🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неокончателно: 13 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До момента общо 22 формации са регистрирани за предсрочните парламентарни избори – 13 партии и 9 коалиции, заяви в петък говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на брифинг.

Заявления за регистрация за постъпили от 18 партии и 9 коалиции. Регистрирани са 13 партии и всички 9 коалиции. ЦИК е отказала регистрация на 3 партии, заради нередовности в техните документи, които не са бил остранени в срок. Регистрацията на друга партия пък е заличена, след проверка на списъка с избиратели, които я подкрепят - те се оказват по-малко от 2500. Има и едно решение за отхвърляне на регистрация, тъй като в комисията не се събрало необходимото мнозинство от 2/3 гласа – това е партията на Бареков, която кандадитства с наименованието ББЦ, но поиска да да участва в бюлетините с друго.

До момента са постъпили две жалби от партии срещу отказа за регистрация за участие в изборите.

Същевременно, ЦИК все още очаква резултатите от проверката на ГРАО за списъците с подкрепящите избиратели за 2 партии и една коалиция, което хипотетично оставя възможност за още три заличени регистрации.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал