🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ предложи машинното гласуване на парламентарните избори да остане

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десет дни след като по предложение на ГЕРБ и "Обединените патриоти" парламентът прие на първо четене промяна в Изборния кодекс, с която се премахваше машинното гласуване за местните и парламентарните избори, от мнозинството промениха позицията си и предложиха с машини да се гласува и на вота за Народно събрание. Изненадващо предложението направи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов по време на заседанието на правната комисия, която обсъждаше промените в Изборния кодекс на второ четене. Той не посочи мотиви за промяната в позицията на управляващата партия, а само посочи, че решението е следствие от обсъждане на въпроса в рамките на парламентарната група на ГЕРБ. Освен депутатите от формацията на Бойко Борисов, за поправката гласуваха и от ДПС, които наложиха въвеждането на машинното гласуване в 3 000 избирателни секции, а на предстоящите местни избори с машини трябваше да се гласува в 6 000 секции. Депутатът от ДПС Хамид Хамид определи промяната на позицията на ГЕРБ като "добра стъпка" и обяви, че след кметския вот от ДПС ще внесат промени в Изборния кодекс, с които да се въведе и машинно преброяване на гласовете. От коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти", останаха изненади от предложението на ГЕРБ. Депутатът от НФСБ Християн Митев заяви, че това решение не е обсъждано в рамките на управляващата коалиция. От БСП бяха против, защото според депутата Крум Зарков този текст на кодекса за машинното гласуване се променял винаги преди избори.

Промените в Изборния кодекс ще бъдат гласувани окончателно в пленарната зала в сряда. Ако предложението на ГЕРБ се приеме, ще означава, че след предстоящите местни избори, на които няма да има машинно гласуване, на следващите парламентарни и президентски избори, както и на вота за евродепутати ЦИК ще трябва да осигури машини за гласуване във всички избирателни секции с над 300 избиратели.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал