🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

100-те най-влиятелни жени: Ирина Бокова

4-то място в класацията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Избирането на Ирина Бокова за генерален директор на организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата UNESCO винаги се разглежда от медиите като голяма победа на жените. А в по-тесен смисъл и като голяма победа на българските жени. Бокова е поставяна в отбора на Кристалина Георгиева и Меглена Кунева, които също са били начело на международни организации или институции с огромно влияние. Позиции, до които не е достигал нито един български мъж.

Когато обаче й се налага да коментира назначението си в контекста на противопоставянето мъже - жени, Ирина Бокова е лаконична и ясна: "Вярвам в партньорството. Не в междуполовата война между мъже и жени." И смята, че те имат потенциал да правят позитивни промени в света само ако работят в екип. Едни до други.

Когато беше избрана начело на UNESCO, за да управлява бюджет от близо 1 милиард долара, тя обещава, че ще се погрижи в организацията да има повече демокрация и по-малко бюрокрация. И че нейният приоритет ще бъде културата отново да стане част от дебата за развитието на обществата.

Преди да поеме важния пост, Ирина Бокова трупа дълъг стаж в областта на дипломацията и международните отношения.

Била е български посланик в Париж, постоянен представител на UNESCO в София и в представителството на ООН в Ню Йорк. А през 90-те години е важен играч в политиката на страната на различни нива - като депутат, когато участва в изработването на новата българска конституция, като държавен секретар по въпросите на европейската интеграция, като външен и заместник външен министър. Бокова е била и кандидат за вицепрезидент с Иван Маразов от "Коалиция за България". Образованието си завършва в Московския държавен институт по международни отношения, а по-късно специализира в Университетите в Мериленд и Харвард.

Счита сегашния си пост в UNESCO не просто за личен успех, а за успех за България: "Ние наистина имаме нужда от повече увереност, от по-голямо доверие в собствените си сили. И от добри новини."

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал