакува основите на конституционното правосъдие и блокира ефективната работа на Конституционния съд , върна се към политическите назначения на високите етажи на държавната администрация и ограничи свободата на информацията.

В Италия епохата Берлускони ще остане в историята с безпрецедентно сливане на медии и власт и политически контрол върху обществените медии. Наистина Съдът на ЕС констатира нарушения, облагодетелствали медийната империя на тогавашния премиер, но късно и само в някои области.

В Гърция тогавашният премиер Андонис Самарас е инициатор на безпрецедентно за Съюза решение за закриване на обществените радио и телевизия ЕРТ. Самарас вече не е премиер, нито дори партиен лидер, но възстановяването на системата на демократичните медии ще продължи дълго след края на управлението му. Години по-късно парламентът се зае със законодателство за възстановяване на държавната корпорация за радио и телевизия на Гърция.

В България сривът на медийната свобода настъпи след приемането на България в ЕС (от 35-то място в първите години на века до 106-то място през 2015 г.) и този процес е паралелен с процеса на формиране на българското задкулисие. Има официални институции, но има и втори план на реалните центрове на власт, които контролират институциите и медиите. Само в тези условия може да процъфтява срастването на медии и власт. Според думите на действащия премиер Борисов, почетният лидер на ДПС Ахмед Доган "пръв осъзнал, че

ако има медийна империя и контрол върху съдебната система

може да управлява". Конструкцията на Доган действа, управляващите участват или партнират с нея: поръчковата журналистика, съпротивата срещу съдебна реформа и търпимостта на официалните институции към непомерната извънинституционална власт затвърждават това убеждение. А вече има и признание на досегашния председател на ДПС Лютви Местан: "Би било безотговорно да не призная, че съм бил част от системата на медийните бухалки." Не че това е новост.

Скрити собственици, неясни източници на финансиране, непрозрачни назначения, дирижирани конкурси, съмнителни процедури и поръчкова журналистика в замяна - това е ежедневие в България . Каузата за възстановяване на независимата конкурентна медийна среда и на независимата съдебна власт заслужават цялата ни подкрепа – сега.

За разлика от кризисни ситуации в други държави

Реакцията на Европейската комисия към Полша

изглежда решителна. Заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс в две последователни писма до Варшава настоява за повече информация относно извършваните промени в две области – обществените медии и конституционното правосъдие. Въпросът за Полша е в дневния ред на заседанието на 13 януари 2016 г. , защото съществуват "множество причини" да се обсъди върховенството на закона в страната.

Вниманието на световните медии веднага беше привлечено от новината, защото за пръв път ще се обсъжда прилагане на нов механизъм, създаден през март 2014 г. , за справяне със "системни заплахи" на принципите на правовата държава и европейските ценности - рамка, позволяваща на Комисията да се намесва на ранен етап и по прозрачен начин в случай на сериозни и системни заплахи за върховенството на закона в някоя държава от ЕС. Ако диалогът и механизмът за ранна реакция не доведат до отстраняване на посочените проблеми и съществува сериозен риск от тежко нарушение на ценностите на ЕС, може да се стигне до суспендиране на права, придобити от Полша по силата на членството в ЕС.

Все повече анализатори обсъждат става ли Полша новата Унгария. Въпросът възникна още в началото на управлението на това мнозинство, когато от сградата на правителството изчезна европейската символика. Както предадоха световните агенции, премиерът Беата Шидло "прекрати практиката на проевропейски настроените си предшественици и изнесе знамето на Европейския съюз". Ще останат само "най-красивите бяло-червени знамена", казва Шидло.

Дали освен със знамето на ЕС в правителствената зала, новото управление има намерение да се раздели и с принципи и ценности на ЕС – предстои да видим. Във всеки случай за поляците, както и за нас, остава изводът, че демократичните промени не са необратими и едно общество има толкова свобода, колкото успее да си отстои.

* Проф. Нели Огнянова е експерт по медийно право и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    liubo...otdale4 avatar :-|
    liubo...otdale4
    • - 3
    • + 12



    Яцек Курски е известен и по много други причини - включително подли манипулации и лъжи, многократно разобличавани в съда.

    Той е едно истинско лице на управляващата Полша католическо-политическа върхушка.

    Нередност?
  • 2
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 12
    • + 12

    Защо ли пак виждам дългата ръка на Кремъл?

    Нередност?
  • 3
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 13
    • + 14

    Медийна свобода няма уважаема проф. Н.О.. Който плаща той поръчва музиката. А винаги и навсякъде някой плаща, нали?

    Нередност?
  • 4
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • - 3
    • + 16

    Най-трайната форма на управление в човешката история винаги е била тиранията и причината за това е самия хомо сепиенс.

    Либералите са наивници ако смятат другояче. Самите те когато хванаха властта си създадоха новговор - ПиСи, създадоха си доктрина - *фобия, като всеки който им е неудобен се брандира под нея и пр. и пр.

    Вземат ли да привършват парите, неизбежно се стига до дървото.

    Нередност?
  • 5
    gogotod avatar :-|
    gogotod
    • - 4
    • + 6

    неее, просто Ян 3 Собиески духа му , се е събудил и си е спомнил как предшественика му Валдслав Варненчик заедно с Ян Хуняди са се провали да гроимят мюсюлманската сган, около Варна. Не приемат Евро-либералните провалили се ценности и припомнят кой е спасил Европа от Халифата на Османската империя. Призовават на практика Испания, изгонила Халифата преди 6 века. Европа замислена да е без конфликти е мъртва. Германия и гражданите й с вина в сърцата си за втората световна война, обаче замислена и реализирана от Сталин, а не само то Хитлер, се предава. Помнете, Крал Лазарт 1377, Валдислав Варненчик 1444 - загубили но спрели ордите на резаците. И Ян 3-ти Собиески спасил Виена!

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 14

    До коментар [#4] от "Трезвен":

    Така е, демокрацията осигурява напълно легитимна възможност на народите да си построят от собствената държава свинарник, щом това им харесва и щом за толкова им стигат знанията и уменията, с една дума - акълът. Измежду държавите, определяни като "по-скоро демократични" разликата в БВП достига 10 пъти.

    Нередност?
  • 7
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • + 1

    Ако ЕС не се реформира и интегрира по-скоростно,свободата на медиите,правене на бизнес,движение на хора и върховенство на закона ще се превърнат в спомен в големи региони от континента.
    При наличието на съседи като Пут*ин и Ердоган, надигащия се ислямизъм и предизвикателствата на миграционните вълни, въпреки идеята, че историята се повтаря по-скоро като фарс, личности и явления като Берлускони "Чаровника-сваляч",Фицо "Хиляда лицеви опори", Бойко Методиев "Мачлето" - "Тиквата, Орбан "Самотния рицар и спасител", Качински "Светеца" и други подобни ще стават все по-чести.
    Фарсовият характер на "мекия" авторитаризъм и "фасадната демокрация" не ги прави по-малко опасни за гражданските свободи и просперитет на обществото.

    Нередност?
Нов коментар