Управителят на Хонконг обяви закона за екстрадицията за мъртъв, но не го оттегля

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Законопроектът разпали най-голямата политическа криза в Хонконг от десетилетия, а администраторът на територията Кари Лам призна, че работата по документа е била "пълен провал", съобщава Reuters. Тя увери, че нейното правителство няма да поднови опитите за прокарване на законопроекта в парламента. Той щеше да позволи екстрадицията на хора от Хонконг за процеси в континентален Китай и доведе до огромни протести, които често преминаваха в насилие и хвърлиха в хаос бившата британска колония.

Въпреки че сега Лам увери, че законопроектът е "мъртъв", Кари Лам още веднъж отказа да спомене, че текстът чисто и просто ще бъде оттеглен, отбелязва AFP. Това породи реакция на лидерите на протестиращите.

"Кари Лам казва, че проектът е мъртъв. Това е нова смешна лъжа, целяща да заблуди народа на Хонконг и чуждите медии, защото текстът си остава в парламента до следващия юли", написа в Twitter Джошуа Уон, едно от лицата на големите продемократични протести от есента на 2014 г., който неотдавна излезе от затвора.

Гражданският фронт за човешки права - структурата в основата на поредните масови протести в Хонконг, но не и зад сблъсъците с полицията, обяви, че ще има нови демонстрации. Протестиращите искат оставката на Лам и отправят призиви за независимо разследване на предполагаемо полицейско насилие по време на демонстрациите.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал