Преговорите по ТПТИ са провал, твърди вицеканцлерът на Германия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зигмар Габриел е казал, че САЩ и ЕС не са успели да намерят съгласие по нито една от 27-те глави на споразумението за свободна търговия, известно като Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). "По мое мнение преговорите със САЩ практически са провалени, въпреки че никой не си го признава", казва вицеканцлерът Габриел по време на интервю за телевизионния канал ZDF, цитиран от AFP. По думите му споразумението между ЕС и Канада (CETA) е далеч по-честно за двете страни.

В последните месеци настроенията срещу ТПТИ и от двете страни на океана се изострят, а най-сериозен отпор срещу споразумението идва от малките и средни производители. Най-сериозни страхове в Европа предизвиква клаузата за механизмите за разрешаване на спорове инвеститор държава и навлизането на евтини ГМО храни на европейските пазари. През юли в Брюксел се проведе 14-ти рунд на преговори между САЩ и ЕС, който явно не е довел до резултати.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vigour avatar :-|
    vigour

    ТТИП е вредно !

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал