🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството се опитва да вземе контрола над ДАНС от ГЕРБ

За нов председател на агенцията се предлага териториалният директор "Национална сигурност" в Кюстендил Пламен Тончев

Димитър Георгиев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано в сряда служебното правителство предложи на президента да подпише указ за освобождаването на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев. Мотивът за освобождаването му е накърняване на престижа на службата, а пред медиите служебният премиер Стефан Янев обясни: "С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че действията му са политически ориентирани".

Кабинетът предложи на президента да назначи за нов председател на агенцията Пламен Тончев, който оглавява териториалната дирекция "Национална сигурност" в Кюстендил от 2020 г. насам.

В сряда вечерта от президенството информираха, че държавният глава е подписал указите за освобождаване на Георгиев и за назначаване на Пламен Тончев за нов председател на ДАНС.

Актът на кабинета е логично следствие от два големи скандала в сектора, разиграли се през последните десет дни, малко след встъпването на служебния кабинет. Първият бе разкритието, направено от служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, че службите са се самообезглавили, тъй като шефовете на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) са излезли в продължителен неплатен отпуск до началото на септември. Вторият последва твърдението, направено първо от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов и потвърдено от Рашков, че ДАНС и други служби са подслушвали политици от опозицията.

В съгласуван отпуск за мандата на служебния кабинет

Още в първите дни на служебния кабинет вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че на практика службите за сигурност в държавата "са се самообезглавили", тъй като председателите на три от основните служби са в продължителен отпуск, очевидно съгласувано.

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет уточниха, че председателят на ДАР Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май до 5 септември включително, председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май до 6 септември включително, а председателят на ДАТО Цветан Китов е в платен отпуск за обучение - от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително. Това може да стане само с разрешение на предишния министър председател Бойко Борисов, тъй като тези длъжностни лица са на пряко подчинение на премиера, уточни Рашков.

На първата среща с премиера Янев миналата седмица отидоха техните заместници, но след като скандалът придоби публични измерения, шефовете на ДАР и ДАНС Атанасов и Георгиев лично занесоха в МС молби за прекратяване на отпуските си. Те поискаха среща с премиера, но той не ги прие под предлог, че е зает и такава среща не е била планирана.

Малко след това избухна скандалът с твърдението за масово целенасочено подслушване на политици от опозицията от ДАНС и други служби, което първо съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов направи в интервю пред БНР.

В петък в някои медии, близки до ГЕРБ и службите, изтече информация, че шефовете на ДАНС и ДАР Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са били привикани поотделно при премиера Стефан Янев и им е било предложено да си подадат оставките сами, те обаче отказали.

Принципно шефовете на тези служби - ДАНС, ДАР, ДАТО и др., се назначават с мандат от пет години и могат да бъдат освободени предсрочно на много ограничени основания - оставка, фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от пет години, несъвместимост, конфликт на интереси, тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията. Шефовете на ДАНС и ДАТО се освобождават и при навършване на 65-годишна възраст, законът обаче не предвижда такова условие за председателя на ДАР.

Димитър Георгиев и ГЕРБ: Причината е в разкритите руски шпиони и "успешните операции срещу олигарсите"

На свой ред Димитър Георгиев достатъчно ясно определи освобождаването си като наказателна акция за разкритите руски шпиони у нас и "успешните операции срещу олигарсите". Това той направи в ексклузивно блицинтервю пред медиите в сряда. По правило неговите появявания в медиите са много редки.

"В работата си сме допуснали съответно някои грешки. Една от тези грешки е, че ние в последните години в новата история направихме такива операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания. Особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия.", заяви Георгиев и добави: "Не обвинявам никой, казвам, че една от причините е това." Веднага след това извади и аргумента с "успешните операции срещу олигарси": "Чакам си указа и си тръгвам със самочувствието, че последните години е работено перфектно с прокуратурата и благодарение на това бяха направени успешни операции срещу олигарси. Шпионският скандал и олигарсите не бяха пипвани от години".

Думите му са и още едно доказателство за близката му връзка с ГЕРБ - тезите на вече бившия шеф на ДАНС съвпадат буквално с опорните точки на бившите управляващи, казани официално през последните дни.

