Ще пропаднат ли преговорите по Трансатлантическото търговско споразумение

По думите на вицеканцлера на Германия Зигмар Габриел САЩ и ЕС не могат да намерят съгласие по нито една преговорна глава

Далеч не всички германски бизнеси застават зад ТПТИ както сектора на производителите на автомобили и авточасти в страната
Далеч не всички германски бизнеси застават зад ТПТИ както сектора на производителите на автомобили и авточасти в страната
Далеч не всички германски бизнеси застават зад ТПТИ както сектора на производителите на автомобили и авточасти в страната    ©  FABRIZIO BENSCH
Далеч не всички германски бизнеси застават зад ТПТИ както сектора на производителите на автомобили и авточасти в страната    ©  FABRIZIO BENSCH

"По мое мнение преговорите със САЩ практически са провалени, въпреки че никой не си го признава."

Зигмар Габриел, вицекранцлер на Германия, пред канала ZDF, цитиран от AFP.

Скептицизмът в европейските лидери относно бъдещето на преговорите за свободна търговия между САЩ и ЕС се пренесе от Франция към Германия. След като в началото на май френският президент Франсоа Оланд обяви, че страната не подкрепя споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), в неделя германският вицеканцлер Зигмар Габриел също заговори за провал в преговорите с презокеанските партньори на ЕС.

Пред германския телевизионен канал ZDF Габриел е казал, че САЩ и ЕС не са успели да намерят съгласие по нито една от 27-те глави на споразумението за свободна търговия. "По мое мнение преговорите със САЩ практически са провалени, въпреки че никой не си го признава", заяви той по време на интервюто за ZDF, цитиран от AFP. По думите му споразумението за търговия между ЕС и Канада (CETA) е далеч по-честно за двете страни.

Настроенията срещу свободната търговия се засилват

Недоволството срещу споразумението не е от вчера и не е само от едната страна на океана. В последните месеци настроенията срещу ТПТИ и от двете преговарящи страни се изострят, а най-сериозен отпор срещу идва от малките и средните производители. Очаква се на 17 септември десетки граждански организации и обединения на частни компании да организират многохилядни протести по улиците на големите градове в Германия, съобщава Deutche Welle. В САЩ кандидатът за президент на страната от Републиканската партия Доналд Тръмп неколкократно се е обявявал против международните търговски споразумения.

Най-сериозни страхове в Европа предизвиква клаузата за механизмите за разрешаване на спорове инвеститор - държава и навлизането на евтини ГМО храни на европейските пазари. През юли в Брюксел се проведе 14-ият рунд на преговори между САЩ и ЕС, който явно не е довел до желаните резултати.

В началото на май стана ясно, че Франция е против на този етап от преговорите по ТПТИ, "защото не подкрепяме свободна търговия без правила". Това обяви френският президент Франсоа Оланд през май, ден след като природозащитната организация "Грийнпийс" публикува над 200 страници от преговорните документи за споразумението с обвинението, че Европейската комисия (ЕК) отстъпва в преговорите пред исканията на САЩ. Френският министър на външната търговия Матиас Фекл пък предупреди, че прекратяването на преговорите за ТПТИ е "най-вероятната опция" в момента поради настроенията в САЩ и най-вече защото "Европа предлага много и получава много малко в замяна".

Кои какво печели и губи от ТПТИ

Важен елемент от преговорите по ТПТИ е кои сектори в Европа виждат полза от него. През май доклад на консултантската компания Ecorys, поръчан от ЕК, излезе със заключенията, че европейските индустрии, които ще спечелят най-много от ТПТИ, са текстилната, производствата на моторни превозни средства, напитки и цигари, водният транспорт и застрахователният сектор. Губещите пък ще бъдат производствата на електрически машини, цветните метали, изделията от желязо и стомана и металите като цяло и някои месопроизводства. Автомобилната индустрия и от двете страни на Атлантическия океан пък се посочваше като най-печеливша при отпадане на нетарифните ограничения между САЩ и ЕС.

При сключване на споразумението общият износ на ЕС ще се увеличи с 8.2%, а вносът – със 7.4%, се твърди в доклада. Износът на САЩ ще нарасне с 11.3%, а вносът – с 4.6%. Двустранната търговия също ще се увеличи значително, като ЕС ще изнася с 27% повече стоки за САЩ от сега, докато САЩ – с 35.7% повече към ЕС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 4

    "Настроенията срещу свободната търговия се засилват"

    >>> Пролетарии от всички страни, съединявайте се!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Европейците се притесняват от свободната търговия с Китай, не със САЩ. Това, което пречи на ТПТИ, е усещането на слабост на ЕС да защити интереса си. И според мен ГМО храните трябва да бъдат спестени на ЕС, но няма индикации това да се случва. Европа трябва да послуша населението си, за да няма още излизащи държави.

    Нередност?
Нов коментар