🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Децата, които обичат да ходят на училище

 
 
     ©  Училище "Ровел"
     ©  Училище "Ровел"

Има деца, които ходят на училище с желание, усвояват материала с лекота и бързо започват да прилагат наученото в ежедневието си. Струва ви се, че това отдавна звучи като фантастична приказка? Та нали, за да се превърне в реалност е необходимо да се осъвремени учебната програма, да се променят методите на обучение, да се подхранва любопитството на децата, да се възпитават те като самостоятелни личности със собствено мнение и отговорности, а не като послушни овчици, които трябва само да възпроизвеждат написаното в учебника. Абсолютно сте прави. И докато новият закон за предучилищното и училищното образование, все още се разглежда, в някои училища в България началото на промените вече е поставено.

Евроучилище "Ровел" успява да съчетае изискванията на Министерството на образованието с най-добрите практики на т. нар. "свободни училища". Следва се задължителната за всички училища учебна програма, но методите на обучение, както и допълнителните занимания по интереси, събуждат жаждата на учениците да знаят повече. Какви са тези методи?

Децата трябва да са активни участници, а не пасивни слушатели. Учителите в "Ровел" поощряват дискусиите, задаването на въпроси и изказването на мнения. Те учат хлапетата да мислят, да защитават тезите си, да спорят, да анализират и синтезират информация – и то докато им преподават някои от обикновено скучните за тях образователни предмети. Особено важен е опитът на всички от учителския екип да дадат общ поглед на учениците върху човешкото развитие, историята, биологията, изкуствата. Така им помагат да напаснат парчетата информация по различните предмети в една цяла картина, да запомнят и да се ориентират по-добре във всяка една област.

Индивидуално отношение към всеки. Класовете са малки, за да може учителите да обърнат достатъчно внимание на всеки един ученик. Децата се развиват с различни темпове, имат различни интересни и първата работа на учителите е да опознаят всяко от тях, за да могат да им помагат и да ги провокират. Екипът на училище "Ровел" е убеден, че всички деца са любопитни, трудолюбиви, будни и трябва само да се поддържат и развиват тези техни качества, за да бъдат те добри ученици и уверени в себе си хора.

Възпитаване в лична отговорност и вярност към себе си. Извън задължителната програма училище "Ровел" предлага възможност на учениците да изберат клуб по интереси, в който да се запишат. Клуб на изобретателите, на любителите на новите технологии, на шаха, на различните видове спорт и на изкуствата – всеки сам избира с какво да запълни следобедните си часове. Децата се усъвършенстват в област, която им е интересна, развиват уменията си да работят в екип, да се адаптират. Чувстват се отговорни към отбора, театралната трупа, екипа, с който изобретяват всякакви чудеса. Научават се на толерантност и самокритичност, да взимат решения, да създават приятелства, да носят отговорност. Все важни умения, които се развиват допълнително в часовете по "Социални умения" (методологията е "Second Step") и помагат на детето да се справи успешно с предизвикателствата на ежедневието.

Всеки е свободен да греши и да се забавлява. В училище "Ровел", в часовете по литература, произведенията често се разиграват от самите ученици, музиката участва в часовете по история, а възможността да се правят химични опити привлича децата към неособено обичан предмет като химията. Английски се учи според най-добрите системи на Oxford, Cambridge и World Wonders на National Geographic. Текстовете са забавни и пълни с любопитни факти, има специален модул Video books, с който децата дори не усещат кога запаметяват думи и граматика и се отърсват от задръжките си по отношение на четенето на чужд език.

А най-хубавото е, че всички ученици се чувстват спокойни и уверени в себе си. Това определено им помага да научават повече и да постигат по-висок успех. Тайната отново се крие в подхода на учителите в "Ровел". Те внушават на децата, че да се греши е нормално и ги учат да анализират грешките си, за да продължат по-лесно напред.

Дали децата ни ще се научат да учат, да мислят, да следват собствените си желания и да ги защитават е от особена важност за целия им живот. В училище "Ровел" твърдо вярват, че всичко започва с образованието. (Не само като учебен материал.) Затова и са решили да използват методи, които не отблъскват децата и ги превръщат от щастливи малки ученици в успешни възрастни хора.

Още от Капитал