Георгиев обаче не уточни кои точно са тези успешни операции срещу олигарси, доколкото в момента нито едно от наказателните производства, започнали след шумно обявените от прокуратурата и ДАНС съвместни "акции срещу олигарси", не е отбелязало дори минимален напредък. Наказателните производства срещу обявените за олигарси Миню Стайков, Баневи, Арабаджиеви, Цветан Василев, Васил Божков или стоят на трупчета в досъдебното производство, или са се запътили към оправдателни присъди. Няма развитие и по т.нар. "шпионски скандал".

Предстои развитие по скандала с подслушването

С това обаче казусът с ДАНС не приключва, а едва сега започва, защото предстои развитие по скандала с подслушването, който има много аспекти. Димитър Георгиев обяви, че по темата с подслушването е направил доклад, който е изпратил на премиера във вторник и "който изцяло не потвърждава информацията за подслушване на политици". Същевременно той заяви, че Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства едва вчера е влязло на проверка в ДАНС, т.е. пет дни след като за първи път Атанасов оповести информацията. Междувременно самият Атанасов, и после и Рашков потвърдиха за наличието на данни, че откакто е назначено служебното правителство, в ДАНС усилено се унищожават материали, придобити със СРС.

Допускът на Бойко Рашков до класифицирана информация

Георгиев направи и друга спекулация, която отваря нова интрига.

"Имаме едно основно притеснение - че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация", каза той уж между другото, докато обясняваше, че не приема мотива за освобождаването му да е уронване на престижа на службата.

Попитан по-късно, Бойко Рашков коментира пред "Дневник", че не му е известно да му е отнет достъпът до секретни данни, но "както се вижда - всичко е възможно". Същевременно той уточни, че този въпрос няма никакво значение за функцията, който изпълнява в момента - вицепремиер и вътрешен министър.

Със сигурност Бойко Рашков имаше достъп до класифицирана информация до началото на 2019 г., когато беше номиниран за втори мандат като председател на Бюрото за контрол върху СРС и беше допуснат до избора, но парламентът, доминиран от ГЕРБ, не го избра. След това Рашков не е участвал във властови конфигурации, а беше само преподавател в УНСС. През юли 2020 г. бе назначен за правен съветник на президента Радев. Каква е интригата с отнетия му достъп и вярно ли е това, тепърва предстои да се види. "Капитал" не успя да се свърже с вътрешния министър за коментар.

Допълнена в 23,30 ч. на 25 май

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 10
    • + 3

    Голямата сибирска мечка се разигра в България.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 10
    • + 3

    Руският посланик у нас Митрофанова добре ни поздрави със стихотоворението "Иде московския сняг" след осветляване на шпионската мрежа у нас.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 14

    Заглавието казва всичко: държавата поема контрола над държавността от една партия/ОПГ. И е точно така!
    За разлика от предишното служебно на Радев, това пипа значително по-твърдо. Като военен хирург, който трябва да изреже гангрена, за да спаси живот.

    Герб са толкова ментално задръстени, че мълчаха като умрели лисици, когато правителството смени:
    а) областните управители;
    б) 1/3 от началниците в МВР, вкл. главния секретар;
    в) надзорния съвет на ББР;
    г) директора на НАП;
    д) надзорния съвет на НОИ;
    е) директорката на агенцията за инвестиции;
    ж) директора на строителния надзор
    з) ...

    Баце и Со ги втресе чак когато бе изритан демонстративно фрондиращият председател на ДАНС (да се готви и оня другия отпускар). И защото истински ги заболя ампутацията на една от бухалките им, и защото нямат грам фантазия, и защото единствените, на които могат да продължават да се умилкват в краката са евроатлантическите им матрони, измислиха легендата, че кабинетът отмъщава на разкривателите на руска шпионска мрежа....

    Този "шпионски скандал" е съшит от спецовете от ДАНС със същите бели конци, с които изръкоделстваха и предишвия с русофилите на Николай Малинов.
    Колко години минаха оттогава?
    Нещо да се е чуло?
    И сега ще стане същото.

