🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аmazon беше под натиска да изплаща дивиденти, но не обяви такова решение

Технологичният гигант отчете по-добри от очакваните резултати за първото тримесечие

Приходите на компанията нарастват благодарение на ръста на постъпленията на Amazon Web Services и рекламата
Приходите на компанията нарастват благодарение на ръста на постъпленията на Amazon Web Services и рекламата
Приходите на компанията нарастват благодарение на ръста на постъпленията на Amazon Web Services и рекламата    ©  Reuters
Приходите на компанията нарастват благодарение на ръста на постъпленията на Amazon Web Services и рекламата    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Гигантът в електронната търговия Amazon.com е подложен на все по-голям натиск да предложи на инвеститорите си дивиденти, тъй като в момента е една от малкото големи американски технологични компании, които не изплащат редовно суми на акционерите си.

Компанията - майка на Google, Alphabet миналата седмица стана поредната от така наречената Великолепна седморка от технологични гиганти, която започна да изплаща дивидент, след като Meta обяви такъв през февруари. Решенията за изплащане на дивиденти доведоха до големи ръстове на акциите на двете компании след отчетите, макар че те далеч не бяха единственият фактор.

Така Amazon и Tesla са единствените компании в групата, които не плащат дивидент. Microsoft прави това от около 20 години, докато Apple и Nvidia изплащат дивиденти от повече от десетилетие, пише Reuters.

"Това със сигурност поставя светлината на прожекторите върху Amazon, защото сега те наистина са последните от Big Tech, които не плащат дивиденти", каза Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research.

По данни на Morningstar към септември в дивидентни фондове са инвестирани около 1 трлн. долара. Въпреки това мегакапаците като Meta и Alphabet засега може да се окажат недостъпни за много от тях. Много фондове търсят акции, които имат дивидентна доходност много по-висока от тази, предлагана от членовете на Великолепната седморка, които изплащат дивиденти, казва Даниел Сотиров, старши анализатор в Morningstar Research Services.

Докато корпоративните печалби в крайна сметка се разглеждат като много по-важен двигател на цената на акциите на компанията, дивидентите могат да увеличат акционерната база на акциите, въпреки че може да отнеме време.

Резултати над очакванията

Amazon отчете тримесечните си резултати във вторник вечерта след приключването на търговията на борсата, в разгара на сезона на отчетите, който предизвика смесени реакции към резултатите на големите технологични компании.

Приходите на компанията надхвърлиха очакванията на анализаторите благодарение на ръста на постъпленията на Amazon Web Services (AWS) и рекламата. Акциите на Amazon поскъпнаха с над 2% след затварянето на пазара. Нетната печалба за тримесечието е 10.43 млрд. долара при общи приходи 143.31 млрд. долара, като и двата показателя надхвърлиха значително прогнозите на анализаторите, събрани от Visible Alpha. Приходите на Amazon нараснаха с над 12% спрямо предходната година, а нетната печалба и печалбата на акция се увеличиха повече от три пъти.

Главният изпълнителен директор Анди Джаси отдаде силното тримесечие на растежа на AWS, отчасти стимулиран от новите функции за изкуствен интелект (ИИ), както и на напредъка в рекламния бизнес.

"Комбинацията от компаниите, които подновяват усилията си за модернизиране на инфраструктурата, и привлекателността на възможностите на AWS за изкуствен интелект отново ускоряват темпа на растеж на AWS", каза той. Продажбите в сегмента на AWS са се увеличили със 17% на годишна база до 25 млрд. долара.

За текущото тримесечие Amazon прогнозира приходи в размер на 144 - 149 млрд. долара, което би представлявало ръст 7-11% спрямо предходното тримесечие, въпреки че анализаторите очакваха 150.27 млрд. долара.

Въпреки натиска Amazon да последва примера на компании като Meta и Alphabet и да обяви дивидент заедно с отчета си за приходите Amazon предпочете да не го направи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар