Борисов вече е "за" машинното гласуване

В ГЕРБ са на различно мнение дали вотът да е само с машини, или да има и бюлетини

Премиерът Борисов призна, че причината за изненадващото решение е, че "за това се говори от много време"
Премиерът Борисов призна, че причината за изненадващото решение е, че "за това се говори от много време"
Премиерът Борисов призна, че причината за изненадващото решение е, че "за това се говори от много време"    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Борисов призна, че причината за изненадващото решение е, че "за това се говори от много време"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Да използваме случая, докато са тука медиите." Така театрално и в типичния си стил на заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, а правителството без никакви възражения прие точката, с която беше възложено на вицепремиера Томислав Дончев закупуването на машини, с които да се гласува на предстоящите след малко повече от една година парламентарни избори.

Точката за закупуване на машини за гласуване не беше включена в предварително обявения дневен ред на заседанието на правителството в сряда и завари неподготвени депутатите от правната комисия от ГЕРБ, а от коментарите в кулоарите на парламента се разбра и че има разнобой между народните представители от управляващата партия и правителството за машинното гласуване, както и с коалиционните им партньори от "Обединените патриоти", които са твърдо против такъв вид гласуване.

Машинно гласуване напук

Премиерът Борисов призна, че причината за изненадващото решение е, че "за това се говори от много време" и той не иска "върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че едва ли не не желае да се гласува машинно". Да, ще похарчим много пари, не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но ви моля да възложим на Томислав Дончев и на ЦИК да го направят", каза Борисов. И добави: "Ние ще сме единствената държава в ЕС, но понеже много се упражняваха по тази тема, предлагам да приемем точката, да похарчим няколко десетки милиони и да видиме какви ще са резултатите. За президентски избори е лесно, но за парламентарните и местните с преференциите, с всичките... Как ще ги направиме, но понеже се упражняват... Едва ли не излиза те са против машинното гласуване. Не, ние сме за машинното гласуване. Днес приемаме точката, така че се включваме в общия хор на подкрепящите", заяви премиерът.

В ГЕРБ няма яснота дали вотът да е само с машини

От изказванията на Борисов и на вицепремиера Дончев обаче се разбра, че в редиците на управляващите няма единна позиция какъв вид машинно гласуване да има и дали да се запази и вотът с бюлетини. Според Борисов решението за това трябва да вземе Народното събрание.

"Тук сега парламентът ще трябва да уточни, като има машинно, ще има ли хартиено, ще се дублират ли, къде ще ги държиме машините, къде ще ги съхраняваме. Това са близо 12-13 хил. машини", каза Борисов. Вицепремиерът Дончев пък смята, че трябва да се премахнат хартиените бюлетини и да има само машинно гласуване. "За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи. Това прави изборите необосновано скъпи. Щом желанието на народа и на повечето партии е да се гласува на машини, то трябва да се гласува на машини. Не виждам причини да съществува паралелен хартиен ред за гласуване. Това означава двойни разходи", заяви той. По думите му, след като държавата ще използва тези машини за изборите, тя трябва да ги купи, а не да ги наема.

Председателят на правната комисия в парламента Ана Александрова пък каза, че личното й мнение е, че възможността за гласуване с хартиени бюлетини трябва да остане, защото по думите й има избиратели, които не желаят да гласуват машинно. Тя уточни, че въпросът тепърва ще се обсъжда от работната група от представители на всички парламентарно представени партии, които трябва да постигнат съгласие по предстоящите промени в Изборния кодекс. Нейното второ заседание беше във вторник и на него бяха определени темите, които ще обхващат промените в изборните правила - изчистването на избирателните списъци от "мъртви души", опростяването на протоколите от вота и отпадането на забраната за оповестяването на социологически проучвания в деня на изборите.

В тази група теми е и машинното гласуване, което влезе в дневния ред на работната група по предложение на депутатите от БСП. В подкрепа на машинното гласуване се обяви и президентът Румен Радев. В началото на декември държавният глава разговаря с членове на ЦИК, политолози и социолози за промените в Изборния кодекс и за пореден път постави въпроса за машинното гласуване.

Според сегашните изборни правила на предстоящите догодина парламентарни избори вотът трябва да е изцяло с машини с изключение на избирателните секции с под 300 избиратели. Промяната беше наложена през лятото на миналата година от ДПС и приета с гласовете на ГЕРБ и според приетата поправка трябваше да влезе в сила за местните избори. Малко след това обаче депутатите решиха, че на местния вот ще се гласува с бюлетини и с машини в определени секции.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 2

    До изборите има достатъчно време Мутрата-премиер да си смени мнението още няколко стотин пъти.

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 1

    По добре електронно или старото хартиено, машинното го отхвърлиха от повечето държави в ЕС.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    За хрониката на банкянската ендемична шизофрения няма открито лечение... Освен, ако "д-р" бай Ставри има някаква иновация, де...

    Нередност?
  • 4
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko

    Доколко са защитени тези машини срещу манипулация? Щом успяват да тунинговат касовите апарати.... Да не почнат пак бай Тошовите 99,7% "за"

    Нередност?
Нов коментар