    С плиткоумието на вожда и палашите му, Герб става все по-токсична и заразна ОПГ.

    Тъжно и жалко е, че оставихме толкова ограничени субекти толкова дълго да ни правят на идиоти, озлочестявайки ни!

    Нередност?
  • 4
    grem avatar :-|
    grem
    • + 4

    в данс трябва да бъдат изяснени и лицата които унищожават срс и/или доказатества за такива. ясно е, че го правят по "заповед", но те със сигурност знаят какво са правили, какво правят и какво означава това.

    Нередност?
  • 5
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 1

    Поредното рестартиране на процеса "България - свободна държава". Вече 30 години опити...

    Нередност?
  • 6
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 9

    Е, да видим и Р. радев.
    при непромяна на съществуващото, радев със сигурност ще бъде презибран. съвсем ясно е, че ще получи гласовете на червените, на тошко и на манолова. освен това страничните гласове също повече са насочени натам, спомнете си как патриотите не гласуваха в подкрепа на Герб.
    никаква партийна кандидатура не би могла да победи радев в момента, забравете Митов, Дончев и други. Самият Борисов ще загуби още на първи тур. С удоволствие ще се нахвърлят върху него.
    Единственият, който може да (и ще) победи на президентските избори (в два тура) сегашните не-хора на този пост, е Венцислав Мутафчийски, генерал-майор, професор и доктор. Издигнат от независим комитет, с подкрепата на няколко НПО, подкрепен от Герб и предизборна кампания, започваща незабавно, от утре. През кампанията той трябва да обиколи всички областни градове и всички други градове, които успее, под формата на митинги. Пряк контакт.
    В медиите кампанията ще протече по следните линии: 1. Р. радев за 5 години не е свършил никаква работа 2. Невършейки нищо, той е пряко отговорен за смъртта на вече хиляди болни от коронавирус, заради участието му в организирани протести 3. Единствено и само го интересува плюенето и преченето на управлението на страната, и когато го получи, сега ще тръгнем много надолу, а бизнеса няма да си получи парите, а правителството му ще спре добавките от 50 лв. на пенсионерите, съвсем сигурно е. 4. Дори и вече президент, Мутафчийски ще отделя по един ден седмично, а да работи във ВМА.
    Това е всичко, което трябва да направите.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Re: Vladimir Lyubenov

    Това не работи.
    Първо: Герб са толкова токсични, колкото ДПС бяха преди 10 г, че няма как да привлекат отвън гласове за кандидата си, та ако ще той да е Стефан Стамболов (да ми прости Господ).
    Второ: около Герб няма един неомаскарен. Всичките от това котило са еднакви нахални словоблудци като дърдонки, изпаднали от коза: черни, лъскави и кръгли.
    Трето: и аз съм си въртял миналото лято из главата варианта Мутафчийски. Не става. И той носи родилните петна, които провалиха Цецка: послушен, чиновник но душа, без аура, без визия, без контрол над себе си.

    Мутафчийски може и да е коремен хирург-вълшебник, ама на Дондуков няма операционна и няма с какво да блесне.
    Пък и освен с крилати хашлашки изрази по пресконференции, какво запомнихме от него?
    За мен беше най-безусловен в онова интервю с Миролюба Бенатова, когато си изпусна нервите, скочи и кресна култовото: Яко ще се мре! (2 пъти)

    Не става.
    Пък и ако служебното се трансформира в редовно експертно в 46-тото,каквато компромисна нагласа има, на Герб им е спукана работата, полека-лека ще понапълнят занданите и хич няма да им е до президентските.

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Никаква шпионска мрежа не са разкрили тия. Руското тролене продължава с пълна пара по всички форуми, най-вече фейсбук. Стадото се манипулира за нещо голямо, а не за някакви боричкания по службите. Още не му е дошло времето, обаче.

    Сега е времето да изритаме ГЕРБ. Да се развеят греховете пред хората. Дано поне така ги уплашат и да идат до урните както се полага в една демократична държава. Ако и този мандат не си изберем качествени управници, историята ще ни помете.

    Нередност?
Нов коментар