Бюджетът на БНТ за 2020 година е колкото дълга й

Според изчисления на ръководството на медията до края на следващата година задълженията ѝ ще пораснат на 71 млн. лв., държавата ѝ дава 70 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо 70 милиона лева ще е бюджетът на БНТ за 2020 година, решиха народните представители при второто четене на проектозакона за бюджета за следващата година. Според ръководството на телевизията до края на 2020 г. дълговете на БНТ ще са достигнали сумата от 71 млн. лв.

Още докато течеше обсъждането и гласуването в парламентарната комисия по култура и медии, генералният директор Емил Кошлуков обяви, че тази сума е крайно недостатъчна за медия, която на практика е във фалит. "Субсидията ни е 70 млн. лв., дефицитът - 71 млн. лв - как да оцелееш? Ние сме в практически банкрут. Ако парламентът не предприеме мерки със закона за бюджета и правителството не отдели целеви субсидии да покрием спешните си задължения - разпространение, спортни права с УЕФА и ФИФА, ключови международни договори, може да ни бъдат запорирани сметките още утре и да ни обявят в банкрут", коментира тогава Кошлуков.

За тази година бюджетът на БНТ е 67.7 млн. лв. Голям дял от него - около 9 млн. лв. годишно, отива за разпространението на сигнала на телевизията. До края на тази година дефицитът на телевизията е 41 млн. лв.

Народните представители гласуваха 47 млн. лв. бюджет за БНР, малко повече от тазгодишния, който е 44.3 млн. лв. За БТА отиват 5.8 млн. лв. при бюджет тази година от 5.2 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    inv24com avatar :-|
    Глория

    Ако бюджетът е по-малко от дълговете това означава, че практически БНТ е пред банкрут. Или може би това е целта.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал