Годината приключва с бюджетен излишък от 163.5 млн. лв.

Превишението на приходите над разходите се равнява на 0.2% от брутния вътрешен продукт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2018 година приключва с бюджетен излишък от 163.5 млн. лв. Превишението на приходите над разходите се равнява на 0.2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2018 година, показват предварителните оценки на Министерството на финансите. Подобно на предходни години първоначално бюджетът беше планиран на минус, но впоследствие се заложи преизпълнение от 0.5% от БВП, или около 600 млн. лв. Сега размерът на приходите и помощите към края на декември достига 39.6 млрд. лв., което е с 3.7% над планираните, а разходите превишават годишния разчет с 0.4% (39.48 млрд. лв.).

За справка, към края на ноември бюджетният излишък беше близо 2.9 млрд. лв., сочат данните на финансовото ведомство. Две седмици по-късно обаче правителството разпредели голяма част от парите (1.35 млрд. лв.) за изграждането на 134 км от магистрала "Хемус" до Велико Търново. Средствата постъпиха по бюджета на регионалното министерство, а крайният получател е Агенция "Пътна инфраструктура". По-късно стана ясно, че АПИ ще възложи задачата на държавната компания "Автомагистрали". Според строителния бранш обаче фирмата няма нужната техника и хора за задачата. Дружеството редовно използва подизпълнители, но начинът, по който ги избира, е без ясни критерии и без прозрачност.

Министерският съвет разпредели още 350 млн. лв. по бюджетите на други ведомства и общини през декември, основно за ремонти и текуща издръжка. Още 500 млн. лв. бяха дадени по-рано през годината като финансиране под черта на Държавната консолидационна компания за ремонти на язовирите, а други 100 млн. лв. отидоха за увеличение на заплатите на полицаите.