🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изпращането на армията на границата бе одобрено на първо четене

   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, която бе гласувана днес от парламента, военнослужещите от българската армия ще могат да се присъединят към гранична полиция в охранителните мероприя срещу незаконната миграция. Задачите на военнослужещите по охрана на границата ще бъдат възлагани от Министерски съвет, а министърът на отбраната ще определя със своя заповед при какви условия те ще имат право да използват сила. По предложение на депутата Велизар Енчев законодателната поправка ще бъде окончателно гласувана на второ четене след три дни. 

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    subaru avatar :-|
    subaru
    • + 1



    Поради усложнената геополитическа обстановска всички страни използват повече армията си" - Валентин Радев депутат от ГЕРБ, един от вносителите на законопроекта.
    Да използват я но не и за ОХРАНА на границата, като гранична полиция. Очевидно е че с наличните сили и средства МВР/Гранична полиция/ не може да се справи със законовите си зъдължения. Впрочем в Закона за МВР, липсва изричен текст, който да задължава Гранична полиция да "охранява" границата". Тя я "наблюдава". "Наблюдението" обаче на ГКПП - тата/с бяла риза и вратовръзка/, е различно, от това да се пази сухоземната или водна/морска и речна/, граница с бойна униформа и кубинки. Решението е грешно и няма да доведе до нищо положително, освен до размиване на отговорнистите и оправдание на едната институция с другата. За охраната на границата, в мирно време "охраняващият"/а не "наблюдаващият"/ я, трябва да има полицейски функции. ГП ги има. БА ги няма. Все още. И не трябва да ги има.
    "Военните имат ангажимент да подготвят и тактически планове за реакция при засилен миграционен натиск."
    "Тактическите планове" от военните се подготвят за "военни" операции, с които се "отбранява" а не се "охранява" границата. Но хора като Енчев трудно правят разликата.
    "а министърът на отбраната ще определя със своя заповед при какви условия те ще имат право да използват сила."
    Когато това не е определено със закон, всичко останало/вкл. и всяка заповед/, ще бъдат единствено и само свободни съчинения. Да не си на мястото на военнослужещия изпратен на границата. Защото употребата на "сила", включва и употребата на оръжие. А употребата на оръжие е сериозно занимание. Едно от най - сериозните.
    Като външна граница на ЕС България отдавна трябваше да твърдо и неотклонно да застъпва тезата, че външните граници на ЕС трябва да се охраняват така, както САЩ охранява границата си с Мексико и така както съвсем скоро Израел ще охранява цялата си сухопътна граница. С което, без участието на целия ЕС, отделните държави - членки сами, очевидно не могат да се справят. Иначе няма спасение от нашествениците. За тях останалата част на Европа/освен Швейцария и Норвегия/, не представлява интерес. Засега.
    Интересно е какво би отговорил някой "бежанец", ако го попитат защо не потърси закрила в Израел, която също е демократична държава. Независимо дали е от Африка, Сирия, Афганистан, Бангладеш, Пакистан и т.н. и т. н.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал