Съдът нареди регистрация на партията на Бареков за изборите

Интересна роля в този измислен скандал има членът на ЦИК Катя Иванова, която едновременно с това е и зам.-председател на ББЦ/Презареди БГ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В късния следобед в сряда ЦИК взе решение да регистрира партията "Презареди България", съобразно дадените от ВАС указания. Така броят на партиите и коалициите, регистрирани за изборите, нараства на 23 - 13 партии и 9 коалиции.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени отказа на ЦИК да регистрира партията на Николай Бареков "Движение Презареди България" (като правоприемник на "България без цензура") и върна преписката за ново произнасяне. С решението ВАС изрично указва на ЦИК да съобрази регистрираната междувременно от съда промяна на името на партията.

На 8 февруари ЦИК отказа регистрация на партията на Бареков, тъй като установява недопустимо противоречие в заявлението му – партията се регистрира като "България без цензура", но заявява, че иска в изборната бюлетина да бъде изписано името "Презареди БГ". Към документите е приложен протокол от решение на СГС за смяна на името на партията, но към този момент решението на съда все още не е влязло в сила и регистрацията на новото име не е направена. Това става ден по-късно.

Предложението за регистриране на партията на Бареков не събира необходимата подкрепа в ЦИК, където решенията се вземат с мнозинство от 2/3. За регистрацията гласуват 11 от членовете на ЦИК, против – 9 души.

Бареков обжалва отказа, а на заседанието на съда във вторник не се яви представител на ЦИК. Според днешното прессъобщение на ВАС, съдът е приел, че при създалата се неяснота по въпроса с кое име да бъде регистрирана партията за участие в изборите, ЦИК първо е трябвало да даде указания на Бареков в какво се състои противоречието и да му даде възможност да уточни волята си – с кое точно име партията държи да участва в изборите. Комисията обаче е пропуснала да направи това, по тази причина отказът й да регистрира партията е незаконосъобразен.

"... ако при проверка на представените по чл.133 документи за регистрацията на партия се установят непълноти или несъответствия, ЦИК дава незабавни указания за отстраняването им в тридневен срок, но не по-късно от крайния срок за регистрация. В конкретния случай при подаване на документите от жалбоподателя нередовности от страна на комисията не са констатирани. Такива не са констатирани и от докладчика по преписката, който е изразил становище за спазени изисквания по чл.133 и чл.129, ал.1,т.1 от ИК. В този смисъл ЦИК е била сезирана с искане от валидно регистриран правен субект в лицето на политическа партия. В проведеното административно производство са установени всички положителни предпоставки за извършване регистрация на партията.Единственият спорен въпрос пред ЦИК е бил този с кое име политическата партия да бъде регистрирана за участие в изборния процес, респективно вписана в бюлетините за участие в изборите. При тази създала се неяснота ЦИК е следвало да укаже на заявителя за констатираното противоречие и да му даде възможност да уточни волята си с кое име да бъде регистрирана партията. Доказателства за такова действие от страна на комисията не са налични по преписката.", пише в мотивите на съда.

Съдът връща преписката на ЦИК за ново произнасяне, като дава задължителни указания да бъдат съобразени настъпилите междувременно промени в регистрацията на партията: "Следва при новото произнасяне от страна на ЦИК да бъдат съобразени новонастъпилите обстоятелства във връзка с приложено по делото влязло в сила решение на СГС от 02.02.2017година, постановено по ф.д. №146 по описа на съда за 2014година." Решението на съда е окончателно.

Интересната подробност в този скандал е, че на 8 февруари документите на партия ББЦ/Презареди БГ, заедно със заявлението за участие в избоите, са внесени в ЦИК лично от Бареков, а са приети от Катя Иванова, която е член на ЦИК от квотата на ББЦ и заместник-председател на партията на Бареков. Тоест, Катя Иванова е не само неговият човек в ЦИК, но и в момента развива активна партийна дейност за ББЦ/Презареди БГ. Тя приема документите от Бареков, без да му даде някакви указания за поправяне на противоречието, тя именно е и споменатият в решението на съда докладчик по преписката. В подобни случаи, свидетелстват членове на ЦИК, приемащият трябва да даде указания още на този етап, да запише указанията в регистъра, а ако има някакви съмнения – да ги обсъди с останалите членове на ЦИК. Вместо това, Катя Иванова просто внася на заседанието на ЦИК проект на решение за регистрацията на партията, на която е зам.-председател.

Членове на ЦИК коментират, че скандалът, който Бареков разигра покрай регистрацията, изглежда като съзнателно търсен, доколкото неговият казус, въпреки забавената регистрация, има и очевидно решение – първоначално заявление за регистрация на партията като ББЦ, а след като излезе съдебната регистрация за новото име – да представи ново съдебно удостоверение и да поиска от ЦИК изменение на решението за участие в изборите като Презареди БГ.

Публикацията е допълнена в 15,25 часа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    serpico avatar :-|
    Bedtime for Democracy
    • + 4

    за малко да си останем без спасител

    Нередност?
  • 2
    emilm13 avatar :-?
    emilm13
    • + 7

    Горкият Ботев! Като гледа кой му ползва образа, сигурно е станал на вентилатор в гроба!

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 7

    Ти да видиш – Дудука пак се разсвирука!
    Иху-иху-ихаха, хей ме пак тук, хей ме на!

    Очевидно тази мижитурка действа на конци – и се активизира по команда. А чия команда – не е трудно да се досетим. Сега нали, Лоеният Главен нямаше как директно (сам) да саботира съдебната регистрация на "Да, България", щеше да е прекалено очебийно и нагло – дори и по неговите 'стандарти'. А ние вече знаем колко 'завишени' са те. Но от друга страна, Дудука може лесно да се употреби за целта. Все едно да хвърлиш развалено яйце (да не кажем нещо друго) по нечий прозорец – щета може и да не се получи, но яйцето 100% няма да ти липсва.

    Та, нека помислим – след 2 месеца ВАС предстои да гледа дело 8065/2016 (последна инстанция) на Дудука. И по-конкретно, дело в което НАП го съди (и то с основание!) за немалка сумица, която евродУпЕтатът небрежно е пропуснал да плати на данъчните. Дали пък евентуално, в замяна на гнило-кафявите акции на Дудука от последните два месеца, Le Grand Sotir не е обещал да му помогне с делото? Например, като звънне по жеесема на Жоро Фатмака и го помоли, най-колегиално, да забатачи делото? Така, както може да моли само един Сотир друг Тъпир. Пък и в крайна сметка, той Фатмака много ги умее тез неща. Макар и за друго да не става, в това е ненадминат. Материал за размисъл, приятели.

    Нередност?
Нов коментар