След непрозрачна процедура кабинетът назначи старите зам.-председатели на ДАНС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерският съвет назначи за заместник-председатели на Държавна агенция "Националната сигурност" (ДАНС) досегашните заместници на председателя - Недялко Недялков и Николай Ненков.

В съобщението към решението на правителството няма данни за професионалната биография на назначените, имало ли е конкурсна процедура, колко кандидати са участвали, заради кои техни качества са предпочетени двамата преназначени и т.н.

Недялко Недялков стана зам.-председател на ДАНС след несполучливия опит на кабинета "Орешарски" да инсталира Делян Пеевски за шеф на агенцията през 2013 г. След като депутатът от ДПС подаде оставка, БСП и ДПС проведоха нов избор, в който участваха Владимир Писанчев и Недялко Недялков, който по-скоро играеше ролята на мюре в процедурата. Източници на "Капитал" разказват, че преди това Недялков е ръководил звеното за защита на класифицирана информация в агенцията, а по времето на кабинета "Станишев" е отговарял за корупцията в земеделието и горите. Те го определиха като близък до ДПС. Според сайта на ДАНС Недялков има магистратура по "Маркетинг и мениджмънт" от УНСС.

Другият назначен за заместник - Николай Ненков, до момента е де факто изпълняващ длъжността от 2017 г. насам. Преди това ресорът му в агенцията бе незаконната миграция. От сайта на ДАНС става ясно, че той е на 40 години, роден е в Карлово, завършил Академията на МВР и има магистратура по политология от Софийския университет. От 2002 г. работи в контраразузнаването, а след закриването на Национална служба "Сигурност" е преназначен в ДАНС. Миналата година е завършил курс за развитие на ръководна политика и ръководни кадри в Международната академия по правоприлагане (ILEA) в Розуел, САЩ.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал