🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България отбелязва най-висок ръст на сделките с бизнес имоти в ЕС през 2014 г.

   ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

254

млн. евро е стойността на продадените бизнес имоти през миналата година в страната според данните на Forton.

България е водеща по ръст на сключените сделки с бизнес имоти в Европейския съюз, като отбелязва рекордно увеличение от 226% на обема в сравнение с година назад. Това сочи новото издание на Глобалния инвестиционен атлас на консултантската компания Cushman & Wakefield, представено от партньора й в България и Македония Forton. Проучването обхваща пазарите в 62 страни. Първа по ръст в класацията е Сърбия, където инвестиционният пазар е нараснал с близо 709% до 67 млн. долара (55 млн. евро). Резултатът обаче е постигнат от много ниска база, посочват анализаторите. В европейски мащаб инвестиционните пазари също са отбелязали увеличение, като през 2014 г. то е достигнало до 11.8%. Пазарите в Западна Европа са ключови за регистрираното повишение, като очакванията са те да останат водещи и през 2015 г.

Привлекателен пазар

По данни на Forton през 2014 г. в България са продадени бизнес имоти на обща стойност 286 млн. долара (254 млн. евро). Очакванията на анализаторите са инвестиционната активност да остане висока, но и през 2015 г. тя ще зависи най-вече от икономическото развитие на еврозоната като основен търговски партньор на страната. Според проучването най-активни остават местните инвеститори, докато тежестта на чуждите капитали расте основно при покупките на строителни терени и развитието на нови или рестартиране на замразени проекти. Интересен факт е, че извън покупките на земя вниманието на инвеститорите е насочено главно към подценени имоти - офис сгради и търговски центрове, които се нуждаят от допълнителни инвестиции и преструктуриране. Според Forton водещите мотиви при тези сделки са отстъпките в цените, които могат да бъдат постигнати, и потенциалът на тези активи за засилване на пазарните им позиции.

"През 2014 г. възстановяването на пазара на бизнес имоти в България ускори своя ход, водено от увеличаващото се търсене и заетост при офис площите и индустриалните имоти. Това от своя страна доведе до засилен инвеститорски интерес както за започване на нови проекти, така и за придобиване на вече работещи и генериращи доходност инвестиционни имоти", обобщава Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Глобален ръст

В европейски мащаб инвестиционните пазари също отбелязват ръст, като през 2014 г. той е достигнал 11.8%, главно благодарение на Западна Европа. Подобна е и ситуацията в Америка, където инвестициите в бизнес имоти са се увеличили с 11.4%, докато азиатският пазар е нараснал само с 1%. По-ниската активност в Азия се дължи на китайския пазар, който дърпа назад и инвестициите в имоти в глобален план. През 2014 г. те са намалели за пръв път за последните пет години, като спадът е с 6.3% до 1.21 трлн. долара, показват данните на Cushman&Wakefield.

Предпочитаните от инвеститорите имотни пазари през миналата година са били САЩ, Китай, Великобритания, Германия и Япония. Силен ръст в световен план са отбелязали инвестициите в офиси и хотели. Сделките в хотелския сектор са нараснали с 16.6%, като основният интерес отново е към Европа и Северна Америка. Заради силния интерес към тези пазари прогнозата за тази година е за ръст на инвестициите в бизнес имоти. В европейски мащаб най-висок остава интересът към установени пазари като Великобритания и Германия. В същото време апетитът за по-рискови придобивания е привлякъл вниманието и към испанския пазар, както и към Централна Европа, в частност – Полша, Чехия и Румъния.

Като ключов за европейските пазари проблем през миналата година консултантската компания посочва нарастващият политически риск, главно заради конфликта в Украйна. В същото време в повечето европейски страни продължава спадът на доходността. България също не прави изключение, като при офис и търговските площи регистрираната доходност е около 9%, а при индустриалните – около 11.25%, с тенденция за намаление. Изключение от този тренд са Русия и Украйна, основно заради по-високия риск за инвеститорите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • - 2
    • + 1

    Супер.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал